A Kritikairoda
Kritikák

Robin Hood

2018.12.08. 22:09, Bogár Bence
Az íjász: kezdetek.

Robin of Loxley (Taron Egerton) legendája újabb értelmezést kap ebben a filmben. Miután megismerkedik szerelmével, Mariannal (Eve Hewson), részt kell vennie a keresztes háborúban. Miután nagy nehézségek árán hazatér, rá kell döbbennie, hogy mindenki halottnak hitte, Nottingham városát pedig egyre inkább felemészti a korrupció és a gonosz seriff (Ben Mendelsohn). Sőt, még szíve kedvesének is egy bizonyos Will Scarlet (Jamie Dornan) csapja a szelet. Oldalán Little Johnnal (Jamie Foxx), ravasz tervet eszelnek ki. Robin nappal nemesként megpróbálja elnyerni a seriff bizalmát, azonban amint éjjel lesz, csuklyát és íjat ragad, hogy a gazdagoktól raboljon, és azt a szegényeknek adja. (Tiszta Batman-effektus, nem igaz?)

A csuklyás igazságosztó kalandjait számtalanszor dolgozták fel, a legrégebbi film, ami őt állította a középpontba, már több mint 100 esztendős. Én két RH-filmet láttam ezelőtt, amik el is nyerték a tetszésemet, jól szórakoztam rajtuk. A ’91-es, Kevin Costneres verzió inkább egy romantikus hangvételű akció-kalandfilm volt, míg a 2010-es, Ridley Scott-Russell Crowe féle inkább egy komorabb eredettörténet.

S hogy mi a helyzet a legújabb változattal? Nos, valahol az előbb említett kettő között foglal helyet stílusban. A mozi nagyrészt hazánkban, illetve Dubrovnikban forgott egyébként. A direktor Otto Bathurtst, aki eddig még csak sorozatepizódokat, illetve TV-filmeket rendezett, szóval ez az első nagyvászonra készült munkája. A külföldi kritikusok látványosan beletörölték a lábukat a filmbe. Érdekesség egyébként, hogy az egyik producer Leo Di Caprio.

Nos, szvsz az új Robin Hood egy teljesen korrekt és tisztességgel elkészített alkotás. Azt nem mondom, hogy témájában a legjobb, azonban mégis, úgy gondolom, hogy vállalható és végső soron szórakoztató is. Nem lesz ott az év legjei között, azonban nem is nagy csalódás, tehát az esztendő végi szégyenlistára sem fog felkerülni. Lehet akármit gondolni, de az biztos, hogy ez az új változat egy nem mindennapi feldolgozás.

Látszik, hogy nem egy az egyben az eredeti mitológiát dolgozzák fel, van nyoma újításnak. Hogy ez kit mennyire zavar, az már részletkérdés. Én vártam a filmet, kíváncsi voltam, hogy mit hoznak össze. Végső soron nem is csalódtam, az pedig már a trailerek alapján is egyértelmű volt, hogy a látvánnyal nincs gond. Az akciójelenetek remekül festenek a vásznon, tényleg öröm őket nézni. Más kérdés, hogy némelyük kicsit rosszul van vágva, legalábbis nekem túl gyorsak voltak. Ennek ellenére is, külcsínyben remek a film.

A kosztümök kicsit furcsák voltak, meglehetősen modernek. Nem volt túl nagy gond nekem, azonban tény, hogy ez így kicsit furcsa. De ettől még ötletesek és mondhatni igényesek is. Egyébként Notthingham városa is kapott egy kis ráncfelvarrást, hisz olyan, mintha egyszerre volna múltbéli és futurisztikus. Nem rosszak a díszletek sem.

Viszont sajnos az is igaz, hogy a film nem kapott normális lezárást. A végjátékig korrektül építik Robin figuráját, ahogy a mellékkarakterek is kapnak alapvető motivációkat. A vége azonban konkrétan nincs lezárva, egy jókora cliffhanger. Van film, aminek ez jól áll, csak sajnos nem ennek. Úgy éreztem, hogy ez pilot-epizódot látok, amit épp a legizgalmasabb pillanatban vágtak el. Na de kérem, korrekt dolog ez?!

A színészek egész jók. Taron Egerton (Kingsman) tehetséges, s Robinként sem vall szégyent. Hozott egy kis frissességet a már régóta ismert figurába. Ben Mendelsoh is jól hozza a főgonoszt, aki nem egy túl összetett személy, de ő legalább láthatóan élvezte, hogy eljátszhatja. Jamie Foxx, Eve Hewson, és Jamie Dornan sem okoznak csalódást szerencsére.

Összegezve, szerint nem sikerült rosszul ez az új feldolgozás. Nem egy hibátlan film, de az tény, hogy én jól szórakoztam. Annak ellenére is, hogy nem minden karakter túl összetett, valamint hogy már-már pofátlan módon vágták el a végét. Mert ettől még a színészek egész jók, a látvány is kellemes, valamint hétvégi kikapcsolódásnak tényleg korrekt. Mondjuk a humort én száműztem volna belőle, de ez van. Így is korrektnek tartom eme mozit, mert ha klasszikus nem is lesz, egyszeri megtekintésre több mint alkalmas.

 

Értékelés:65%

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Lilith Megéhezik 4 - Az Apáca Show,a fantasy új epizódja elérhetõ    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, eszmefuttatások. Underground írások,Sniffanytól.    *****    BLACKPINK NEWS • Gyere és ismerd meg a világ egyik legismertebb és legnépszerûbb dél-koreai bandját, a BLACKPINK-et!    *****    LEPD MEG MAGAD VAGY SZERETTEDET EGY KÜLÖNLEGES MANDALÁVAL, VAGY ÁSVÁNYÉKSZERREL! RENDELÉS ÜZENETBEN VAGY AZ OLDALON!    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    IGAZÁN DÖGÖS ÉS EGYEDI SZERETNÉL LENNI? 10-20% CSAK MA MINDEN ÁSVÁNYKARKÖTÕRE, GYÖNGYKARKÖTÕRE, MEDÁLRA! NÉZD MEG FB-OT!    *****    "Eljött értünk a végzet, s keze nyomán milliók hulltak élettelenül a porba. Félelem bûze áradt szét." - SZEREPJÁTÉK    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM