A Kritikairoda
Száll a kakukk fészkére

Száll a kakukk fészkére kritika

 

 

 

 

Kicsit nehéz dolog írni erről a filmről, mert nem egy könnyen értelmezhető élmény. Ennek ellenére az teljesen egyértelmű, hogy mindenkinek át kell élnie legalább egyszer, mert alapdarabról van szó. Nem ma készült bizony, két évvel ezelőtt volt 40 éves, innen meg már nem kell professzornak lennünk ahhoz, hogy láthassuk: 42 éves filmről van szó. Azonban szerintem egyáltalán nem vesztett semmit sem az erejéből ezen idő alatt, sőt. Vannak olyan darabok, melyeknek mondanivalója örök, s szerintem a Száll a kakukk fészkére pontosan ilyen.

A történet főszereplője egy kistílű bűnöző, aki nem a rácsokat választja, helyette inkább elhiteti magáról, hogy őrült. Így egy elmegyógyintézetbe kerül, ahol azonban hamar felfigyel arra, hogy nem megy minden dolog normálisan ott. A történetről legyen elég ennyi, azonban azt el kell árulnom, hogy nem egy thrillerről van szó. Sokkal inkább szatíra ez, de bőven elmenne dramedynek is. Az egyik pillanatban még nevetünk, míg a másikban már azt vesszük észre, hogy igényesen működő drámát látunk megelevenedni. Nem egy könnyed filmélmény ez, arra mindenképpen fel kell készülni.

Csak egy bizonyos lelkiállapot, hangulat mellett érdemes leülni elé, akkor azonban nagyon is meg fogja hálálni magát. Biztos vagyok benne hogy sokan vannak akik nem túlságosan értékelik azt, amit látnak. Azt mondom, hogy ez elsősorban nem is kor, hanem sokkal inkább érettség kérdése. Akik a robbanásokon és a habkönnyű komédiákon túl nem látnak, azok véletlenül se nézzék meg, mert semmi értéket nem fognak itt találni. Pedig itt vannak, hogy a fenébe ne lennének! Szeretem az ilyen humoros, de alapvetően drámai filmeket. Elég jól bemutatják azt, ami anno az elmegyógyintézetekben történhetett, nem finomkodtak.

Érdekesség, hogy a főszereplő inkább ezt a helyet választja a sitt helyett, holott szinte egykutya mindkettő. Itt sem veszik sokba a betegeket, pedig közülük jópáran önszántukból vállalták ezt. Mindenesetre, az tény, hogy elsődlegesen nem is meggyógyítani akarják őket, hanem valami egészen mást. Tulajdonképpen nem is nagyon nézik őket embernek. Sokkal inkább működhetne ez, ha valahogy megpróbálnák őket visszahelyezni a társadalomba, ennek ellenére azt vesszük észre, hogy itt más nem történik, mint népbutítás. Ezt persze a főszereplő sem hagyja, s ez lesz a cselekmény egyik alap mozgatórugója, mely számos érdekes és felejthetetlen pillanatokat fog okozni. Nagyon oda kell figyelni, míg nézzük a filmet, hisz nagyon hamar le lehet maradni fontos dologról. Hazánkban mostanában sorra mutatják be újra moziban a régebbi kultfilmeket (Bud Spencer-Terence Hill darabok, Alien, Keresztapa, és a többi). Szerintem a Száll a kakukk fészkére is megérdemelne egy újrabemutatást, hisz ennek a filmnek nagyvásznon van a helye, pont.

Aki kicsit is szereti a filmeket, az meg fogja nézni legalább egyszer, szerintem tényleg teljesen alap, hivatkozási pont lett a filmkedvelők között. Ez azonban nagyon nem csoda, sőt: ennyire rég volt egyben film, ma már nem igazán készülnek ilyesfajta darabok, ebben a minőségben pedig főleg nem. Megnevettet, utána nem sokkal később már elszomorít, hogy később aztán elgondolkoztasson, s közben végig az jár a néző fejében, hogy te jó ég, ezt nem elég egyszer látni. Nagyon fontos film, csak örülni tudok annak hogy a megtekintése mellett döntöttem végül, meghatározó és nagyon fontos élmény is egyben.

 De természetesen nem lehetett volna ez ugyanaz egy zseniális Jack Nicholson nélkül. Nekem ebből a korszakból ő az egyik kedvenc színészem. Nagyon tehetséges a csávó, ehhez kétség sem férhet. Szerintem itt játszott a legnagyobbat, meg a Ragyogásban. (Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy az a történet már könyvként is a kedvenc King kötetem volt, tehát nem csoda, hogy a mozgókép is tetszett.) Nicholson valami elképesztőt játszott, benne van az alakítása minden idők „legjei” között. Mellette is akadnak itt tehetséges színészek, mint Danny DeVito. A műsort azonban most egész egyértelműen Nicholson alakítása viszi el, kinek játékában egész egyszerűen képtelen vagyok komoly hibát találni. Hiába, a legendák pontosan így csinálják.

Ami a szereplőket illeti, akad itt pár extrém eset, mert hát azért mégsem a mintapolgárok általában az elmegyógyintézetek lakói. Tulajdonképpen épp azon gondolkoztam, hogy a dráma vagy a komédia elemek vannak itt többségben. Szerintem szinte egyértelmű, hogy ez inkább egy drámai, megfejelve egy kis hétköznapi humorral. Túlzásokba azonban szerencsére soha nem esnek, mert azért itt az nem állna jól. A befejezés alatt már a vak is láthatja, hogy a dráma irányába mennek el teljesen. Szerintem jól tették, de biztos van aki nem így látja ezt a dolgot. A lezárás az nagyon hatásos lett, s meglepő is egyben, nem is kicsit. Nem számítottam ilyes féle lezárásra, de ezt nem rossz értelemben mondom.

Meg hát, valljuk be, hogy a Száll a kakukk fészkére egy pontosan olyan film, mely könnyen meg tudja lepni a nézőt. De milyen jól teszi, arany minden perce! Én személy szerint ilyen különleges filmet ebben a témában még nem igazán láttam, s van egy olyan érzésem, hogy ennyire jót már garantáltan nem is fogok. Szerintem egy bizonyos fokú érettség alatt egyáltalán nincsi is értelme ennek a filmnek nekiállni, mert egyáltalán nem a matiné szerepét tölti be szerencsére.

Összegezném a dolgokat, egy igazán egyedi, sokszínű filmről lenne szó. A történet érdekes, néhol vicces, néhol szomorkás, megint máskor megdöbbent. Egyedi, s kimagasló is egyben egészen az utolsó pillanatig. Jack Nicholson alakítása pedig valami egészen elképesztő. Egyáltalán nem csodálkozom azon, hogy a film 5 Oscart is hazavihetett, szerintem mindegyiket meg is érdemelték. Különleges hangulatú, remek kis film tehát a Száll a kakukk fészkére. Botorság lenne kihagyni, hisz ez már nem más, mint a nagybetűs filmtörténelem. Annak is az egyik legfontosabb, megkerülhetetlen darabja.

 

Pozitívumok:

 

-remek, érdekes story

-Jack Nicholson kiváló

-remek hatást ér el

-rendkívüli téma

-maradandó élményt ad

 

Negatívumok:

 

-nincsenek

 

 

Értékelés:90%

 

 

 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, haul, blogtippek)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB