A Kritikairoda
Kritikák

Nyughatatlan özvegyek

2018.11.24. 19:53, Bogár Bence
A tolvajok városa?

A helyszín Chicago városa, napjainkban. Négy bűnöző (Liam Neeson, Jon Bernthal) legújabb akciója balul sül el, s mindannyian életüket vesztik menekülés közben. Özvegyeiknek (Viola Davis, Michelle Rodriguez, Elizabeth Debicki) azonban nem marad sok ideje a pihenésre, hisz az urak nem akárkit loptak meg. Most az özvegyeken a sor, hogy rendezzék a tartozást, ha ép bőrrel akarják megúszni a dolgot. Egy nagyszabású tervet próbálnak megvalósítani, amihez kapcsolódik az ismert politikus, Jack Mulligan (Colin Farrell) is.

Steve McQueen negyedik munkája a Nyughatatlan özvegyek. Azonban az biztos, hogy eddig még csak jó és zseniális filmeket készített: Az éhség, A szégyentelen és A 12 év rabszolgaság is mindenki számára ajánlott kategória, hisz nagyon is fontos és nem mindennapi alkotásokról van szó.

A direktor pedig sikeresen megszerezte a történet írásához a híres regényírót, Gillian Flynnt. Neki olyan kötetek fűződnek a nevéhez, mint a Holtodiglan, vagy éppen az Éles tárgyak. A szerencse az, hogy (elárulnám már most) eme alkotása is nagyon igényes, vérprofi mozgókép lett. Sőt, a McQueen életművön belül a második helyre tenném, nem sokkal lemaradva A szégyentelentől. Azt mondom, hogy szinte biztos, hogy a film a jövő évi Oscar-gálán is esélyekkel fog indulni több kategóriában is.

Fontos tudni, hogy nem egy akciómoziról van szó, de tényleg, egy cseppet sem. Az elején van egy jól megalkotott akciórész, valamint a végén is akad egy hasonlóan pazarul elkészített szekvencia. De a Nyughatatlan özvegyek még akkor is kellően visszafogott. Nem itt fog fél Chicago ledőlni, hisz a film szerencsére meglehetősen józan és valószerű.

Műfaját tekintve inkább egy drámának nevezném, nem is kevés thriller beütéssel, valamint társadalomkritikával. McQueen és Gillian Flynn mindig is értett a remek, komplex karakterekhez, szóval eme alkotásban is alap, hogy életszerű karaktereket kapunk. Senki sem szent vagy épp hibátlan. A Liam Neeson által játszott  tolvaj múltjába pedig mélyebb betekintést is kapunk, ami extra töltetet adott a karakternek.

Egyébiránt viszont tényleg nem szabad egy pörgős filmre számítani. Nem véletlen, hogy felirattal küldték a mozikba, hisz a hangsúly sok esetben a remek dialógusokon van, amiket sokkal jobb eredeti pompájukban élvezni szerintem. A jó hír az, hogy az özvegyek is karakterei is remekül lettek megírva, egyikük sem mondható éppen sablonosnak vagy átlagosnak. Az pedig külön ad egy egyedi ízt a műnek, hogy ezúttal nem a férfiak végzik a melót. A csajok is vannak annyira érdekesek, hogy bőven elvigyék a hátukon a filmet, de tényleg.

Az alkotás pedig remekül megmutatja Chicago igazi arcát is. Minden realisztikusan van ábrázolva. Ez a város, mondhatni tényleg belülről rothad el, s nem valószínű, hogy ilyen téren a közeljövőben sok javulás lesz majd. A film olyan komoly témákba is belemegy, mint a politika, vagy éppen a bűnözés, szóval tényleg nem egy matiné, inkább a moziban gondolkodni is szerető embereknek ajánlanám. Viszont a Nyughatatlan özvegyek legalább nem egy újabb tucattermék, hanem tényleg egy valódi moziélmény.

A szereposztás pedig több mint parádés. Az özvegyek, Viola Davis, Michelle Rodriuguez és Elizabeth Debicki színészi munkáját tényleg nagy dicséret illeti. Mindannyian erőn felül teljesítettek, aprólékos és valószerűen hozták a karakteriket. Liam Neeson is remek volt (mikor nem az?). Most a hölgyek álltak a középpontban, de ő is remek munkát végzett, amikor a vásznon volt. Neeson alakítása tényleg hibátlan, ahogy Colin Farrell is kiváló volt, sőt egy tőle egészen szokatlan szerepben láthattuk őt.

Összegezve, személy szerint azt mondom, a Nyughatatlan özvegyek ott van az év legfontosabb filmjei között. Tényleg nem egy pörgős akciómozi, viszont egy elsőrangú dráma, remek és izgalmas thriller elemekkel, valamint elgondolkodtató, társadalomkritikus jelenetek tömegével. Ja, és a sztárparádéról már nem is beszélve. Lehet, hogy nem egy könnyű falat, de azt mondom, mindenképp egy zseniális alkotás, ami érdemes a nézők figyelmére. Egyben az esztendő egyik legösszetettebb alkotása!

 

Értékelés:90%

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, horror, blogtippek)    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    A dohányboltos lány új novella. Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Informatika és Informatikus könyvtáros tételek    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.