A Kritikairoda
Kritikák

Maugli

2018.12.10. 21:40, Bogár Bence
Serkins komorabb víziója.

,

Mauglinak a dzsungel az otthona. Nem emberek nevelték, mivel a szüleit megölte a gonosz tigris, Sir Kán. Egy farkasfalka fogadta be, akik gondoskodtak róla, azonban a fiú mindig is érezte, hogy ő más, mint a többiek. Ahogy felnő, rá kell jönnie, hogy hová is tartozik valójában, valamint teljesítenie kell egy próbatételt, hogy a falka teljes jogú tagja lehessen. Mindeközben pedig Balu hiába edzi őt, a gonosz Sir Kán még mindig nem tett le arról, hogy meggyilkolja Mauglit.

A Dzsungel könyve egyike azon örökzöld történeteknek, amiket gyakorlatilag mindenki ismer. A témában már több feldolgozás is készült, animációs és élőszereplős egyaránt. Legutóbb épp 2016-ban, az első két Vasember direktora, Jon Favreau készítette el a Disney számára a klasszikus mese élőszereplős verzióját. Eredetileg a motion capture karakterek királya, azaz Andy Serkins által rendezett Maugli is abban az évben debütált volna, azonban mégis mostanáig kellett rá várnunk. Sőt, az eredeti mozis premier is elmaradt, hisz ezt az alkotást csak a Netflixen tudjuk megnézni.

Az már az előzetesből is világosan leszűrhető volt, hogy Serkins víziója sokkal kegyetlenebb és sötétebb, mint a korábbi történetek, amik jóval gyermekbarátabbak voltak. Persze itt sem kell túl elborult dolgokra gondolni, de azért a Maugli bőven kihasználja a PG-13 korhatár határait. Voltak torokszorító jelenetek, amik simán kenterbe vernék a gyengébb horrorfilmek hasonszőrű jeleneteit. Sőt, ebben az új verzióban még vér is akad egy kevés, szóval tényleg egyértelmű, hogy nem a leges legkisebbek számára készült.

Hogy gond-e ez? Nekem nem volt az semmiképp sem, sőt, tetszett, hogy a legenda egy kicsivel újabb értelmezést kapott. Persze szó sincs arra, hogy az alapoktól írták újra a dolgokat, de az mindenképp egy több mint korrekt dolog, hogy Serkins nem ugyanazt akarja adni a nézőknek, amit a korábbi változatokban már láthattak. Így a Maugliban a cselekmény kifejezetten jól van megírva, valamint olyan fontos kérdéseket is boncolgat, mint a hovatartozás, a szeretet, vagy éppen az ember és az őserdő nem éppen ideális viszonya.

Tehát az egyértelmű, hogy a színészként is legtöbbször nagyot alakító Andy Serkins tényleg tele volt ambíciókkal, ami ezt a filmet illeti. Lehet, hogy végső soron az alkotásában nem minden témára jut elegendő idő, így tehát vannak benne hibák is. A remek első egy óra után sajnos egy kicsit meg is torpan a film, de a végére szerencsére ismét összeszedték magukat, hisz a finálé kifejezetten érdekes lett.

Szóval eme dolgok ellenére, én egy percig sem neheztelek erre a műre. Már az is nagy ambícióra és bátorságra vall, hogy ezt az ismert történetet fel merték frissíteni így 2018 vége felé. S még ha a direktor egynéhány ötletébe végül bele is bukik, azt kell mondjam, hogy a Maugli még így is egy jó kis film. Nem egy halhatatlan remekmű, de tényleg több mint korrekt.

A látványvilág is remekül van megalkotva, valamint az operatőri munka is eléggé kiváló kategória. Más kérdés, hogy a CGI kicsit kopottasnak hat, főleg ha összevetjük a nemrég debütált live Oroszlánkirály trailerrel. Ettől még nem rossz persze a CGI, csak arra célzom, hogy lehetett volna még itt-ott finomítgatni rajta.

A főbb karakterek eredeti hangjait igencsak elismert színészek jegyzik. Egyrészt, Balu esetében ez maga Serkins, aki ezt is vállalta a rendezés mellett. Külön piros pont, hogy az egyes karakterek jellemét is kicsit átírták, meglepő módon életszerűbbé tették. A többi szereplő hangjait is remek színészek/színésznők jegyzik, úgy mint: Benedict Cumberbatch (Sir Kán), Christian Bale (Bagira), vagy Cate Blanchett (Ká).

Összegezve, szerintem a Maugli ha nem is hibátlan, de mindenképpen egy jó film. Sajnálom, hogy végül nem nagyvászon debütált, mert ott lett volna az igazi látvány, még a kissé kopott CGI ellenére is így gondolom. Mert egyébiránt, a film nem csak újít, de a főbb karaktereknek is  több mélységet ad. Valamint sokkal sötétebben, felnőttesebben mondja el ezt az örökbecsű mesét, ami ebben az esetben már egyáltalán nem a legkisebbeket szólítja meg.

 

Értékelés:75%

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Lilith Megéhezik 4 - Az Apáca Show,a fantasy új epizódja elérhetõ    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, eszmefuttatások. Underground írások,Sniffanytól.    *****    BLACKPINK NEWS • Gyere és ismerd meg a világ egyik legismertebb és legnépszerûbb dél-koreai bandját, a BLACKPINK-et!    *****    LEPD MEG MAGAD VAGY SZERETTEDET EGY KÜLÖNLEGES MANDALÁVAL, VAGY ÁSVÁNYÉKSZERREL! RENDELÉS ÜZENETBEN VAGY AZ OLDALON!    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    IGAZÁN DÖGÖS ÉS EGYEDI SZERETNÉL LENNI? 10-20% CSAK MA MINDEN ÁSVÁNYKARKÖTÕRE, GYÖNGYKARKÖTÕRE, MEDÁLRA! NÉZD MEG FB-OT!    *****    "Eljött értünk a végzet, s keze nyomán milliók hulltak élettelenül a porba. Félelem bûze áradt szét." - SZEREPJÁTÉK    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM