A Kritikairoda
Kritikák

Mary Poppins visszatér

2018.12.20. 22:58, Bogár Bence
Újra itt a csoda.

A helyszín London, a Nagy gazdasági világválság idején, a ’30-as években. Már több mint 20 esztendő eltelt, mióta a varázslatos dada segített a gyerekeknek. Akik most már felnőttek, s azt hiszik, hogy a boldog gyerekkoruk talán igaz sem volt. Michael Banks (Ben Whishaw) és Jane Banks (Emily Mortimer), azonban sokkal nagyobb gondokkal kerül szembe. A férfi ugyanis elveszítheti a házát, ha nem fizeti ki időre a hitelt, amit a banktól kapott. Három gyerek édesapjaként ezt mindenképpen el akarja kerülni. Ezen vészterhes időkben tér vissza a csodálatos Mary Poppins (Emily Blunt), hogy újra boldogságot hozzon a kicsik és a nagyok életébe egyaránt.

Az első Mary Poppins 1964-ben jött ki, s hamar klasszikussá vált, nem is véletlenül. Egy végtelenül szeretető és varázslatos alkotásról van szó, melyet ma is ugyanolyan nagy élmény megnézni, mint újkorában. Azóta sokszor felmerült már a folytatás lehetősége, mégis 54 évet kellett várnunk nekünk, nézőknek, hogy Mary Poppins visszatérjen a vásznakra, hogy másodszor is elvarázsoljon bennünket.

Ugyanis egy kifejezetten jó alkotásról van szó, ami egyben egy nagyon szuper folytatás is. Persze nem ez a story fogja feltalálni a spanyolviaszt, azonban nem is ez a célja. Hanem az, hogy egy kedves, örökérvényű, szívmelengető történetet adjon át a nézőknek, így az ünnepek előtt. Szóval mindenképp úgy gondolom, hogy volt értelme a filmet elkészíteni.

Sőt, mi több, egy nagyon is méltó folytatásról van szó. Ha az elsőt kedvelted, akkor garantálom, hogy ebben sem fogsz csalódni, hisz abszolút az eredeti klasszikus szellemiségében készítették el. Látszik, hogy nagy alázattal és szeretettel viseltettek az első rész iránt, tisztelettel és lelkesedéssel készítve el a folytatást.

Ez a történet ugyanis továbbra is nagyon bájos és szerethető. Persze úgy írták azért, hogy a kisebbek is nyugodtan élvezhessék, hisz az új Mary Poppins mindegyik korosztályt sikeresen szólítja meg, ahogy tette ezt az előd is sok évvel ezelőtt. Hamarosan itt a díjszezon, s biztos vagyok benne, hogy a készítők nem fogják elismerés nélkül elhagyni az Oscar-gálát. Legalábbis nagyon csodálkoznék, ha így lenne.

Musical (is) a film műfaja, azonban nem is kicsit volt az elején számomra fura, hogy az összes dalt  magyarul hallhatjuk felcsendülni. Én ilyen esetekben jobban megszoktam az eredeti hangot, azonban inkább csak kezdetben volt ez különös dolog számomra. Viszont az tény és való, hogy mindegyik dal remekül és ízlésesen van magyarra fordítva, ezért is jár az elismerés.

Remekül jelenítik meg a vásznon az adott korszakot, de tényleg. A díszletek és a jelmezek is kiválóan lettek megalkotva, elképesztően igényesek, nagyon jól mutatnak. Az első részben a kedvencem az volt, mikor a szereplők átkerültek a rajzfilmes világba. Szerencsére ilyen van most is, mi több tényleg nagyon profin sikerült, számomra az egész csúcspontja volt.

Emily Blunt az egyik kedvenc színésznőm, eddig sem volt titok, hogy ő nagyon ügyes és tehetséges. Szerintem itteni alakítása egész eddigi karrierjének a legjobbja, egyszerűen zseniális volt. Úgy vélem, hogy nagyon komoly esélyekkel indul jövőre az Oscaron is, én szurkolok neki. Colin Firth szó szerint lubickol a gonosz bankigazgató szerepében, ahogy Meryl Streep rövid jelenése is stílusos volt.

Összegezve, az új Mary Poppins az elődje kedvelőinek több mint ajánlott kategória. Egy nagyon szép és kedves történet, remek humorral. Helyén van ráadásul a szíve is, pluszban a látványra sem lehet panasz. Emily Blunt pedig könnyen lehet, hogy itteni alakításért megkapja az Oscart. Nem érdemes tehát eme mozit kihagyni, remek hangolódás az ünnepekre eme csodaszép és kedves kis filmecske. Az animációs „világban” játszódó rész pedig egyenesen telitalálat!

 

Értékelés:80%

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB    *****    Téged is vár a Darius Lovasközpont! Csatlakozz hozzánk, alapíts istállót és versenyezz a lovaiddal!    *****    Little Corner // portálépítés, portálszépítés, fejlécek, designok és css kódok // Little Corner    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Karácsonyi spin off epizód Annàcska és barátnõi történetébõl és egyéb friss szösszenetek:)    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj