A Kritikairoda
Kritikák

Mayans M.C. 1.évad

2018.12.04. 19:30, Bogár Bence
Van élet Jax Teller után?

Már eltelt egy kis idő a Sons of Anarchy torokszorító fináléja óta, amelynek végén a főszereplő, Jax Teller életét vesztette. A Mayans M.C. az anyasorozatban már többször felbukkant motoros banda történetét szövi tovább, azonban a helyszínt átkerült Charming városából a mexikói határ közelébe. Ezekiel, (J.D. Padro) immáron a Mayans kötelékébe tartozik. Az első évad során betekintést nyerhetünk a banda életébe, miközben egy Jax utáni világot is bemutatnak a nézőknek, ezúttal azonban (mint ahogyan az már írva lett), a Sons of Anarchy riválisainak szemszögéből.

2014-ben ért véget az eredeti SoA sorozat, amely az elsőtől az utolsó évadig képes volt arra, hogy egy minőségi és rendkívül izgalmas, de mégis drámai sorozat maradjon. Nem éppen a világ legkönnyebb dolga tehát, hogy ehhez egy érdekes, igényes spin-off sorozatot készítsenek. Az eredeti széria kreátora, Kurt Sutter ismét visszatért, hogy egy több évadon átívelő történetet mondjon el. Legalábbis a második szezont már berendelték, a premierje jövő ősszel esedékes.

Hogy működőképes sorozat-e a Mayans M.C.? Úgy gondolom, hogy egy teljesen korrekt kis 10 részes etapról van szó. Akik már anno az anyasorozatot sem kedvelték, azért lehetőleg ne itt keressék majd a megváltást, hisz stílusában hasonló, még ha akadnak bőven eltérések is. Szerény véleményem az, hogy akik már a Charlie Hunnam főszereplésével készült eredetit is imádták, azon nézők eme szériát is fogják kedvelni, hisz tényleg nem egy rosszul sikerült darab.

Persze azt is hozzá kell tenni, hogy azért a fentebb említett nagy testévérétől elmarad. Vagy az is lehet, hogy csak az első szezon visszafogottabb a kelleténél, hisz anno a SoA esetében is inkább a második etapban indultak be igazán a dolgok. A Mayans eme tíz epizódja nem forradalmi, még csak nem is zseniális, viszont arra bőven elég, hogy a nézőket bevezesse a sorozat világába.

Lesz pár kisebb utalás a múltra, amit hét évadik szőttek anno egy kifordított Hamlet-dráma kereteiben. Ennek ellenére sem akarnak az elődből megélni, hisz képes a széria arra, hogy megálljon a saját, önálló lábán. A hangulata is kicsit megváltozott, hisz most a mexikói határvonal közelében zajlanak az események. Tudjátok, kartell, (bűn)bandák, összetűzések. Szinte mindenki valami rosszban sántikál, hogy ennek segítségével egy kicsivel több lére tegyen szert. Az atmoszféra néhol egész folytogató, már-már a Sicario című remek filmre emlékeztetett.

Ennek megfelelően a sorozat világa továbbra is nagyon realisztikus. Akik ezt már szerették Jax történetében, ama nézők ezt a dolgot itt is értékelni fogják, ebben egészen biztos vagyok. Az operatőri munka, a képi világa visszafogott, de ennek a témának, megközelítésnek szerintem éppen hogy ez állt igazán jól. Valamint, az sem egy utolsó szempont, hogy az intro az tényleg parádés, zseniális lett. Garantálom, hogy nem fogjátok egyszer sem áttekerni.

Mindenképp érdekel, hogy ezek után milyen események kerülnek majd a középpontba a folytatásban. Ha a kicsit túl lassú, de mégis a kelleténél több szálon futó cselekményvezetést egyértelműbbé teszik, valamint egy kicsit jobban ráfekszenek a karakterekre, akkor biztos, hogy nem lesz gond továbbra sem. A szereplők most sem érdektelenek persze, de azért még nincsenek olyan ikonikus, profin megírt karakterek, mint az alapsorozatban.

J.D. Pardo alakítása szerintem teljesen jó volt, örülök, hogy ő visszatért, hisz az által játszott karakter kulcsszerepet kap ezen 10 epizód alatt. Egyébként egy rövid ideig a SoA banda is visszatért, ezzel is éreztetve, hogy a két sorozat nagyon is egy világ része. Mindenképp kiemelendő még Sarah Bolger is, aki szintén nagyon szuperül játszott. Remélem, hogy ő a folytatásban is fontos szerepet fog kapni. Az öreg veterán Edward James Olmos is kapott szerepet, s igazán remek volt. Rá is számítok a második szezonban.

Összegezve, a SoA kedvelőinek mindenképp ajánlott kategória a sorozat. Ha már azt sem szeretted, kár ezzel próbálkoznod, de ha igen, akkor minden bizonnyal tetszeni fog. Ugyan gyengébb az anyasorozatnál, de ennek ellenére van bőven létjogosultsága. Annak azért örülnék, ha a második évadban az eddigi hiányosságokat pótolnák. Viszont simán megéri megnézni, hisz hangulatilag tényleg nincs vele probléma, ahogy a színészekkel sem. Az intro pedig parádés!

 

Értékelés:75%

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Lilith Megéhezik 4 - Az Apáca Show,a fantasy új epizódja elérhetõ    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, eszmefuttatások. Underground írások,Sniffanytól.    *****    BLACKPINK NEWS • Gyere és ismerd meg a világ egyik legismertebb és legnépszerûbb dél-koreai bandját, a BLACKPINK-et!    *****    LEPD MEG MAGAD VAGY SZERETTEDET EGY KÜLÖNLEGES MANDALÁVAL, VAGY ÁSVÁNYÉKSZERREL! RENDELÉS ÜZENETBEN VAGY AZ OLDALON!    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    IGAZÁN DÖGÖS ÉS EGYEDI SZERETNÉL LENNI? 10-20% CSAK MA MINDEN ÁSVÁNYKARKÖTÕRE, GYÖNGYKARKÖTÕRE, MEDÁLRA! NÉZD MEG FB-OT!    *****    "Eljött értünk a végzet, s keze nyomán milliók hulltak élettelenül a porba. Félelem bûze áradt szét." - SZEREPJÁTÉK    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    KÖLTÖZÉS - www.kitfitbefit.hu- Fitness - Életmód - Cikkek- www.kitfitbefit.hu - www.kitfitbefit.hu - www. kitfitbefit.hu    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    Suzanne Collins - Énekesmadarak és kígyók balladája Gyere nézz be! #ÉhezõkViadala #Read&Speak Blog #GyereNézzBe    *****    Mistfall egy csodálatos hely amely elvarázsol játék közben!    *****    Mistfall egy gyönyörû hely amely elvarázsol játék közben!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie. Rendeld meg a képleted én segítek értelmezni amit látsz!    *****    Hamarosan megjelenik a Csókfülke címû film második része. Premier: 2020 július 24. Ne maradj le semmilyen információról!    *****    Silhouette in the Darkness - Reménykedni valamiben, majd elveszíteni: az jobban fáj, mintha semmit sem reméltél volna.    *****    Enigma Disease ⊱ Egy háborút már önmagában vívni is nehéz; s megmenteni mindenkit? Tudd: nem lehet...