A Kritikairoda
Kritikák

Még mindig itt vagyunk

2018.12.06. 19:38, Bogár Bence
Három év után a magyar mozikban is.

Egy házaspár tragikus autóbaleset következtében elveszíti a fiát. A gyász egyre inkább elhatalmasodik rajtuk, ezért úgy döntenek, hogy itt az ideje a költözésnek. New England környékén találnak új otthonra, azonban egyre inkább aggasztó, misztikus dolgok kezdenek történni. Akkor még nem is tudják, hogy a háznak nagyon véres és kegyetlen históriája van, s minden harmincadik évben elszabadul ott a pokol.

Érdekes dolog, hogy mit keres most ez a film a mozikban. A hangsúly pedig a most szócskán van elsősorban, hisz a Még mindig itt vagyunk három évvel ezelőtt, 2015-ben mutatkozott be külföldön. Habár elég jó kritikákat kapott, mégis csak most jött el a magyar bemutató ideje. Egy kicsit csodálkozom, hogy nem egyből házmoziban adták ki, abban pedig biztos vagyok, hogy a forgalmazó nem ezzel a filmmel fog meggazdagodni. Pedig nem rossz, csak egy kicsit furcsa helyzet ez.

Hisz ott volt például februárban a The Babadook, ami szintén legalább ennyit késett nálunk, s azt is mozikba küldték mégis. Ez a horror nem olyan összetett, mint a fentebb említett társa, az egyszer biztos. Persze ettől még közel sem rossz, de azért látva a pozitív véleményeket a legtöbb helyen, egy kicsivel többre vártam. A korrekt szintet még mindig megüti egyébként, de azért a jó kategória nem itt kezdődik nálam.

Maga a történet első, vagy akár sokadik olvasatra is a világ egyik legnagyobb sablonjának tűnhet. Az sem segít a dolgokon, hogy a trailer a film összes komolyabb részét tartalmazza, s egy meglehetősen feszült élmény benyomását kelti. A feszültség pedig sokszor tényleg ott is van, azonban meglepő módon a Még mindig itt vagyunk elég kevés alkalommal lép ki a horrorok komfortzónájából. Furcsa ház, zaklatott múltú házaspár, leeső fénykép, mumusok a szekrényben... Na jó, mondjuk az utóbbi ilyen értelemben nincs a filmben, de azt hiszem, így már érezhető, hogy mire is akartam célozni.

Pedig egyébként a hangulat az tényleg példásan van belőve. Kérem szépen, ez a mű kívül-belül meglehetősen rideg, de ebben a műfajban ez nálam egyáltalán nem számít negatívumnak, sőt. Érdekes, hogy mennyi szállal kapcsolódik egymáshoz a horror és New England egyébként. Ha már egy film itt játszódik, az legalább egy fél siker. Elég csak A boszorkány című remekműre gondolni, vagy éppen arra a tényre, hogy a horrorirodalom egyik atyja, H.P. Lovecraft is a New Englandi remete becenevet viselte.

Azt viszont egy pillanatig sem lehet vitatni, hogy a remek atmoszféra mellett az R besorolást bőven indokló jelenetek is vannak jócskán. Hazánkban is 18-as karikát kapott, szerintem sem egy matinéról van szó, nem épp egy esti mese. Persze az igazi sikerhez nem ártott volna egy jobban összerakott forgatókönyv, illetve érdekesebb karakterek.

A családi dráma adhatott volna az egésznek egy extra töltetet, de végül az ebben rejlő potenciált sem sikerült maradéktalanul kihasználni. Mindvégig fontos szál ez a filmben, tisztességgel meg van alkotva, de igazából semmi több. Egy pillanat erejéig sem éreztem a megtekintés közben azt, hogy rettegek. Hogy bámulok egy nagy fordulat alatt. Nem kúszott a bőröm alá. Nem igazán volt hatással rám, csak annyit gondoltam, hogy oké, korrekt, egynek elmegy.

A színész játék normálisan elvégzett, de nem igazán több. Igazán ismert neveket nem láthatunk, de nem is rossz kategória azért, amit a vásznon látatunk. Amolyan igazi iparos munka, több szót nem is érdemel.

Összegezve, szerény véleményem szerint a Még mindig itt vagyunk egy normálisan elkészített, elfogadható horror. De számomra egy másodperc katarzist nem tartogatott, szóval inkább egyszer nézős darab. Végül a hangulata, valamint New England, illetve pár bátrabb jelenet miatt nem bántam meg, hogy megnéztem, de tényleg ennyi. Nem hinném, hogy bármikor is újra megtekintem, túlzott hatással nem volt rám. Egynek viszont elment. Igazából se nem jó, se nem rossz film, egy erősebb közepes. Viszont egyszer tényleg nézhető.

 

Értékelés:60%

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, haul, blogtippek)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB