A Kritikairoda
Kincsem

Kincsem kritika

 

 

 

 

 

SPOILERMENTES!

 

A Saul fia Oscar díja és egész komoly nemzetközi sikere után már kétség sem férhetett ahhoz, hogy van még létjogosultsága a magyar filmeknek is. Természetesen nem lehet mindent lenyomni a nép torkán, azonban az értékes és fontos alkotásokat köszönjük, nagyon is kérjük. Márpedig nem árt itt, az elejénél elismerni azt, hogy a Kincsem közéjük tartozik. Nem lett hibátlan film, azonban az, hogy az utóbbi idők egyik legjobb magyar filmje, nem is lehet kérdés. Persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy sokat nem is láttam, azonban azt nem nehéz felismerni, hogy egy igencsak fontos filmmel van dolgunk. Nem árthat tudni, hogy a történet igaz eseményeken alapul, de természetesen sokszor változtattak is a dolgokon, ha a helyzet és a forgatókönyv úgy kívánta. Természetesen az alapok nagyjából megmaradtak, azonban írtak köré egy kifejezetten jó és működőképes történetet.

A főszereplő Blaskovich Ernő, aki mindent elveszített a szabadságharc után. A férfi bosszút akar állni apja meggyilkolásért von Oettingen bárón, ám a dolgokat nehezíti hogy közben beleszeret annak lányába. Közben szert tesz egy lóra, aki Kincsem névre hallgat, s úgy dönt, versenylovat csinál belőle, ugyanis így akarja legyőzni von Oettingent. Döntenie kell, hogy ez fontosabb-e számára a bosszúnál…

Szerintem nagyon is jó történetet hoztak össze, valami olyasmit, amilyenre már az első előzetes óta számítani lehetett. Pörgős, fordulatos, humoros, szellemes és nagyon de nagyon működik. Engem végig lekötött a film, zajlanak az események, s közben mégis soha nem tud szerencsére unalomba fulladni. Sokan felfigyeltek arra is, hogy a Kincsem bizony minden idők (!) legdrágább magyar filmje, nem került kevesebb pénzbe, mint 3 milliárd forint. Külföldi mércével ez még annyira nem is számít soknak, azonban fontos tudni, hogy hazánkban azért nem így mennek a dolgok. Örülök neki, hogy végre valami jó dologra is hajlandóak áldozni a magyarok a stadionépítésen kívül, mert meghálálja magát. Szerintem simán el lehetne adni több külföldi országnak is a filmet, nem hinném hogy túlságosan nagyot bukna. Igaz, ott nem annyira ismerik a csodaló történetét, azonban szerintem az előzetes sokak kedvét meg tudná hozni.

Nem igazán mondanám történelmi filmet, a korahű környezet inkább az alapot adja csak meg, ami köré egy remek történetet építettek fel. Kifejezetten lovas filmnek sem tekinthető, annak ellenére sem, hogy maga a cím valamennyire erre utal. Inkább a plakáton látható romantikus kalandfilm fele meg ténylegesen a valóságnak. A filmből soha nem lesz egy nyálas melodráma szerencsére. Egy kifejezetten könnyed, ugyanakkor valós értékkel is rendelkező darabról van szó. Természetesen megvan a főszereplőnek a maga célja, ugyanakkor a történetet nem eltúlzottan vagy vérkomolyan adják elő. Összességében mindig megvan a kellő lazaság, ami áthatja az egészet. Kicsit olyan hangulata van, mintha Guy Ritchie rendezte volna. A főszereplő, Blaskovich Ernő voltaképpen pedig nem más, mint egy más korba áthelyezett Sherlock Holmes, annak minden pozitív tulajdonságával.

Kifejezetten érdekes és egyedi karaktereket alkottak meg, nem lehet róluk azt mondani, hogy egydimenziósak lettek volna. Az összes karaktert remekül bemutatják, legyen az a főszereplő, a halálos ellensége, vagy éppen annak lánya. Szerintem az írók jól kihasználták a karakterekben rejlő összes lehetőséget, minek köszönhetően itt nem is tudok semmibe sem belekötni.

Egy dolog azonban van a filmben, ami eléggé szemet szúrt, s sajnos nem éppen pozitív értelemben sajnos. Van három, egyébként kifejezetten rövid jelenet, ahol túlzásokba esnek, s olyan dolgokat is láthatunk, amik abban a korban még egészen biztosan nem voltak. Egyet ezek közül az első előzetes is lelő, s már akkor sem igazán tetszett. Ha ezeket elkerülik, akkor a Kincsem egy kimagasló, a maga nemében egész egyszerűen zseniális film is lehetett volna. Így viszont megmarad a nagyon jó kategóriában, ami miatt, mint azt a neve is mutatja, egyáltalán nincs oka a szégyenkezésre.

Színészek tekintetében is kifejezetten erőteljes lett a mezőny szerencsére. A főszereplőt Nagy Ervin (Kaméleón) kelti életre, méghozzá hibátlanul. Mindvégig hanyag eleganciával, stílusosan és nagyon eredetien játszik, szerintem nem lett volna jobb választás mint ő. A másik főbb karaktert, a báró lányát játszó Petrik Andrea is nagyon jó munkát végzett. Véleményem szerint ők ketten remek párost adnak, s végig kezükben tartják az egész filmet, meglepően nagy profizmussal. Egyébként nagyon, de tényleg meglátszik az, hogy hová is ment el az a rengeteg pénz. Minden teljesen korabeli és valószínűleg a valóságnak is teljesen megfelel. A nézőnek tényleg teljesen olyan érzése van, hogy éppen abban a korban tartózkodik éppen. A lóversenyek és párbajozás, valamint a fináléban a végjáték is kifejezetten jól és stílusosan meg lett alkotva.

12-es karikához képest elég sok mindent megengedhettek maguknak a nagyjából két órás játékidő alatt. Lesz itt párbajozás, meztelenkedés, élve elégő ember, valamint egyéb cifraságok, minek köszönhetően Amerikában valószínűleg gondolkodás nélkül megkapta volna az R (=17+) besorolást. Egyébiránt tényleg nagy kár, hogy volt az a fentebb is emlegetett pár jelenet, ami kizökkent a nézőt, mert azok nélkül a Kincsem tényleg miden idők legjobb magyar filmje lehetett volna. De az is tény, hogy a Saul fiát kivéve nem láttam az utóbbi időben ennyire jó filmet, mely hazánk büszkesége. A Hurok nem volt rossz, sőt kifejezetten ötletes, meg a Martfűi rém is érdekes az előzetes alapján, de azt még nem láttam.

Összességében azonban a Kincsem nagyon is felnőtt a feladathoz, s az egyik legjobb magyar film lett a szememben. Tényleg kár azért a pár hibáért, mert egyébként azok nélkül teljesen makulátlan a mérleg. Érdekes, laza és stílusos történet, remek és valóban jól megírt karaktert. A színészek is valóban legjobb formájukat hozzák, s közben a látvány az tényleg olyan, amit magyar filmben ezelőtt még így biztosan nem láthatott senki. A Kincsem egy látványos, nagy és szórakoztató, s közben mégis értékes film lett, ráadásul nem is egyszer nézős kategória: nyugodtan mondhatjuk, hogy a magyar filmgyártás egyik fontos kincse.

 

Pozitívumok:

 

-remek történet

-eredeti és stílusos

-kiváló színészek

-elég látványos

 

Negatívumok:

 

-pár „kizökkentő” rész

 

 

Értékelés:80%

 

 

 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, haul, blogtippek)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB