A Kritikairoda
Kritikák

Aquaman

2018.12.15. 21:33, Bogár Bence
Kalandos királydráma.

Arthur Curry (Jason Momoa) a neve, de sokan csak úgy ismerik, mint Aquaman. Az igazság ligája fináléja után kezdődik a cselekmény, melyben a címszereplőnek meg kell szereznie az atlantiszi trónt. Igazából egyik világhoz sem tartozik teljesen, de mégis mindkettőhöz: az apja egy világítótorony őre volt, az anyja viszont egy atlantiszi (Nicole Kidman). Arthur féltestvére, Orm király (Patrick Wilson) azonban magának akarja trónt, s ezért hajlandó megtenni bármit. Megkezdődik a nagy harc, Arthurhoz pedig csatlakozik Mera (Amber Heard) is.

A tavalyi közös csapatfilm után sejteni lehetett, hogy a DCEU teljesen új irányt vesz, s lám így is lett. Addig részben Zack Snyder sötét, komorabb alkotói stílusa dominált. Most már azonban erről szó sincs, az úriember már csak produceri státuszban támogatja eme filmes univerzumot. Habár az eddigi, borongósabb filmeket is kedveltem (azért az Öngyilkos osztag esetében már rezgett az a bizonyos léc), de mégis azt kell mondjam, hogy nem volt buta egyén, aki kitalálta ezt az arculatváltást.

A rendezői székben James Wan foglalhatott helyet, aki elsősorban a horror műfajban alkotott eddig (Démonok között-filmek, Fűrész), azonban már kipróbálta magát a közönségfilmek világában is (Halálos iramban 7). Az Aquaman is nyilván ezek táborát erősíti. Wan úgy gondolta, hogy önállóan is fogyasztható alkotást rendez, így túl sok kapcsolódási pont nincs az eddigi DCEU mozikkal. Mondjuk a Justice League egyik eseménye meg lesz említve, de ennyi, tényleg nem több, a liga többi tagjára tényleg nem érdemes most várni.

Az Aquaman egy kifejezetten jó kis szórakozás lett, amit szívesen néztem az elsőtől az utolsó pillanatig. A látvány tényleg teljes egészében eltávolodik az eddig iránytól, szó sincs a sok sötét stílusnak, élénk és harsány színekben kel életre a tenger, valamint Atlantisz egész világa. A film pedig kifejezetten ügyesen épít mitológiát, valamint maga a megvalósítás is több mint kiváló. Nagyon hangulatos volt az egész, s egyúttal kreatív is.

Ezek mellett pedig még Wan sem mondott természetesen csődöt direktorként. Egy mozgalmas, roppant izgalmas alkotást rendezett meg, amely tényleg végig fenntartja az érdeklődést és nem válik unalmassá. Épp megtalálta a megfelelő arányt: egy kis mitológia/háttér, karakterépítés, látvány, csaták, egy kevéske, de annál működőképesebb humor. Van itt tényleg minden, mi csak egy jó blockbusterhez kellhet.

Ugyanakkor azért Arthur Curry első szólókalandja sem egy teljesen hibátlan mozgókép. Habár, hozzá kell tennem, még ezekkel együtt is bőven nyújt annyit, mint a legtöbb első fázisos Marvel-film. Hisz az általában megszokott dolog, hogy egy hős első önálló kalandja soha nem világmegváltó, viszont jobban bemutatja az adott hőst. Így van ez most is, vannak sablonok, ugyanakkor ezek is fogyaszthatóan lettek tálalva.

Tulajdonképpen egy királydrámát láthat megelevenedni a néző, mindezt még összemixelve a régi kalandfilmek stílusával. Ez pedig egy remek arcot ad neki, s végig megvan a dinamika is. A karakterek is nagyon szerethetőek. Arthur továbbra is az egyik legmenőbb DC-hős, maga a tökéletes illusztráció a szótárban a badass szóra. Mera pedig nem csak nagyon jól mutat a vásznon, de mellette még egy jól megírt női szereplő is, az összhang pedig nagyon megvan köztük.

Jason Momoa lubickol ebben a szerepben, ez egyértelmű. Gyakorlatilag ráöntötték ezt a karaktert, annyira jól játssza el. Amber Heard pedig nem csak gyönyörű, de mellette még kifejezetten remekül hozza Mera karakterét mellé. Igazán kitűnő egyébként a mellékszereplők névsora is, hisz valamennyien kitettek magukért, Willem Dafoe, Patrick Wilson, Dolph Lundgren és Nicola Kidman számára is jár az elismerés.

Összegezve, úgy gondolom, hogy az Aquaman bizony egy nagyon jó, sőt kifejezetten menő film lett. Vannak apróbb gyermekbetegségei, sablonjai is, de ezekkel gyakorlatilag az összes hős első jelenése küzd, meg amúgy sem túl nagy gondok ezek. Mert az Aquaman bizony már hozza azt, amit a legtöbb Marvel-film nyújtani szokott. Nem görcsöl, végig laza, látványos, elég vicces, épp annyira veszi magát komolyan, amennyire kell. Engem meggyőzött, jöhet a folytatás, várom sok szeretettel.

 

Értékelés:80%

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Lilith Megéhezik 4 - Az Apáca Show,a fantasy új epizódja elérhetõ    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, eszmefuttatások. Underground írások,Sniffanytól.    *****    BLACKPINK NEWS • Gyere és ismerd meg a világ egyik legismertebb és legnépszerûbb dél-koreai bandját, a BLACKPINK-et!    *****    LEPD MEG MAGAD VAGY SZERETTEDET EGY KÜLÖNLEGES MANDALÁVAL, VAGY ÁSVÁNYÉKSZERREL! RENDELÉS ÜZENETBEN VAGY AZ OLDALON!    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    IGAZÁN DÖGÖS ÉS EGYEDI SZERETNÉL LENNI? 10-20% CSAK MA MINDEN ÁSVÁNYKARKÖTÕRE, GYÖNGYKARKÖTÕRE, MEDÁLRA! NÉZD MEG FB-OT!    *****    "Eljött értünk a végzet, s keze nyomán milliók hulltak élettelenül a porba. Félelem bûze áradt szét." - SZEREPJÁTÉK    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM