A Kritikairoda
Kritikák

Kaliforniai rémálom

2018.12.07. 21:41, Bogár Bence
Pusztuljatok, klisék, égjetek!

Sam (Andrew Garfield) 33 éves éves, sőt intelligens is, azonban nem találja a helyét. A napjai egyformán telnek, eléggé ki van ábrándulva a világból, nincsenek komoly célja. Egy nap rejtélyes nő (Riley Keough) jelenik meg a medencéjénél. Egy rövid kis csevegés után azonban másnap eltűnik, Sam azonban ezt nem akarja annyiban hagyni. Nyomozni kezd, hogy mégis mi történhetett vele. Közben pedig megismeri Los Angeles eddig nem látott, összeesküvésekkel, titkos társaságokkal, s megannyi bizarr emberrel rendelkező városának igazi arcát. Szürreális utazás veszi kezdetét, ahol nehéz lesz eldönteni, hogy mi a valóság, és mi nem.

A lenyűgözően eredeti direktor, David Robert Mitchell pár évvel ezelőtt robbant be a köztudatba a Valami követ című horrorral. Azért volt kimagasló és nem éppen szokványos élmény, mert volt bátorsága eredetinek lenni, ami mellett még kellően sokkoló darab is, amiben a groteszk fekete humor is nagyon működött. Idén pedig a Kaliforniai rémálom (avagy eredetileg Under the Silver Lake) című filmjével azt is bebizonyította, hogy tud zseniális neo-noirt rendezni.

Sőt, ami azt illeti, eme mozi még több is, mint zseniális. A Cannesi premierkor is már megosztotta a kritikusokat a filmet, ezt azonban nem is csodálom. Ugyanis az valóban tény, hogy nem igazán az átlagember igényeire lett szabva. A direktor egy hatalmasat mutat be eme művével a tucatalkotásoknak, jelezve, hogy a művészfilmek élnék és mindig is élni fognak, míg csak lesznek egyedi víziókkal rendelkező alkotók a világon.

Ha nem szereted, hogy nem egy újabb adag sablont kapsz, akkor semmiképp ne nézd meg. Akkor se, ha nem bírod, ha egy film próbára tesz. Mert a Kaliforniai rémálom tényleg megteszi, de ettől még egy mestermű minden egyes pillanatában. Semmi máshoz nem fogható, elborult és szürreális, a cselekménye sem a legkönnyebb, de mégis. Azt hiszem, valahol itt kezdődik a művészet. Ha már régóta ki vagy éhezve egyedi filmélményre, jó hírem van: eljött a te időd.

Komolyan gondolom azt, hogy még egy ilyen filmet nem láttam eddig soha. Na jó, egy kicsit észrevehető, hogy Mitchell munkáira nagy hatással van a kultdirektor David Lynch munkássága, azonban azt hiszem, ezt bárki elfogadná dicséret gyanánt. Egy csavaros neo-noir ez az alkotás, melyben egymást követik a meglepő események. Biztos vagyok benne, hogy senki nem fogja kitalálni a fontosabb fordulatokat. Mert annyira nem sablon, annyira nem kiszámítható.

De mégis, ha úgy nézzük, igenis logikusan van felépítve. Fokozatosan ismerjük meg LA valódi arcát, ahol tényleg senki nem az, akinek látszik. Összeesküvés-elméletek. Egy kertvárosan tevékenykedő gyilkos, aki kutyákat vesz célba. Egy rejtélyes eltűnés. Ja, és a borz! Nem akarok spoilerezni, de ilyen erősen elborult, minden ízében eredeti film nem sokszor került még szembe velem. Azta, ez aztán rázós egy menet volt a hullámvasúton, de mégis bármikor újra felülnék rá.

Mert tény, hogy amit itt Mitchell összehozott, az valami újszerű lázálom, amit nem fog majd mindenki értékelni. Sőt, nagy az esély rá, hogy csak igazán kevesen fogják. Pedig tán kellene, hisz amit itt látunk, az tényleg valami más, valami új. Biztos vagyok abban, hogy lassan, de biztosan kultfilm lesz a Kaliforniai rémálom. Meg is illeti, hogy az legyen, de minden joggal.

Andrew Garfield minden egyes jelenet alatt zseniálisan hozta a kiégett, nem éppen életvidám figurát. Számomra egyértelmű, hogy karrierjének eddig legfantasztikusabb alakítása. Elképesztően tehetséges egy színész ő, de tényleg. (Oh, és akkor a Pókember-utalásról még szó sem esett). Riley Keough is remek volt, ő a fiatalabb generáció egyik legjobb színésznője. Karakterét eredetileg Dakota Johnson játszotta volna, azonban végül mégsem ért rá. A lényeg, vele is nagyon jó jártunk, hisz tényleg remek volt. Titokzatos, csábító, de mégis elegáns.

Összegezve, a Kaliforniai rémálom az év egyik legfurább filmje, azonban zseniális az esőtől az utolsó mozzanatig. Olyan atmoszférája, stílusa van, amit én még tényleg nem láttam sehol máshol. Egy kimagasló filmélmény, ahol fokozatosan merülünk el LA mocskában és őrültségében, miközben néha azt sem tudjuk, mi a valóság és mi a képzelet. Így lesz Andrew Garfield lázálomszerű nyomozása az év egyik legjobb filmje, amiben sok minden van, de egyvalami egy pillanatig sem: sablonok. Kimagasló mestermunka! 

 

Értékelés:100%

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    KÖLTÖZÉS - www.kitfitbefit.hu- Fitness - Életmód - Cikkek- www.kitfitbefit.hu - www.kitfitbefit.hu - www. kitfitbefit.hu    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    Suzanne Collins - Énekesmadarak és kígyók balladája Gyere nézz be! #ÉhezõkViadala #Read&Speak Blog #GyereNézzBe    *****    Mistfall egy csodálatos hely amely elvarázsol játék közben!    *****    Mistfall egy gyönyörû hely amely elvarázsol játék közben!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie. Rendeld meg a képleted én segítek értelmezni amit látsz!    *****    Hamarosan megjelenik a Csókfülke címû film második része. Premier: 2020 július 24. Ne maradj le semmilyen információról!    *****    Silhouette in the Darkness - Reménykedni valamiben, majd elveszíteni: az jobban fáj, mintha semmit sem reméltél volna.    *****    Enigma Disease ⊱ Egy háborút már önmagában vívni is nehéz; s megmenteni mindenkit? Tudd: nem lehet...    *****    Horoszkóp megrendelések, asztrológiai és ezoterikus olvasmányok, szoftverek, letöltések. Szeretettel várlak az oldalon!!    *****    Részletes személyiség és sors analízis,3 év elõrejelzéssel + ajándék névmisztikai elemzés júliusban. Rendeld meg most!!!    *****    Szeretnél egy nagyon részletes születési horoszkópot, 3 év elõrejelzéssel, vagy egy párkapcsolati elemzést? Rendeld meg!    *****    Hozd létre a saját Istenedet és légy az Univerzum Ura! Várunk!    *****    IG: @dalszovegforditasok | DALSZÖVEGFORDÍTÁSOK | IG: @dalszovegforditasok | DALSZÖVEGFORDÍTÁSOK | @dalszovegforditasok    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Egy horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek értelmezni amit látsz, de a döntés a tiéd!    *****    Születési horoszkóp, elõrejelzés, gyermektervezés,párkapcsolati elemzés,biotérkép készítés diplomás asztrológustól.Itt!    *****    Részletes személyiség és sors analízis diplomás asztrológustól,szóban és írásban, nagyon kedvezõ áron.Ne hagyd ki! Katt!