A Kritikairoda
Kritikák

A ház, amit Jack épített

2018.12.15. 23:03, Bogár Bence
Egy sorozatgyilkos öt története.

Két ember beszélget: Vergilius (Bruno Ganz), és Jack (Matt Dillon), a sorozatgyilkos. Elmeséli beszédpartnerének, hogyan vált belőle gyilkos, kiválasztva öt kegyetlen tettet, amiket ő követett el. Mindezeket tette a ’70-es és ’80-as évek Amerikájában. Jacket soha nem kapták el, nem vonták felelősségre egyszer sem, pedig aztán tett ő igencsak cifra dolgokat. Most azonban színt vall, megtudhatjuk, hogyan követte el rémtetteit a nagy intelligenciával rendelkező férfi.

Minden idén májusban kezdődött, amikor a filmet leadták az egyik legrangosabb fesztiválon, Canness-ban. A direktor, Lars von Trier sokáig ki volt tiltva innét egy régebbi eset miatt. Ráadásul a rendező munkásságára amúgy sem jellemző a megalkuvás, nem akarja azokat az egyéneket kiszolgálni, akik nem rendelkeznek nyitottsággal. Legújabb alkotása viszont néhányaknál nagyon is kicsapta a biztosítékot, szerintem erre előtte még ő maga sem gondolt.

Történt ugyanis, hogy a fesztiválon nagyjából százan kijöttek a filmről. A legtöbben nem bírták nézni azokat a válogatott kegyetlenségeket, amik a vásznon zajlottak, s úgy döntöttek, hogy nekik ennyi elég is volt. Az emberek csoportosan sétáltak ki a mű közepe körül, vagy talán még előbb. Azonban akik bennmaradtak és végignézték, nem bánták meg. Sőt, több percig tartó tapssal jutalmazták az alkotást. Elárulom, itt nincs középút: vagy imádod, vagy végig se nézed.

Nos, hát akkor mit is mondjak? Annyi biztos, hogy engem meggyőzött a film, hisz nagyon is működőképes. Sőt, még annál is több. Hatásos, azt hiszem, erre talán ez a legjobb szó. Hisz amit láthatunk, az tényleg nem más, mint egy sorozatgyilkos belső gondolatai, észjárása, motivációi. Ennél közelibb képet még néző nem igazán kaphatott egy ilyen személyről, ezért aztán Trier műve több mint egyedi.

Persze tényleg kell hozzá jócskán gyomor, hisz valóban megérdemelt a 18-as karika, kegyetlen filmről van szó. Azonban ne egy Fűrész-szerű gore parádét tessék elképzelni, sokkal inkább a groteszk és beteg tettek állnak a középpontba. Nem ömlik a vér, de amit látunk, az több mint a nyugalom megzavarására alkalmas a legtöbb embernek. Meglepő, de még így is tele van groteszk fekete humorral a film, ami nagyon jól állt neki.

Szóval tényleg csak akkor érdemes megnézni, ha előtte lélekben fel is készülünk arra, hogy ez most tényleg nem egy matiné lesz. Ugyanakkor azt gondolom, hogy akik ismerik a rendező eddigi munkásságát, azok nem lepődnek ezen meg. Például ott van az Antikrisztus, ami szintén egy olyan mű, amit nem mindenki tudott végignézni. Tehát néhány Lars von Trier rendezte filmet nem árthat előtte megnézni. Tudjátok, csak a biztonság kedvéért.

Viszont akármilyen brutális is, amit itten látunk, azért mégiscsak kiváló, profi módon lett előadva. Trier olyan témákat boncolgat, mint a bűnhődés, a művészet és a megszállottság. Tehát teljes egészében egy művészfilmről van szó. Ahhoz, hogy mondanivalóját megérthessük, tényleg oda kell figyelni arra, amit eme mozi közölni akar velünk. Persze sokan lesznek, akik csak a brutalitást veszik majd észre, pedig az csak a felszín. Észre kell venni, hogy mi van azalatt, hogy mit is akartak elérni ezzel az alkotással. Megsúgom, hogy még csak véletlenül sem a polgárpukkasztás miatt lett csak elkészítve. Egy minden elemében összetett remekműről van szó, s úgy gondolom, hogy kell még idő, amíg a közönség nagy része ezt megemészti. Azonban van egy olyan sejtésem, hogy lesz még kultfilm A ház, amit Jack épített. Tán nem is olyan sokára.

Matt Dillon világéletében egy tehetséges színész volt, azonban Jack szerepében olyan mélységeket mutat meg zsenialitásából, amire korábban még nem volt példa. Szerintem karrierjének eddigi legkomolyabb szerepéről van szó, s fantasztikusan adta elő a figurát minden egyes pillanatban. Az áldozatok szerepében többek között Uma Thurman és Riley Keough is látható.

Összegezve, A ház, amit Jack épített egy kiváló mozgókép. Egy megterhelő, de zseniális utazás, egyenesen egy sorozatgyilkos elméjébe. Közben pedig végig ott van az elborult fekete humor, a nem mindennapi témák is. Ja, és az utolsó 15-20 perc, ami az egész megkoronázása. Film még nem vesztette el maga alól a talajt ilyen zseniális módon.  Eme mozi nem más, mint egy egész karrier megkoronázása, hisz Trier mesterművet alkotott. Lehet, hogy ez az utolsó filmje, de ha így is lesz, a búcsú aligha lehetett volna méltóbb és teljesebb. Ez már több mint művészet!

 

Értékelés:95%

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    KÖLTÖZÉS - www.kitfitbefit.hu- Fitness - Életmód - Cikkek- www.kitfitbefit.hu - www.kitfitbefit.hu - www. kitfitbefit.hu    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    Suzanne Collins - Énekesmadarak és kígyók balladája Gyere nézz be! #ÉhezõkViadala #Read&Speak Blog #GyereNézzBe    *****    Mistfall egy csodálatos hely amely elvarázsol játék közben!    *****    Mistfall egy gyönyörû hely amely elvarázsol játék közben!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie. Rendeld meg a képleted én segítek értelmezni amit látsz!    *****    Hamarosan megjelenik a Csókfülke címû film második része. Premier: 2020 július 24. Ne maradj le semmilyen információról!    *****    Silhouette in the Darkness - Reménykedni valamiben, majd elveszíteni: az jobban fáj, mintha semmit sem reméltél volna.    *****    Enigma Disease ⊱ Egy háborút már önmagában vívni is nehéz; s megmenteni mindenkit? Tudd: nem lehet...    *****    Horoszkóp megrendelések, asztrológiai és ezoterikus olvasmányok, szoftverek, letöltések. Szeretettel várlak az oldalon!!    *****    Részletes személyiség és sors analízis,3 év elõrejelzéssel + ajándék névmisztikai elemzés júliusban. Rendeld meg most!!!    *****    Szeretnél egy nagyon részletes születési horoszkópot, 3 év elõrejelzéssel, vagy egy párkapcsolati elemzést? Rendeld meg!    *****    Hozd létre a saját Istenedet és légy az Univerzum Ura! Várunk!    *****    IG: @dalszovegforditasok | DALSZÖVEGFORDÍTÁSOK | IG: @dalszovegforditasok | DALSZÖVEGFORDÍTÁSOK | @dalszovegforditasok    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Egy horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek értelmezni amit látsz, de a döntés a tiéd!    *****    Születési horoszkóp, elõrejelzés, gyermektervezés,párkapcsolati elemzés,biotérkép készítés diplomás asztrológustól.Itt!    *****    Részletes személyiség és sors analízis diplomás asztrológustól,szóban és írásban, nagyon kedvezõ áron.Ne hagyd ki! Katt!