A Kritikairoda
Gyilkos ösztön
Gyilkos ösztön kritika
 
 
 
 
 
 
SPOILERMENTES
 
 
 
 

A Gyilkos ösztön itthon sikeresen elkerülte a mozikat, de később DVD-n forgalomba került. Nem valószínű, hogy ez a koncepció így sok nézőt vonzott volna a mozikba, annak ellenére hogy három ismert név is fontos szerepet kap. Azért legalább pár helyen műsorra tűzhették volna, de hát ez van. Egy kicsit rétegfilmről van szó, pedig egyáltalán nem olyan rossz, mint amit sokan mondanak róla. A történet elején Joe, egy ügynök egy különösen nehéz, kegyetlen gyilkosságot próbál megoldani. Segítséget kér a lánya halála óta magányosan élő pszichiátertől, Johntól. Az ügy azonban nehezebb, mint amire számíthattak…

Érdekes, hogy mennyi film kapcsán lehet párhuzamot vonni. Az egy percig sem lehet kérdéses, hogy ez a film, mondjuk úgy „kölcsön vesz” elemeket sok másik filmből. Az már megint más kérdés, hogy nem éppen rossz filmektől loptak, az meg még mindig jobb, mintha rosszakat próbáltak volna leutánozni. Érdekesség, hogy eredetileg a kiváló kultfilm, a Hetedik folytatását akarták elkészíteni, azonban a rendező, David Fincher hallani sem akart a folytatásról. Ezt én teljes mértékben meg tudom érteni, hogy miért.

A Hetedik ugyanis egy maradandó darab, de egyáltalán nem folytatásra termett. Ezt valószínűleg mindenki így gondolhatta, hisz végül mégsem kapcsolták össze a két filmet, s az független történetként látott napvilágot. Ez szerintem csak előny, s semmiképp sem hátrány. A legenda folytatásaként ugyanis nem igazán állná meg a helyét, azonban így függetlenül nézve azt mondom, hogy azért a korrekt kategóriát sikerült hozni. Mint mondtam, vannak itt nagy nevek a stábban, szerencsére itt nem is kell csalódni senkiben.

Jeffrey Dean Morgan (Odaát, The Walking Dead) hosszú idő után ismét filmben játszik, azóta azonban már eléggé elfoglalt lett, hisz valószínűleg nem lehet könnyű életre kelteni az ördögi Negan karakterét. Antohny Hopkins, a tehetséges öreg róka játéka visz egy kis színt az egészbe, de karaktere eléggé emlékeztet egy korábbi, s talán legikonikusabb szerepére. Ugye mindenki ismeri Hannibal Lecter nevét? A történet szerint itt is, ott is pszichiátert alakít, s mindkét esetben a rendőrség kéri a segítségét egy nagyon bonyolult ügyben. Ha ennyi minden egyezik, az már nem lehet a véletlen műve, ugye? Persze ennek ellenére ezek a dolgok engem nem zavartak, csak éppen feltűntek és muszáj volt róla írni. Aztán ott van Colin Farrel, akit legutóbb a Legendás állatok és megfigyelésükben láthattunk. Ha három ilyen nagy arcot összehoztak, akkor csak nem lehet olyan rossz a film, nem de bár? Végülis rossznak valóban nem rossz, csak éppen sok helyen eléggé kidolgozatlannak tűnik.

Arról már nem is mondok többet, hogy másolnak ahonnan tudnak, de ezek mellett sajnos a karakterek sem túl eredetiek. Szinte mindenkihez próbáltak hozzátenni valamilyen családi drámát, ami valljuk be, hogy vagy működik, vagy nem. Jeffrey Dean Morgan karakteréről gyakorlatilag az egész játékidő alatt nem tudunk meg semmit sem. Tudjátok, ő a zsaru, oszt kész. Persze van a karakternek valamiféle kisugárzása, ami kompenzálni igyekszik legalább ezt szerencsére.

A pszichiáter karaktere már valamivel jobb eset, nála legalább érdemi drámáról is beszélhetünk. Nem a túl bonyolult fajtából ugyan, de legalább működik, hát az is valami. Ellenben a gyilkos (Colin Farrell) már jelentősen nehezebb eset. A csávó se füle, se farka alapon működik, bár Farrell eléggé elsajátította a szerepet, hisz a bizonytalanság látható az arcán. Ezt azonban nem negatívumként írom le, mert ehhez a szerephez ezt így kellett, ezt kívánta meg.

Láttunk már eredetibb gonoszt is, azonban gyakran elveszik a merengések tengerében. Legalább őt nem csak a gyilkosság mozgatja, ennél erősebb motivációkkal is rendelkezik, ha nem is mindet tudják kihasználni. A játékidő mindössze 96 perc, ami egy ilyen krimi-thriller hibridnél kevésnek érződik, én legalábbis ezen a véleményen vagyok. Kellett volna ennek minimum két óra, hogy jól kibontsák az összes karaktert, köztük a gyilkosét is. Ebben a műfajban szinte minden ezen áll vagy bukik, s ebben a tekintetben nem muzsikál a film a legfényesebben, de szerencsére más dolgokban azért tud javítani.

A fent említett színészek mellett a hangulat az, ami miatt ez a film egy kicsit azért kiemelkedik a középszer bugyraiból. Hangulat terén sem említhető együtt a műfaj legnagyobbjaival, de ebben a tekintetben azért jó érdemjegyre vizsgázik a Gyilkos ösztön. A feszültség szinte tapintható a levegőben, ehhez jönnek hozzá az erőszakos látomások, amik a pszichiátert kínozzák. A film egyébként meglehetősen elborult és egyáltalán nem való mindenkinek, mert inkább a thriller műfaj pszichológiai részét igyekszik kibontani. Itthon megúszta 16-os körrel, az alatt azonban nem túlzottan érdemes próbálkozni, már a látott dolgok értelmezése sem mindig könnyű ebben a filmben. Néha nem tudjuk, hogy mi a látomás, az illúzió, hogy ezek közül nem-e valóság valamelyik.

Pár pontban azért tényleg látszik, hogy a Hetedikhez hasonló kimagasló filmet akartak letenni az asztalra. Mérföldkő az biztos hogy soha nem lesz belőle, mint a fent film esetében, azonban én mindezekkel együtt sem tudtam haragudni azért, amit láttam. Egy kicsit elgondolkoztató, mélabús filmre kell számítani, aki nem szereti az ilyesféleket, jobb, ha más néznivaló után néz, mert nem igazán fog tetszeni neki.

Összegezve, sokat akart markolni a film, de végül nem bírta el annak súlyát. Mondhatni, hogy félig-meddig beleroskadt, de azért össze nem esett, s méltósággal viselte azt, hogy nem lesz maradandó film, az elmegy kategóriát pedig mindezekkel együtt is simán eléri. A történet nehezen követhető, zavaros, de nem rossz. A színészek jól játszanak, méghozzá mindhárman. Azonban a karakterek sajnos kifejezetten gyengék lettek, ami egy igazán jó thrillernél bizony nem megengedhető. A Gyilkos ösztön azonban mindezekkel együtt sem egy kifejezetten rossz film, egyezzünk meg a korrekt kategóriában, egyszer simán nézhető.

 

Pozitívumok:

 

-három remek színész

-fojtogató, jó atmoszféra

-érdekes megoldások

 

Negatívumok:

 

-gyenge karakterek

-nem túl eredeti történet

 

 

Értékelés:60%

 

 

 

 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, haul, blogtippek)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB