A Kritikairoda
Legendás állatok és megfigyelésük

Legendás állatok és megfigyelésük kritika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SPOILERMENTES

 

 

 

2011-ben, 5 évvel ezelőtt ért véget a Harry Potter sorozat filmes pályafutása, sokan valószínűleg arra is gondolhattak, hogy ennyi volt, nem lesz több rész az univerzumban. Meg voltak, kik arra gondoltak, hogy igen is folytatódni fog, hisz botorság lenne ne előzményeket/folytatásokat/spin-offokat készíteni ehhez a varázslatos univerzumhoz. Én is reménykedtem benne, hogy még látjuk ezt a remek világot a nagyvásznon megelevenedni, szerencsére így is lett. Azt el kell mondanom, hogy számomra Harry Potter története mind filmes, mind írott formában is az egyik kedvencet jelenti. Tipikusan olyan eset mind a kettő, hogy nem lehet elégszer látni, vagy elolvasni azt, ha egyszer megjött hozzá a kedved.

Szerencsére most már azt is tudjuk, hogy nem is egy, hanem mindjárt öt részes lesz ez a mellékszál. Eredetileg három epizódot szenteltek volna neki, de végül úgy látták jónak a történet miatt, hogy nem sűrítik túlságosan egybe azt. Ha mindegyik rész legalább olyan jó lesz, mint ez a bemutatkozó darab, akkor egészen biztosan fülig érő vigyorral fogok beülni minden egyes évben az aktuális részre. (Már ha évente jön ki 1-1, ami még nem biztos, de szerintem nagy valószínűséggel ez fog majd megtörténni.)

Az egyes részek cselekménye valamelyest valószínűleg össze lesz kötve egymással, e miatt nem is túl nagy csoda az, hogy az első darab még csak a bemutatkozás és a megalapozás jegyében telik. Azt viszont szinte tökéletesen csinálja!

Jóval a kis túlélő születése előtt járunk, körülbelül Potter előtt 70-ben. (Ezt muszáj volt…) Eme jeles évszám 1926-nak fele meg, a cselekmény pedig New Yorkban kezdődik. Ide érkezik Goethe Salamander, aki legendás lényeket őriz a bőröndjében, ám az kihasználják az első adandó alkalmat arra, hogy megszökjenek. Közben hősünk oldalán felbukkanik egy mugli, vagyis magnix is, akire szintén vigyáznia kell, ám a Kowalski névre hallgató férfi számos humoros jelenet kulcsfigurája is lesz. Ott lesz még a csapatban két boszorkány is, kik közül az egyik kezdetben azt gyanítja, hogy Goethe elszökött állatkáinak is köze lehet a városban nemrégiben bekövetkezett súlyosabb rendbontásoknak. Ráadásul éppen azt az időszakot éljük, mikor Dumbledore ősi ellenfele, Grindelwald is szabadlábon volt…

A rendezői székben az a David Yates foglalhatott helyet, aki idén levezényelt már egy kissé üres, de legalább látványos Tarzan filmet, mely új megközelítésben mutatta be a legendát. Az sem mellékes, hogy a rendező úr már bizonyított a Potter univerzumban, hiszen ő volt az utolsó négy epizód direktora. Ha belegondolunk, ezek a részek nagyon is komolyabbak voltak, mint az elsők: nagyobb volt a tét, ijesztőbb jelenetek voltak, páran meg is haltak. Bár, ez így volt a regényben is, valamint közben főszereplőink is lassan ugyanúgy kezdtek felnőni, szóval ez nem csoda.

Ehhez képest ez a film egy elég érdekes kis keverék lett. Lesznek komolyabb, felnőttesebb témák, már csak a kori miatt is (háború utáni helyzet, gyerekek bántalmazása, meg ilyen dolgok…), de mégis, ennek ellenére, a Legendás állatok sokkal, de sokkal vidámabb és kalandosabb hangvételű, mint a fent említett utolsó négy Potter mozi. Nekem tetszett ez a vidám hangulat, jót tett az egyébként kifejezetten jól, érdekesen megírt történetnek. Kicsit olyan volt, mint az első pár része a filmnek, de ez nem baj, sőt.

Örömteli az is, hogy a film készítésében közreműködött az írónő, J.K. Rowling is, de ez meglátszik a végeredményen, természetesen pozitív értelemben véve azt. És, ha egy 5 részes spin-off első darabja is ilyen jó, akkor nagyon boldog vagyok, mert sejtem, hogy még nagyon király dolgok várnak ránk. Vannak megkezdett történetszálak (pl. most kifejezetten eszembe jutott egy apró, de valószínűleg annál fontosabb, aki látta a filmet, tudhatja, hogy melyikre gondolok), melyek miatt valószínű, hogy mind az 5 film minőségi lesz, varázslatos az elejétől a végéig.

Kicsit furcsa volt, hogy már túlságosan is bevezető jellegű a film, de legalább annál több idő van a karakterépítésre, mely természetesen most is remekül működik. Bár, ebben a klasszikus Potter mozik sem szenvedtek hiányt. A cselekmény legalább kicsit kiszámíthatatlanabb, nem lesz legalább most olyan tábor, akik a regény bősége miatt elégedetlenek a mozival, hiszen ez egy eredeti történet.

A kedvenc szereplőm a különös és érdekes (a szó legpozitívabb értelmében!) Goethe volt, de az összes többi is érdekes és egyedi lett. Így kell ezt csinálni! A látvány nagyon varázslatos, gyönyörű, bár azt hiszem, ebben eddig sem kételkedhetett senki. Hogy érdemes-e a 3D-s verzióra beülni? Azt mondom, egyéne válogatja. A legendás állatok (melyek közül számosat láthatunk majd, egyedinél egyedibbet) így néznek ki a legjobban, de persze nem létszükséglet. Úgy mondanám, hogy nem kötelező, valószínűleg nélküle is kellőképp szép a kép, de így teljesedik ki igazán. Hogy ez megér e plusz pár 100 forintot, azt mindenki döntse el maga.

A színészekkel kifejezetten elégedett vagyok. A főhőst Eddie Redmayne alakítja, kit már láthattunk nem is olyan rég a Dán lány és a Mindenség elmélete című darabokban. Hosszú ideje ez az első blockbuster főszerepe, de itt is úgy lubickol benne, mint a halálosan komoly/komor filmekben. Láthatjuk továbbá a teljesség igénye nélkül Colin Farellt is, egy mellékszerepben, ám karaktere a végéhez közeledve nagyon is fontossá fog majd válni. Farell alakítása nagyon ígéretes, jól áll neki ez a kissé távolságtartó, hűvös auror figurája is.

Az utolsó percekben szerepet kap egy világhírű színész, nevének említése azonban spoileres lenne, mint ahogy az is, hogy kit alakít. Azt hiszem, páran azért már kitalálták, de biztos vannak, kik még nem, szóval nem árulnám el. (De egy kicsit azért segíthetek: a többi részhez is aláírt, nem csak ez a mostani egy perces részlet jutott neki.) Szóval alakítások tekintetében egy nagyon kellemes meglepetésről van szó.

Mint mondtam, New York városában kap helyet a cselekmény. Ez már csak azért is jó, mert az eredeti HP részek legalább 70 százalékban a kastély falai közé voltak szorítva, itt azonban nem fenyeget ez a veszély. Továbbá külön dicséret az ezer és ezer szálért, utalásért, melyekkel összeköti az univerzumot. Szóval ha nem láttad a HP részeket, akkor ne ezzel kezdj, semmiképp se. (De persze ebben az esetben megkérdezném, hogy melyik távoli bolygóról érkeztél, és szándékaid békése-e?)

Összegezve: varázslatos, kiváló filmélmény, elsőtől utolsó percig, ott a helye az év végi toplistámon. Remek színészek, változatos karakterek, szemet gyönyörködtető látvány vár, ha jegyet váltasz rá. S nagy butaságot tennél akkor, ha valamiért kihagynád a filmet. Mert ebben az univerzumban most is éppen annyira jó elmerülni, rácsodálkozni, mint anno sok évvel ezelőtt az első kaland során. A varázsvilág mindenkit visszavár tehát! 

 

 

Pozitívumok:

 

-ugyanúgy varázslatos, mint régen

-hangulata csillagos ötös

-érdekes, eredeti story

-legendás lények, pazar látvány

-színészek

 

Negatívumok:

 

 

-túl bevezető jellegű

 

 

 

 

Értékelés:90%

 

 

 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

"Eljött értünk a végzet, s keze nyomán milliók hulltak élettelenül a porba. Félelem bûze áradt szét." - SZEREPJÁTÉK    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    KÖLTÖZÉS - www.kitfitbefit.hu- Fitness - Életmód - Cikkek- www.kitfitbefit.hu - www.kitfitbefit.hu - www. kitfitbefit.hu    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    Suzanne Collins - Énekesmadarak és kígyók balladája Gyere nézz be! #ÉhezõkViadala #Read&Speak Blog #GyereNézzBe    *****    Mistfall egy csodálatos hely amely elvarázsol játék közben!    *****    Mistfall egy gyönyörû hely amely elvarázsol játék közben!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie. Rendeld meg a képleted én segítek értelmezni amit látsz!    *****    Hamarosan megjelenik a Csókfülke címû film második része. Premier: 2020 július 24. Ne maradj le semmilyen információról!    *****    Silhouette in the Darkness - Reménykedni valamiben, majd elveszíteni: az jobban fáj, mintha semmit sem reméltél volna.    *****    Enigma Disease ⊱ Egy háborút már önmagában vívni is nehéz; s megmenteni mindenkit? Tudd: nem lehet...    *****    Horoszkóp megrendelések, asztrológiai és ezoterikus olvasmányok, szoftverek, letöltések. Szeretettel várlak az oldalon!!    *****    Részletes személyiség és sors analízis,3 év elõrejelzéssel + ajándék névmisztikai elemzés júliusban. Rendeld meg most!!!    *****    Szeretnél egy nagyon részletes születési horoszkópot, 3 év elõrejelzéssel, vagy egy párkapcsolati elemzést? Rendeld meg!    *****    Hozd létre a saját Istenedet és légy az Univerzum Ura! Várunk!    *****    IG: @dalszovegforditasok | DALSZÖVEGFORDÍTÁSOK | IG: @dalszovegforditasok | DALSZÖVEGFORDÍTÁSOK | @dalszovegforditasok    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Egy horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek értelmezni amit látsz, de a döntés a tiéd!    *****    Születési horoszkóp, elõrejelzés, gyermektervezés,párkapcsolati elemzés,biotérkép készítés diplomás asztrológustól.Itt!