A Kritikairoda
Élet

Élet kritika

 

 

 

 

SPOILERMENTES!

 

Ridley Scott korszakalkotó filmje, az Alien, avagy errefelé A nyolcadik utas: Halál máig az űrhorror egyik, ha nem a legjobb képviselője. Természetesen számos alkalommal megpróbálták már lemásolni ezt a receptet, több vagy kevesebb sikerrel. Az Élet című darabnak valószínűleg nem is volt szándékában valami újat mutatni, hanem megelégedett azzal, hogy korrektül visszamondja az alapokat. Sokan már most jobb filmnek tartják, mint az Alien még ki sem jött új felvonását, mely Covenant alcímre hallgat. Annak előzetese után ezzel azért erőteljesen lehetne vitatkozni. Tény, hogy az Élet nem veheti fel azon franchise első két részével a versenyt, azonban annak középszerbe fulladt harmadik és negyedik részénél még mindig többet tud kínálni a borzongani vágyó publikum számára.

A történet alapjai nem rejtenek semmi meglepőt. Űrhajósok egy program keretében idegen létformát keresnek, s egy kis idő után rá is találnak. Az eleinte apró lény aztán hamarosan elkezdi terrorizálni a legénység hat főből álló csapatát, akik természetesen fel fogják venni ellene a harcot, még mielőtt az eljutna a földre…

Ha ezt a leírást, vagy akár a hivatalosat is elolvassa valaki, akkor azt hiszem, nem kell megkérdeznem hogy kinek melyik film is jut az eszébe. Ezen a téren szemmel láthatóan nem törekedtek túl nagy eredetiséggel, inkább megelégedtek azzal, amit a műfaj eddig is adni tudott. A történet tulajdonképpen nem más, mint klisék klisék hátán, néha megtámogatva egy kis tényleg beváló ijesztegetéssel. Nem mondom, hogy minden a minden idők legijesztőbb horrorjának járó koronát megkapja, azonban ez a része még mindig nagyon működik.

Ahogy az ’79 óta a nagykönyvben meg van írva, a lény bármikor, bárhol felbukkanhat, hogy először a frászt hozza az aktuális tagra, majd utána egy enyhén undorító jelenet során végezzen vele. A legénység 6 főből áll, szóval szerintem nyugodtan adhatták volna neki A hetedik utas: A halál címet is. Néha egyébként épp az az ijesztő benne, hogy nem lehet tudni, hol bukkan majd fel az éppen még rejtőzködő idegen létforma. Mondhatni ugyan, hogy klisésen hangzik, mert tényleg így is van, azonban a filmnek ez a része nagyon is működik.

Az atmoszféra megteremtésében is egészen korrekt munkát végeztek, már szinte azt várja a néző, hogy mikor ugrik elő egy Xenomorph a sötétből… (Ez természetesen nem fog megtörténni, mert hivatalosan semmi köze ahhoz az univerzumhoz.) Szerintem az utóbbi évek sci-fi filmjeihez képest megállja a helyét az Élet. Volt nála jobb (A Marsi), rosszabb (Gravitáció) is, azonban túl nagyot vélhetően senki nem fog majd csalódni benne. Úgy kell az egészhez hozzáállni, hogy valakit nem zavar a B-filmes hatás, és akkor minden rendben lesz. Szerintem inkább előny ez, mint hátrány. Egyébként a lény, aki a karakterek vérét akarja, kifejezetten nem lett rossz. Nem azt mondom, hogy a világ legeredetibb kreatúrája, azonban a helyét megállja. Van benne egy kis Xenomorph, meg talán egy kis egyedi ötlet ötlet. Ez már csak azért is jó, mert egyébként ezen felül túl sok egyediség nem igazán szorult a filmbe.

Ez persze nem a világ legnagyobb problémája, mert azt hozzá kell tenni, hogy ha nem is marad meg hetekig a néző emlékezetében, de az Élet bőven elszórakoztat, vagyis inkább elborzongat addig, amíg tart. A karakterek sajnos kifejezetten sablonosak lettek, itt még nagyítóval sem lehet majd túl eredetiséget találni sajnos. Mintha a készítők is érezték volna azt, hogy ezek a tagok csak azért vannak itt, hogy áldozatul essenek ennek a vérszomjas valaminek.

Még szerencse, hogy a színészek nagyot javítanak legalább a nagy egészben. Ha valaki megnézi a plakátot, hát már ott láthatja, hogy nem kis neveket hoztak itt össze. Ott van például Ryan Reynolds (Deadpool) esete. Nem játszik itt sem rosszul, főleg a kevés vicces jelenet köthető hozzá, azonban aki miatta váltana a filmre jegyet, inkább ne tegye. Sajnos nagyon keveset szerepel, (spoilerek miatt nem írom, le hogy miért, de könnyen ki lehet találni), ilyen formában szinte csak a marketing miatt került rá a plakátra is. Ellenben jóval több szerepet kap majd Rebecca Fergusson (Mission Impossible: Titkos nemzet, A lány a vonaton), aki egészen korrektül alakít, reméljük hát hogy soha nem adja ezen színvonal alá. A legprofibb munkát azonban nem ők, hanem Jake Gyllenhaal végezte, aki az utóbbi pár filmjének hála (Éjjeli féreg, Éjszakai ragadozók) az egyik személyes kedvencem lett. Szerintem itt is profi munkát láthatunk tőle, s ha főszereplőt kellene választani a legénységen belül, akkor én mindenképp azt mondanám, hogy ő volt az.

Egyébiránt, a befejezés meglepően különös volt nekem. Egyszerre éreztem azt, hogy még adnék öt pontot a végösszeghez, meg azt is, hogy ugyanennyit levonnék, így végül maradtam az eredetileg megalkotott pontszámnál. A befejezést komoly spoiler nélkül úgy tudnám jól leírni, hogy a készítőknek egyszerre járna érte egy elsimerő kézfogás meg egy erőből történő tökönrúgás is, de tényleg egyidőben. Mindenestre, ez a cliffchanger eléggé furcsa egy ilyen film esetében, főleg hogy valószínűleg nem is lesz második rész. (Bár aztán ki tudja, ha ebben is arra a bizonyos darabra akarnak hasonlítani, akkor nem is egy lesz…) Az utolsó pár pillanat miatt olyan érzésem volt, mintha épp egy TV sorozat pilot epizódját néztem volna meg. Valahogy működik, de ugyanakkor érződik rajta, hogy hatásvadász is egyben.

Összegezve, az Élet nem rossz film, de mérföldkőnek is nagyon nehezen tekinthető. Egy sablonos történetet mesél el, nem is próbálja letagadni, hogy melyik klasszikus volt rá óriási hatással. Ugyanakkor, ennek ellenére is, az ijesztegetés valahogy működik, s az atmoszférával sem volt gond. A karakterek valóban nem voltak nagy eresztések, de legalább jó és tehetséges színészek keltik életre őket. A T2 Trainspotting szereplői biztos azt mondanák, hogy „Válaszd az életet”, de vajon tényleg ennyire egyszerű lenne a helyzet? Az űrhorrorok kedvelői próbálkozzanak meg vele, előételnek épp jó lesz így nem sokkal a Covenant előtt.

 

Pozitívumok:

 

-erős hangulat

-jó atmoszféra

-tehetséges színészek

 

Negatívumok:

 

-eredetiségnek nyoma se

-sablonos karakterek

 

 

Értékelés:65%

 

 

 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, haul, blogtippek)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB