A Kritikairoda
Kritikák

Amikor lehunyod a szemed

2018.12.17. 22:47, Bogár Bence
...akkor elalszol ezen a nevetséges valamin.

A kriminálpszichológus Kate Fuller (Olga Kurylenko) egy rejtélyes esetet kap. Annyi biztos, hogy egy nő meghalt, látszólag álmában fojtotta meg magát. Azonban az ügy egyre komplikáltabb és veszélyesebb lesz, főleg mikor Kate egy rejtélyes démon, Mara (Javier Botet) nyomára akad. Úgy tűnik, hogy a gonosz démon akkor cserkészi be az áldozatait, amikor azok épp álom és ébrenlét között vannak. Meg kell fejtenie a teljes rejtélyt, miközben ő sincs biztonságban, hisz Mara bármikor lecsaphat rá.

A rendező bizonyos Clive Tonge, akinek eme mozgókép az első egész estés munkája. Nos, ilyenkor érdemes figyelembe venni, hogy nem egy tapasztaltabb direktor alkotását látjuk, azonban sajnos az a helyzet, hogy az Amikor lehunyod a szemed sajnos egy kifejezetten rosszul sikerült mozi. Jó, nem lehet mindenki Ari Aster (aki idei első rendezésével, a zseniális Örökséggel azonnal beleírta magát a horror történelemkönyvébe, méghozzá igen vastag betűkkel), azonban ennél a fércműnél azért valamivel jobbra számítottam.

Sejtettem én persze, hogy nem egy újabb maradandó remekművel állok szemben, de titokban bíztam benne, hogy legalább egy gyenge korrekt szintet megüt. Sajnos nem lett így. Habár, már az sem volt bíztató dolog, hogy Amerikában sem küldték túl sok helyen mozikba, hisz videon debütált. Nos, ezt a színvonalat látva ezt meg is tudom érteni.

Fontos leszögezni, hogy azért az Amikor lehunyod a szemed nem egy nézhetetlen film, csak éppen eléggé félresikerült, rossz. Egyszer megnéztem végig, mert vártam, hogy legyen akár egy igazán hatásos jelenet, de sajnos ilyet nem sikerült találnom. Persze jumpscare az van dögivel, de az a helyzet, hogy nagyjából a második ilyen után már ezeket sem lehet túlzottan komolyan venni.

Pedig a téma adta volna magát ahhoz, hogy egy kifejezetten jó horror készüljön el. Simán lehetett volna eme alapsztoriból egy ijesztő, lázálomszerű, elborultan rémületkeltű mozit dirigálni, de ahhoz képest egy kihagyott lehetőség csak.

Látszólag ugyan próbáltak a karakterekre fókuszálni, de ez sem nagyon sikerült. Főleg, hogy nincs itt egy érdekes figura sem, a főhősnő sem kivétel sajnos, ő is csak egy jellegtelen tucatfigura. Viszont hangulatban igyekeztek olyan keleti zsánerfilmek atmoszféráját elkapni, mint A kör vagy Az átok. A próbálkozás szép volt legalább, de azok nyomába nem ér ez az alkotás. Sőt, még csak a közelükbe sem.

Persze hozzátenném, hogy ennél sokkal rosszabb horrort is láttam dögivel. Ez csak szimplán egy gyenge film, de még nem a fizikai fájdalmat okozó kategória. Tudom, sovány vigasz ez, hogy vannak ennél is félresikerültebbek, de hát ez van. Legalább ez pozitívum, még ha nem is túlzottan nagy. A szörny, Mara megjelenése egyébiránt nem rossz. Nem lesz ott minden idők legijesztőbb horroralakjai között persze, de egészen ijesztő a megjelenése. Más kérdés, hogy ennél többet a témából nem tudtak kihozni.

Olga Kurylenko színészi játéka nem a vállalhatatlan kategória, viszont olyan szinten középszerű, hogy ennél jobban már tényleg nem is lehetne. Sejtem, hogy legnagyobbrészt ő is a fizuért vállalta el a szerepet. Bár jobban tenné, legalább a karrierje érdekében, hogy ezentúl jobban megválogatja, mire ír alá. A rém szerepében Javier Botet látható, aki idén már eljátszotta a címszereplőt a meglehetősen félresikerült Slenderman feldolgozásban. Talán legközelebb egy korrektebb horrorban láthatjuk őt majd.

Összegezve, sajnos azt kell mondjam, hogy az Amikor lehunyod a szemed egy elég gyenge kísérlet. Az alapokkal még nincsi igazából gond, de a megvalósítással már annál inkább. Látszik, hogy a keleti horrorok adták az inspirációt, más kérdés, hogy azoknak nagyjából a cipőfűzőjét sem kötheti be, maximum a tényleg nézhetetlenre sikerülteknek. Semmiképp nem ajánlom, hogy megnézzétek moziban. Mert tényleg nem oda való. Esetleg az online videotéka valamelyik alsó polcán lehet neki hely, de semmiképp sem a nagyvásznon.

 

Értékelés:40%

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, haul, blogtippek)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB