A Kritikairoda
Kritikák

A texasi láncfűrészes mészárlás

2018.12.01. 19:35, Bogár Bence
A Bőrpofa első jelenése.

Egy csapat fiatal Texasba tart, miután kiderül, hogy meggyalázták az egyikük nagyapjának sírját. Akkor még nem is sejtik, hogy hamarosan elmondhatatlan borzalmak várnak rájuk, hisz egy arrafelé egy őrült család él, aki bárki vérére szomjazik, aki éppen arra téved. Élükön a bizarr külsejű Bőrpofával, aki egy hatalmas láncfűrésszel a kezében jár-kel. Akármilyen meglepő is, de a film igaz történet alapján készült.

Tobe Hooper horrorfilmje 1974-ben került eredetileg a mozikba. Már ahol, teszem azt hozzá, hisz több helyen is betiltás áldozataként végezte, vagy pedig alaposan meg lett vágva. Ma már magasabban van az a bizonyos ingerküszöb, azonban anno meglehetősen sokan lettek rosszul a film alatt. A legtöbben melegebb éghajlatra küldték az egész stábot, mondván, hogy egy beteg és undorító alkotás A texasi láncfűrészes mészárlás.

 Azonban mostanra már hatalmas kultalkotás lett belőle, Bőrpofa pedig bevonulhatott az ikonikus horror-rémségek közé is. Eme eredeti, ’74-es filmhez több, kétes minőségű folytatás is készült. (Emlékezték még az 1994-es verzióra, Matthew McConaughey és Renée Zellweger főszereplésével? Tudjátok, a sorozat azon része, ami horrornak csapnivaló, viszont ha vígjátékként tekintünk rá…) De vissza Hooper eredeti alkotásához, ami csütörtök óta már a nagyvásznon is megtekinthető újra. Kell ennél nagyobb adag nosztalgia, horror-rajongók?

Meg kell mondajm, eme alkotás még mind a mai napig egy működőképes horror. Érdekesség, hogy mostanság a műfajban sokkal keményebb alkotások is simán moziba kerülhetnek, hisz valljuk be, hogy az első Texasi láncfűrészes nem is igazán a paradicsomlé mennyiségével akar elborzasztani. Hooper rendezése sokkal inkább a hangulatra összpontosít, ami remekül lett ábrázolva. A ’70-es, ’80-as évek műfajbéli alkotásai egyébként köröket vernek a legtöbb mai darabra.

Tehát nem is kell ahhoz vértenger, hogy a néző zsigeri félelmet érezzen. Elég, hogy ott van a bizonytalanság érzete, de szinte végig, amikor épp nincs jelen a Bőrpofa, vagy valamelyik kedves kannibál családtagja. A direktori feladatok is kiválóan vannak ellátva, szóval nyugodtan lehet mondani, hogy ez egy igazi horror, nem pedig egy izzadtságszagú próbálkozás csak.

Persze azért azt nem lehet kijelenteni, hogy egy hibátlan alkotással volna dolgunk, a sok pozitívum ellenére sem. A történetben a magas izgalomfaktor ellenére is vannak jócskán sablonok. Mondjuk az is igaz, hogy akkoriban még nem számított a cselekmény sok részlete klisének, csak azóta azzá váltak, hisz sok mű próbálta már másolni A Texasi láncfűrészest. A legtöbbször igencsak kevés sikerrel. Lehet, hogy sok nézőnek túl lassú lesz a film, szerintem azonban éppen megfelelő tempóban adagolják az eseményeket.

Sőt, még valamennyire a karaktereket is jobban meg tudjuk ismerni. Persze nem kell véresen komoly, összetett szereplőkre gondolni egyből, azonban már az is hatalmas nagy dolog szerintem, hogy egyikük sem egy irritáló figura. Sok hasonló alkotásban láttunk már csapatnyi idiótákat, szóval kész szerencse, hogy itt ezt tényleg megúsztuk.

Érdekesség, hogy egyik színész sem futott be a film után komolyabb karriert. Sőt, a legtöbbjük szinte azonnal el is tűnt a süllyesztőben, vagy maximum maradtak nekik az erősen videotékás, B-kategóriás alkotások. Pedig egyébként a színészek nem is voltak rosszak, tényleg mindegyikük teszi, amit tennie kell. A direktor, Tobe Hooper karrierjének is eme alkotás a csúcspontja véleményem szerint, de azért pár évvel később még összehozott egy kritikailag elismert alkotást, a Poltergeistet. Más kérdés, hogy utána már sajnos ő is lecsúszott sajnos a gyenge mozgóképek világába. Igazán nagy kár érte, hisz itt is bizonyította, hogy tud ő remek filmet ledirigálni.

Összegezve, mindenképp úgy gondolom, hogy az első Texasi láncfűrészes mozi nem hiába lett kultfilm. Hisz igazán fenyegető, torokszorító hangulata van, valamint izgalmasan, érdekesen bontakozik ki a cselekmény az elsőtől az utolsó pillanatig. Sőt, még a színészek sem rosszak, valamint az általuk eljátszott karakterek sem irritálóak. Hooper klasszikusa minden horrorfanatikus számára remek néznivaló a sablonok/hibák ellenére is, amit most a nagyvásznon is átélhetünk. Ha adja mozi a közeledben, akkor ne hagyd ki, hisz méltó helyet foglal el a horrortörténelemben.

 

Értékelés:85%

 

Kedvled az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Lilith Megéhezik 4 - Az Apáca Show,a fantasy új epizódja elérhetõ    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, eszmefuttatások. Underground írások,Sniffanytól.    *****    BLACKPINK NEWS • Gyere és ismerd meg a világ egyik legismertebb és legnépszerûbb dél-koreai bandját, a BLACKPINK-et!    *****    LEPD MEG MAGAD VAGY SZERETTEDET EGY KÜLÖNLEGES MANDALÁVAL, VAGY ÁSVÁNYÉKSZERREL! RENDELÉS ÜZENETBEN VAGY AZ OLDALON!    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    IGAZÁN DÖGÖS ÉS EGYEDI SZERETNÉL LENNI? 10-20% CSAK MA MINDEN ÁSVÁNYKARKÖTÕRE, GYÖNGYKARKÖTÕRE, MEDÁLRA! NÉZD MEG FB-OT!    *****    "Eljött értünk a végzet, s keze nyomán milliók hulltak élettelenül a porba. Félelem bûze áradt szét." - SZEREPJÁTÉK    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    KÖLTÖZÉS - www.kitfitbefit.hu- Fitness - Életmód - Cikkek- www.kitfitbefit.hu - www.kitfitbefit.hu - www. kitfitbefit.hu    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    Suzanne Collins - Énekesmadarak és kígyók balladája Gyere nézz be! #ÉhezõkViadala #Read&Speak Blog #GyereNézzBe    *****    Mistfall egy csodálatos hely amely elvarázsol játék közben!    *****    Mistfall egy gyönyörû hely amely elvarázsol játék közben!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie. Rendeld meg a képleted én segítek értelmezni amit látsz!    *****    Hamarosan megjelenik a Csókfülke címû film második része. Premier: 2020 július 24. Ne maradj le semmilyen információról!    *****    Silhouette in the Darkness - Reménykedni valamiben, majd elveszíteni: az jobban fáj, mintha semmit sem reméltél volna.    *****    Enigma Disease ⊱ Egy háborút már önmagában vívni is nehéz; s megmenteni mindenkit? Tudd: nem lehet...