A Kritikairoda
A préri urai

A préri urai (Hell or High Water) kritika

 

 

 

 

 

SPOILERMENTES!

 

 

Szép számmal akadnak olyan filmek, melyek mozis forgalmazásban nagy ívvel elkerülik hazánkat. Az olyan darabokat, mint például a Tripla kilences, annyira nem érdemes siratni, viszont van az úgy, hogy jó filmek sem találnak nálunk forgalmazóra. A tavalyi évben is akadtak ilyenek, például a Green Room vagy éppen a Boszorkány. S tulajdonképpen a Hell or High Water, avagy magyar címén A préri urai is tavaly nyár végén jött ki külföldön. DVD-n azóta sem kapható nálunk a film, végül az HBO tűzte műsorra nem olyan régen. Azt nem mondom, hogy ezért az egy filmért rohanjon mindenki előfizetni a csatornára, de akinek már van, az még véletlenül se hagyja ki! Ugyanis egy majd tökéletes filmmel van dolgunk, ahol minden működik.

A történet főszereplője egy elvált apa, aki zűrös életű, börtönviselt testvérével rablásokra adja a fejét. Nem azért teszik, mert Bora Bora lenne az útvonal, hanem a család farmját akarják megmenteni. Egy ideig elég jól is megy a dolog, azonban hamar a nyomukba ered egy öreg, de rettenthetetlen texas ranger…

Nekem nagyon tetszett a történetben, hogy a rablásokat nem a meggazdagodás miatt viszik véghez, hanem ennél emberibb cél motiválja őket. Egyszerűen csak meg akarják menteni a farmot, ami mindkettejüknek sokat jelent. Szerintem egy nagyon hihető történetet hoztak össze, ahol elmosódik a határ a jó és a rossz között. Mert bár teljesen igaz, hogy a testvérek  rabolnak, azonban mint említettem, nem pusztán azért teszik azt, mert velejéig romlottak. Meg lehet gondolni, hogy hasonló helyzetben ki mit tenne a helyükben egyébként. Szerintem ez a darab nagyon elgondolkoztató és alapvetően reális is.

A főszereplők nem szuperhősök, mindig megtervezik a következő nagy „akciót”, s a legtöbbször csak kis címleteket visznek el, hogy ne nagyon figyeljenek fel rájuk. Szerintem a film végig megmarad a realitás talaján, soha nem esnek túlzásokba semmilyen téren sem. Alapvetően, eléggé minimalista darabról van szó, ezt a szót azonban csak pozitívan tessék érteni. Nagyon kevés a játékidő alatt a tényleges akció, egyáltalán nem ezt teszi ki a nagyobb részét.

Ha van, akkor is csak minimális, túlzásokba soha nem esnek. Persze nem is lett volna rá szükség. Ami azonban nagyon fontos, az nem más, mint hogy a hangulat nagyon rendben van. A magyar címfordítás inkább csak erős közepes, de azért lehetett volna rosszabb is. Mindenesetre, azt nagyon eltalálták benne, hogy előre figyelmeztetik a nézőt: a film helyszínei közé tartozik a préri. A legtöbb hely, ahol megfordulnak, poros, koszos, kissé elmaradott. A férfiak gyakran viselnek klasszikus kalapot, és az egy főre jutó fegyverek száma meghaladja a megengedettet.

Bizony, egy nagyon is különleges film lett A préri urai. A két testvér teljesen ellentétes személyiséggel rendelkezik. Egyikük inkább visszafogott és csendes, míg a másik értelemszerűen a balhésabb természetű. A szereplők ugyanakkor ezzel együtt is nagyon egyediek. Lehet, hogy megtudhattunk volna róluk többet is, azonban mindketten egyéniségek. Alapvetően, nem tesznek túl fényes dolgokat, azonban a néző számára mégsem foghatóak fel egyértelműen negatív karakterként. Elég jól ábrázolták tehát szerencsére őket, ebben a tekintetben sajnos manapság nagyon sok film nem tud érdemlegeset mutatni.

A színészek közül említést érdemel Ben Foster (Warcraft- A Kezdetek, A túlélő), valamint Chris Pine (Star Trek) is. Szerintem remek alakítást végeznek, s abban is biztos vagyok, hogy még sokat fognak róluk hallani azon nézők, akik az igényes filmeket választják. Említést érdemel még továbbá Jeff Bridges (Vasember, A nagy Lebowsky) is, aki kiválóan hozta a texas ranger karaktérét. Színészek tekintetében tehát nagyon erős mezőnyről lehet beszélni, de tulajdonképpen nincs is olyan pontja a filmnek, ahol nagyot tudnának hibázni.

Azt ugyan fel lehet hozni, hogy kicsit kevésnek érződik a 100 perc játékidő, azonban ezen felül semmi olyat nem találtam, ami ne tetszett volna. Érdekes, hogy több műfajba is be lehet sorolni ezt a filmet, attól függően, hogy is nézzük azt. Alapvetően, azt mondanám, hogy western, azonban ez mellett a neo-noir, valamint a krimi elemek sem elhanyagolhatóak. Aki ezen műfajok közül legalább egyet kedvel, az nagy valószínűséggel ebben a darabban is meg fogja találni azt, amit keres.

Azt az egyet viszont tényleg nagyon sajnálom, hogy nem érte meg itthon a mozis premiert. Egy igazi különlegesség lehetett volna nálunk a filmszínházakban, de sajnos ezzel a lehetőséggel egyik forgalmazó sem számolt. Nem biztos, hogy bombasiker lett, volna mint például egy Zsivány Egyes, azonban színtiszta bukást is nagyon nehezen tudnék elképzelni. Egyszerűen ez a film túl különleges és egyedi ahhoz, hogy elbukjon. A DVD-kiadásról egyenlőre nem találtam semmi hírt, azonban az HBO nem feliratosan mutatta be, hanem szinkront is készítettek hozzá, ez pedig talán annak a jele lehet, hogy lassan-lassan már azért megérkezik. Jó lenne, mert tipikusan olyan filmről van szó, amely még az eredeti áron is megéri a vételt.

Ezek után nem is csoda, hogy egy igazi fesztiválfilmről van szó, melyet imádott mindenki, legyen az kritikus vagy éppen néző. A préri urai végül nem nyert egy díjat sem sajnos, azonban abból az érdemből semmit sem lehet levonni, hogy 4 Oscarra is jelölték. S igen, ha valaki ezek után még kérdezné: a legjobb film kategóriában is ott volt a film címe a legjobbak között. Személy szerint legalább valamit mindenképp adtam volna, nagyon megérdemelték volna az elismerést.

Összességében, ez a film nagyon is ajánlott, ha valaki egy igazi különlegességet keres. Tulajdonképpen egy egyedi westernről van szó, ami neo-noir is, sőt még egy kis road movie jellege is van. Kiváló történet, remek karakterek, akiket igazán tehetséges színészek keltenek életre. Nem egy mindenkinek ajánlott filmről van szó, csak akik kedvelik a művésziesebb, lassabb folyású, minimalista, de eredeti darabokat. Akik viszont szeretik az efélét, ne hagyják ki, mert új klasszikus született. Az egyedi darabok kedvelőinek pedig egyenesen kihagyhatatlan!

 

Pozitívumok:

 

-remek történet

-egyedi megvalósítás

-érdekes karakterek

-tehetséges színészek

-minimalista stílus

 

Negatívumok:

 

-kicsit kevés a 100 perc

 

 

Értékelés:90%

 

 

 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, haul, blogtippek)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB