A Kritikairoda
Tripla kilences

Tripla kilences kritika

 

 

 

SPOILERMENTES!

 

A Tripla kilences egy kifejezetten különös film. Megtekintése után mondhatni, hogy nem volt rossz filmmel dolgom, de mégis, iszonyú nagy hiányérzetem maradt. Pedig minden olyan jó, sőt akár kiemelkedő is lehetett volna. De nem lett az. Pedig adva volt minden, de tényleg: rengeteg jó színész, érdekesnek tűnő történet, az előzetes alapján a hangulattal sem volt gond. Aztán miután megnéztem, rájövök, hogy ez nem volt több mint szemfényvesztés. Ez a film ugyanis annyira biztonsági játékot játszik, hogy arra szavak is alig vannak.

A történet egy szokásosnak látszó bankrablós darab, de azért csavarokra futotta. Mondjuk az már nem mindegy, hogy milyenekre. Dióhéjban egyébként arról van szó, hogy egy rablócsapatot megbízójuk nem akar addig kifizetni, míg egy újabb, veszélyesebb melót el nem vállalnak. A csapat pedig nem tehet mást, igent mond. Elterelés gyanánt meg akarnak ölni egy rendőrt, hogy senki ne zavarhassa őket, azonban tervükbe hiba csúszik…. Tulajdonképpen ezt nem is akarnám ragozni, mert nem lenne értelme. A történet több jó bankrablós/heist filmből csórja az alapokat, majd azokat összeformázták egy furcsa egésszé, olyan Frankenstein módon. A story az maga a középszer: soha nem rosszabb vagy éppen jobb.

Gyakorlatilag jó előre lehet már sejteni, hogy mi fog történni. Ha valaki legalább pár filmet látott már a műfajban, akkor semmilyen meglepetés nem fogja érni. Na de a karakterek, azok biztos nem rosszak, igaz? Hát, valóban nem azok, de igazándiból jók sem. Itt van egy csomó sablonos figura, akikkel sajnos szemmel láthatóan nem igazán tudtak mit kezdeni, pedig lehetett volna. Van itt minden, zsaru, korrupt fajta is, bankrabló, maffiafőnök, meg úgy kb. minden eszement alak a B kategóriából. Túlzottan nem is csodálom, hogy a jó egy évvel ezelőtt bemutatott filmet nem tűzték műsorra nálunk.

Pedig tényleg nagyon sok nagy név játszik benne, de szerintem a forgalmazók láthatták előre, hogy ennek sokkal nagyobb volt a füstje, mint a lángja. Egyébként kár érte, mert kis erőveszítéssel jobbat is összehozhattak volna. Mindenesetre akit még mindig érdekel, az meg tudja vásárolni DVD-n, lévén ebben a formában hazánkban is elérhető. Sőt, azóta az HBO is műsorra tűzte, én is ott néztem meg. Na, akkor most térjünk rá a színészekre, hisz mint említettem, annyi itt a nagy név, mint égen a csillag. Nem tudom, hogy ebben a közepes koncepcióban mi volt nekik annyira csábító, hogy aláírtak, de nem is az én dolgom megmondani ezt.

Most felsorolásképpen csak a mellékszerepek, lesznek egy párán: Aaron Paul (Breaking Bad, Központi hírszerzés)Woody Harrelson (Szemfényvesztők 2), Kate Winslet, Gal Gadot (Batman Superman ellen) és Norman Reedus(The Walking Dead) és Teresa Palmer (Amikor kialszik a fény). Kifejezetten erős nevek vannak a listán, bár sokuk esetében nem beszélhetünk több jelenetnél, mint egy jobb cameo esetében. Mindenesetre, nem rossz ismerős és tehetséges arcokat látni, csak hát oszthattak volna rájuk nagyobb vagy éppen fontosabb szerepeket is. Kifejezetten nagy csalódást így sem lehet találni köztük, de abban is biztos vagyok, hogy 20 év múlva senki nem ezen film miatt fog rájuk emlékezni. Meg szerintem erről a filmről annyi idő múlva már a nézők közül sem fog emlékezni szinte senki sem…

Fontosabb szerepekben látható Chiwetel Ejiofor (Szemekbe zárt titkok, amerikai feldolgozás), valamint Casey Affleck. Utóbbi éppen most kapta meg az Oscart zseniális alakításáért a Régi város című remekműben. Komolyan mondom, az egészen filmben az egyetlen dolog, ami akár kicsit is középszer fölé emelkedett, az egyedül Casey játéka. Félreértés ne essék, neki is volt és lesz is jobb alakítása, de az legalább látszik rajta, hogy nem összecsapta a szerepet, hanem jobban is foglalkozott vele.

Említettem, hogy több filmmel is össze lehet hasonlítani a műfajban, ezek közül is látszik, hogy egy bizonyos Tolvajok városa, fogalmazzunk úgy, hogy erősen nagy hatást gyakorolt rá. Casey gondolta, hogyha Géza tesója rendezőként és főszereplőként emlékezeteset adott a világnak egy heist történetben, akkor ő mért ne tehetné? Tulajdonképpen teljesen igaza is van, de a Tripla kilences semmilyen szempontból sem egy Tolvajok városa, ahhoz egyértelműen nincs elég ereje. Nekem az a film nagyon tetszett, s ezzel egyáltalán nem voltam egyedül. Jobb volt ott a történet, emberibbek a karakterek, jobb a dráma, meg úgy egyébiránt szinte minden, nem is folytatnám a felsorolást. Egyértelmű tehát, hogy ebből ki kerül ki győztesen. Ebből a szempontból nem is a Tripla kilences veresége a legdühítőbb dolog, hanem az hogy mintha meg sem próbált volna felülkerekedni. Tudja magáról, hogy a középszert hozza, de annál semmivel sem többet, de látszólag ez nem is túlságosan érdekli.

Tehát valóban elég középszerű, de ezen felül nem sok probléma lett volna vele, bár azért eléggé gyorskaja szaga van. És az íze sem jobb… Voltaképpen kijelenthető, hogy meg lehet egyszer nézni a filmet, de azt szinte garantálni tudom, hogy másnap már a háromnegyedére nem fog emlékezni senki. Az azért tényleg fájdalmas dolog, hogy Casey Affleck kivételével senki nem tud (s talán nem is akar) felülkerekedni a középszer kategóriából. Lehetett volna sokkal, de sokkal jobb is, épp ezért nem jó, hogy végül erre futotta. A Tripla kilences tudja, hogy a középszerűséget hozza, majd onnantól kezdve gyakorlatilag nem tesz semmit, hogy javítson.

Összegezve, egyszer nézhető unalom esetén, de ettől még a kihagyott lehetőségek filmje lett. Se eredeti történtre, se eredeti karakterekre nem futotta sehogy sem. Casey Affleck alakítása valóban elég jó, de attól, hogy egy dolog működik itt, maga a nagy egész még nem lesz jó. Ez történt most itt is, nem szabad szépíteni. Egyszer végig lehet nézni, de arra fel kell készülni, hogy mély nyomot garantáltan nem fog hagyni.

 

Pozitívumok:

 

-volt benne lehetőség

-az eleje jól indul

-Casey Affleck nem okoz csalódást

 

Negatívumok:

 

-sablonos történet

-sablonos karakterek

-semmi eredeti vagy új nincs benne

 

 

Értékelés:55%

 

 

 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, haul, blogtippek)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB