A Kritikairoda
Kritikák

Ami nem öl meg

2018.11.27. 20:25, Bogár Bence
Nem a legszebb visszatérés.

A tetovált lány, avagy Lisbeth Salander (Claire Foy) visszatért. A hackernő egyfajta önjelölt igazságosztóként tevékenykedik, segítve azokon, akiken kell. Azonban, mikor egy autista kisfiúnak próbál segíteni, rá kell jönnie, hogy az ügy komplikáltabb és veszélyesebb, mint ahogy azt eredetileg gondolta, sőt magas rangú és veszélyes emberek is érintettek benne. Újra együtt kell dolgoznia a siker érdekében Mikael Blomkvist (Sverrir Gudnason) újságíróval.

A tetovált lány regények hatalmas sikert arattak, a skandináv krimi kategórián belül a legeladottabb, legnépszerűbb kategóriába tartoznak. Az első, Noomi Rapace főszereplésével készült trilógia az első három regényt fedi le nagyjából. Aztán 2011-ben az egyik legtehetségesebb amerikai direktor, David Fincher készítette el az első epizód újráját, Ronney Mara és Daniel Craig főszereplésével.

 A Sony hivatalos marketingje szerint pedig a nemrég debütált Ami nem öl meg (ami a negyedik regényt dolgozza fel, amit nem is az eredeti szerző írt meg, mivel sajnos meghalt) a Fincher-féle amerikai remake közvetlen folytatása. Azonban gyakorlatilag lecserélődött a rendező, valamint a két főszereplő is. Azt mondanám, hogyha a film jó lenne, hogy ilyen helyzetekből az igazán szép nyerni. Csak a helyzet az, hogy az Ami nem öl meg sajnos nem egy jó alkotás. Finoman szólva sem.

Pedig Fede Alvarez direktor korában már két ütős horrorfilmmel is bizonyított, hisz mind az újragondolt Gonosz halott, mind a Vaksötét nagyon jó alkotásnak számít. Tényleg kár, hogy itt már nem igazán tudott mit kezdeni az alapanyaggal. Mondjuk, az is igaz, hogy maga a forgatókönyv is elég nevetséges, tele nem éppen korrekt dialógusokkal és üresjáratokkal.

Ami viszont a legjobban bosszantott, hogy a készítők láthatóan nem jöttek rá, mi is kell egy igazán jó kis skandináv bűnügyi thrillerhez. A Fincher-féle változat komor, borongós atmoszféráját itt már sajnos nem lehet fellelni. Helyette úgy néz ki, hogy Lisbeth Salander karakteréből egyfajta szuperhőst kreáltak. Ez pedig egy gyenge Batman-paródiának talán elmenne, de semmiképp sem egy komolyan vehető filmnek.

Ami már csak azért is baj, mert még így, ezekkel együtt is vannak olyan jelenetek, amik igenis működnek. Ezeket látva igazán nem értem, hogy miért nem tudtak többet kihozni a filmből. Mert maga Lisbeth, mint szereplő, továbbra is érdekes és összetett lehetne, csak az a gond, hogy lealacsonyították egy klisés szuperhőssé. Maga a story is tele van sablonokkal, valamint láthatóan az akciójelenetek vannak többségben. Nem gond az persze, ha egy krimiben vannak, csak éppen nem kéne ennyire a középpontban állniuk.

Akkor még a nagy csavarról nem is beszéltem, amit gyakorlatilag egy laza vállrándítással el lehet intézni. Sőt, még csak azt sem lehet mondani, hogy akár egy kicsit is meglepő volna. Emiatt pedig az unalom hamar rátelepszik a nézőre. Biztos vagyok benne, hogy a könyvben sokkal jobban meg van írva ez a történet, de sajnos mozgóképként nem igazán működik. Nem nézhetetlen azért, csak elég rossz.

Pedig Claire Foy (Tébolyult, Az első ember) egyébként egy nagyon tehetséges színésznő. Látszik, hogy most is több mint tisztességgel próbálkozik, de egy rossz forgatókönyv plusz unalmas történet kombóval ő sem tud mit kezdeni. A Blomkvistet alakító Sverrir Gudnason pedig megmarad sajnos biodíszletként, szinte azt sem lehet észrevenni, hogy mikor van ott, és mikor nem.

Összegezve, sajnálatos módon az Ami nem öl meg egy méretes csalódás. Egyszer végig tudtam nézni, de sok örömöm nem volt benne. Egész egyértelmű, hogy a mozijegy árát nem éri meg, majd ha leadja a Film+ A feláldozhatók és valamelyik Transformers között, akkor talán egy esélyt kaphat. De csak talán, hisz ez bizony egy rossz film. Claire Foy játéka menti, amit még esetleg menteni lehet, de ettől még ez egy unalmas és nem éppen ajánlott mozi. Talán majd legközelebb, Fincherrel. Vagy sehogy, csak többet ne készüljön ilyen kiherélt Tetovált lány-film.

 

Értékelés:45%

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Lilith Megéhezik 4 - Az Apáca Show,a fantasy új epizódja elérhetõ    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, eszmefuttatások. Underground írások,Sniffanytól.    *****    BLACKPINK NEWS • Gyere és ismerd meg a világ egyik legismertebb és legnépszerûbb dél-koreai bandját, a BLACKPINK-et!    *****    LEPD MEG MAGAD VAGY SZERETTEDET EGY KÜLÖNLEGES MANDALÁVAL, VAGY ÁSVÁNYÉKSZERREL! RENDELÉS ÜZENETBEN VAGY AZ OLDALON!    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    IGAZÁN DÖGÖS ÉS EGYEDI SZERETNÉL LENNI? 10-20% CSAK MA MINDEN ÁSVÁNYKARKÖTÕRE, GYÖNGYKARKÖTÕRE, MEDÁLRA! NÉZD MEG FB-OT!    *****    "Eljött értünk a végzet, s keze nyomán milliók hulltak élettelenül a porba. Félelem bûze áradt szét." - SZEREPJÁTÉK    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    KÖLTÖZÉS - www.kitfitbefit.hu- Fitness - Életmód - Cikkek- www.kitfitbefit.hu - www.kitfitbefit.hu - www. kitfitbefit.hu    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    Suzanne Collins - Énekesmadarak és kígyók balladája Gyere nézz be! #ÉhezõkViadala #Read&Speak Blog #GyereNézzBe    *****    Mistfall egy csodálatos hely amely elvarázsol játék közben!    *****    Mistfall egy gyönyörû hely amely elvarázsol játék közben!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie. Rendeld meg a képleted én segítek értelmezni amit látsz!    *****    Hamarosan megjelenik a Csókfülke címû film második része. Premier: 2020 július 24. Ne maradj le semmilyen információról!    *****    Silhouette in the Darkness - Reménykedni valamiben, majd elveszíteni: az jobban fáj, mintha semmit sem reméltél volna.    *****    Enigma Disease ⊱ Egy háborút már önmagában vívni is nehéz; s megmenteni mindenkit? Tudd: nem lehet...