A Kritikairoda
Kritikák

Cinema Paradiso

2018.12.03. 19:38, Bogár Bence
Az egyik legszebb film.

Az elismert rendező, Salvatore (Jacques Perrin), szomorú hírt kap, miszerint meghalt Alfredo (Pilippe Noiret). Az idősödő férfit ellepek az emlékek, s visszaemlékezik a gyerekkorára. Miután a háborúban elvesztette az apját, a kis Salvatore (Salvatore Cascio) ugyanis minden idejét a kis toszkán falu mozijában, a Cinema Paradisoban töltötte. Teljességgel lenyűgözte a mozi varázsa, a filmek, az egész hangulata, valamint nem utolsó sorban itt kötött életre szóló barátságot Alfredoval, a mozigépésszel. De természetesen történetünk még csak itt fog kezdődni, amely során mi nézők is tanúi lehetünk egy nem mindennapi barátságnak.

Az egyik legfontosabb dolgot már közölném az elején. A Cinema Paradiso szerény véleményem szerint egyike minden idők legszebb mozgóképeinek. Elmondhatatlan varázsa van ennek az alkotásnak, öröm nézni minden egyes percét. Most pedig újra mozikba került nemrég, szóval megint át lehet élni eme érzelmes, csodálatos történetet.

Fontos tudni, hogy három vágás is létezik belőle. Sajnos a mozikba most a két órás, legrövidebb verzió került. Természetesen ezt sem szabad egy pillanatig sem lebecsülni, azonban a Cinema Paradiso rendelkezik nagyjából 150, illetve 170 perces változatokban is. Én megnéztem a legterjedelmesebbet, s azon a véleményem vagyok, hogy az a legjobb. Persze nem mindenki ért ebben egyet, de szerint a leghosszabb vágás a legélvezhetőbb, s a legtöbb érzelmet is ez képes a nézőjéből kihozni.

Ugyanis eme mozgókép nem más, mint egy hatalmas óda, himnusz a mozi szerelmeseinek. Ahogy a kis, aprócska Salvatore nézte a filmeket, azt tökéletesen át tudja érezni bármelyik hozzám hasonló mozibolond, abban egészen biztos vagyok. Ugyanis eme tevékenységnek tényleg van egy semmi máshoz nem hasonlítható varázsa, amit minden egyes alkalommal át lehet élni.

A Cinema Paradiso tehát tényleg egyike a legelbűvölőbb alkotásoknak, ami nagyban köszönhető a remekül megírt karaktereknek is. Alfredo, illetve Salvatore is remekül vannak megalkotva. Egyfajta apa-fia viszony kezd el lassan, a szemünk láttára kialakulni közöttük. A filmek szeretete pedig az elsőtől az utolsó pillanatig meghatározza ezt a mesterművet. Nem is csoda, hogy meg is kapta a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat, hisz teljesen megérdemelte. Egyébként a leghosszabb változat első két perce abból áll, hogy felsorolják az összes díjat, illetve jelölést, amit a mű kapott. Azokból pedig van szerencsére jócskán.

Eme mozi le sem tagadhatná az olaszos életérzést. Valahogy azok a filmek, amik itt, digóföldön játszódnak (legyenek bármilyen műfajúak), egészen egyedi élményt adnak a nézőknek. Nincs ezzel máshogy a Cinema Paradiso sem, hisz remekül megadták az alaphangulatát az egésznek. Talán nem túlzok, ha úgy gondolom, hogy nincs még egy ilyen film, ami ilyen érzelmi hullámvasútra invitálná a nézőket.

Hisz látszik, hogy az egésznek mindvégig megvan a szíve-lelke. Ha kell, tud vicces is lenni, a humora pedig meglepően működőképes és bájos. De ennek ellenére félig-meddig tekinthető coming of age filmecskének is, ami egy remek köteléket is bemutat két érdekes ember között. A játékidő folyamatos előrehaladtával aztán komolyabb témák is terítékre fognak kerülni, az utolsó harmada pedig elképesztően érzelmes, illetve szívfacsaró lett.

A színésze játéka kiemelkedő. De tényleg, nincs senki, aki csak egy kicsit is gyengén játszott volna. De mindenképp ki kell emelnem külön a Filippe Noiret zseniális játékát. Karakterét, Alfredot egészen elképesztő precizitással, aprólékossággal, illetve erővel játszotta el. Egyértelmű, hogy karrierjének legszebb alakításáról van szó, ehhez kétség sem férhet.

Összegezve, a Cinema Paradiso számomra minden idők legjobb olasz filmje, de egyben ott van az abszolút legjobbak között is, nemzettől függetlenül. Giuseppe Tornatore ezen rendezése egy csodálatos utazás, amely megmutatja a nézőknek a mozi varázsát, ami gyakorlatilag semmi máshoz nem hasonlítható. Szerintem még soha nem készült egy ilyen szép óda a filmek világához, mint eme remekmű. Először azonban a leghosszabb, rendezői változatot ajánlom, utána viszont simán lehet egyet repetázni a moziban a két órásból. Mert ha van mozgókép, amit még ennyi idő elteltével is érdemes nagyvásznon megtekinteni, akkor az mindenképp a Cinema Paradiso. Halhatatlan mestermű, az egyik legszebb alkotás, amihez eddig csak szerencsém volt. Maga a csoda!

 

Értékelés:100%

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Részletes személyiség és sors analízis,3 év elõrejelzéssel + ajándék névmisztikai elemzés júliusban. Rendeld meg most!!!    *****    Szeretnél egy nagyon részletes születési horoszkópot, 3 év elõrejelzéssel, vagy egy párkapcsolati elemzést? Rendeld meg!    *****    Hozd létre a saját Istenedet és légy az Univerzum Ura! Várunk!    *****    IG: @dalszovegforditasok | DALSZÖVEGFORDÍTÁSOK | IG: @dalszovegforditasok | DALSZÖVEGFORDÍTÁSOK | @dalszovegforditasok    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Egy horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek értelmezni amit látsz, de a döntés a tiéd!    *****    Születési horoszkóp, elõrejelzés, gyermektervezés,párkapcsolati elemzés,biotérkép készítés diplomás asztrológustól.Itt!    *****    Részletes személyiség és sors analízis diplomás asztrológustól,szóban és írásban, nagyon kedvezõ áron.Ne hagyd ki! Katt!    *****    Szélessávú Honlap Debreceni ingatlanok, még több elérhetõ telefonos egyeztetés után www.simonyiingatlan.gportal.hu    *****    Támogasd adománygyûjtéseinket! Ajánld fel szervezetünknek az adód 1%-kot! Hogyan segíthetsz? Nézd meg a portálon.    *****    Érdekel az egészséges életmód, mozgás és táplálkozás? A Kit Fit oldal megnyitotta kapuit. Életmód, egészség, fitnesz....    *****    Szia! Ismered az mta nevezetû játékot? Biztos unod a folyamatos external módos gazdagrp szervereket. Nálunk a helyed!    *****    Blogom, Új olvasóit keresi. Ha Szereted a a mangákat, filmajánlót, verseket és még sorolohatnám. Akkor itt a helyed.    *****    Költöztetés bútorszállítás    *****    Mysteries of the Night ~ Az éjszaka misztériumai csak arra várnak, hogy felfedezd õket. ~ mysteriesofthenight.hu    *****    Nedves levegõ? Fõzéskor nehéz a levegõ? -- 5 kérdés a páraelszívókról -- FAVI páraelszívók    *****    Párásodik a lakás? Mentesíts okosan - FAVI páraelszívók - 5 kérdés a páraelszívókról    *****    Konyhai páraelszívók kicsit másképp, mint mások - FAVI    *****    Részletes 20-25 oldalas személyiség és sors analízis diplomás asztrológustól,ha érdekel, kattints és nézz körül nálam!!!    *****    A Hundredmoors célja az, hogy hiánycikknek számító LGBTQ+ témákkal színesítse a magyar blogszférát.