A Kritikairoda
Kritikák

Nyughatatlan özvegyek

2018.11.24. 19:53, Bogár Bence
A tolvajok városa?

A helyszín Chicago városa, napjainkban. Négy bűnöző (Liam Neeson, Jon Bernthal) legújabb akciója balul sül el, s mindannyian életüket vesztik menekülés közben. Özvegyeiknek (Viola Davis, Michelle Rodriguez, Elizabeth Debicki) azonban nem marad sok ideje a pihenésre, hisz az urak nem akárkit loptak meg. Most az özvegyeken a sor, hogy rendezzék a tartozást, ha ép bőrrel akarják megúszni a dolgot. Egy nagyszabású tervet próbálnak megvalósítani, amihez kapcsolódik az ismert politikus, Jack Mulligan (Colin Farrell) is.

Steve McQueen negyedik munkája a Nyughatatlan özvegyek. Azonban az biztos, hogy eddig még csak jó és zseniális filmeket készített: Az éhség, A szégyentelen és A 12 év rabszolgaság is mindenki számára ajánlott kategória, hisz nagyon is fontos és nem mindennapi alkotásokról van szó.

A direktor pedig sikeresen megszerezte a történet írásához a híres regényírót, Gillian Flynnt. Neki olyan kötetek fűződnek a nevéhez, mint a Holtodiglan, vagy éppen az Éles tárgyak. A szerencse az, hogy (elárulnám már most) eme alkotása is nagyon igényes, vérprofi mozgókép lett. Sőt, a McQueen életművön belül a második helyre tenném, nem sokkal lemaradva A szégyentelentől. Azt mondom, hogy szinte biztos, hogy a film a jövő évi Oscar-gálán is esélyekkel fog indulni több kategóriában is.

Fontos tudni, hogy nem egy akciómoziról van szó, de tényleg, egy cseppet sem. Az elején van egy jól megalkotott akciórész, valamint a végén is akad egy hasonlóan pazarul elkészített szekvencia. De a Nyughatatlan özvegyek még akkor is kellően visszafogott. Nem itt fog fél Chicago ledőlni, hisz a film szerencsére meglehetősen józan és valószerű.

Műfaját tekintve inkább egy drámának nevezném, nem is kevés thriller beütéssel, valamint társadalomkritikával. McQueen és Gillian Flynn mindig is értett a remek, komplex karakterekhez, szóval eme alkotásban is alap, hogy életszerű karaktereket kapunk. Senki sem szent vagy épp hibátlan. A Liam Neeson által játszott  tolvaj múltjába pedig mélyebb betekintést is kapunk, ami extra töltetet adott a karakternek.

Egyébiránt viszont tényleg nem szabad egy pörgős filmre számítani. Nem véletlen, hogy felirattal küldték a mozikba, hisz a hangsúly sok esetben a remek dialógusokon van, amiket sokkal jobb eredeti pompájukban élvezni szerintem. A jó hír az, hogy az özvegyek is karakterei is remekül lettek megírva, egyikük sem mondható éppen sablonosnak vagy átlagosnak. Az pedig külön ad egy egyedi ízt a műnek, hogy ezúttal nem a férfiak végzik a melót. A csajok is vannak annyira érdekesek, hogy bőven elvigyék a hátukon a filmet, de tényleg.

Az alkotás pedig remekül megmutatja Chicago igazi arcát is. Minden realisztikusan van ábrázolva. Ez a város, mondhatni tényleg belülről rothad el, s nem valószínű, hogy ilyen téren a közeljövőben sok javulás lesz majd. A film olyan komoly témákba is belemegy, mint a politika, vagy éppen a bűnözés, szóval tényleg nem egy matiné, inkább a moziban gondolkodni is szerető embereknek ajánlanám. Viszont a Nyughatatlan özvegyek legalább nem egy újabb tucattermék, hanem tényleg egy valódi moziélmény.

A szereposztás pedig több mint parádés. Az özvegyek, Viola Davis, Michelle Rodriuguez és Elizabeth Debicki színészi munkáját tényleg nagy dicséret illeti. Mindannyian erőn felül teljesítettek, aprólékos és valószerűen hozták a karakteriket. Liam Neeson is remek volt (mikor nem az?). Most a hölgyek álltak a középpontban, de ő is remek munkát végzett, amikor a vásznon volt. Neeson alakítása tényleg hibátlan, ahogy Colin Farrell is kiváló volt, sőt egy tőle egészen szokatlan szerepben láthattuk őt.

Összegezve, személy szerint azt mondom, a Nyughatatlan özvegyek ott van az év legfontosabb filmjei között. Tényleg nem egy pörgős akciómozi, viszont egy elsőrangú dráma, remek és izgalmas thriller elemekkel, valamint elgondolkodtató, társadalomkritikus jelenetek tömegével. Ja, és a sztárparádéról már nem is beszélve. Lehet, hogy nem egy könnyű falat, de azt mondom, mindenképp egy zseniális alkotás, ami érdemes a nézők figyelmére. Egyben az esztendő egyik legösszetettebb alkotása!

 

Értékelés:90%

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Hamarosan megjelenik a Csókfülke címû film második része. Premier: 2020 július 24. Ne maradj le semmilyen információról!    *****    Silhouette in the Darkness - Reménykedni valamiben, majd elveszíteni: az jobban fáj, mintha semmit sem reméltél volna.    *****    Enigma Disease ⊱ Egy háborút már önmagában vívni is nehéz; s megmenteni mindenkit? Tudd: nem lehet...    *****    Horoszkóp megrendelések, asztrológiai és ezoterikus olvasmányok, szoftverek, letöltések. Szeretettel várlak az oldalon!!    *****    Részletes személyiség és sors analízis,3 év elõrejelzéssel + ajándék névmisztikai elemzés júliusban. Rendeld meg most!!!    *****    Szeretnél egy nagyon részletes születési horoszkópot, 3 év elõrejelzéssel, vagy egy párkapcsolati elemzést? Rendeld meg!    *****    Hozd létre a saját Istenedet és légy az Univerzum Ura! Várunk!    *****    IG: @dalszovegforditasok | DALSZÖVEGFORDÍTÁSOK | IG: @dalszovegforditasok | DALSZÖVEGFORDÍTÁSOK | @dalszovegforditasok    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Egy horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek értelmezni amit látsz, de a döntés a tiéd!    *****    Születési horoszkóp, elõrejelzés, gyermektervezés,párkapcsolati elemzés,biotérkép készítés diplomás asztrológustól.Itt!    *****    Részletes személyiség és sors analízis diplomás asztrológustól,szóban és írásban, nagyon kedvezõ áron.Ne hagyd ki! Katt!    *****    Szélessávú Honlap Debreceni ingatlanok, még több elérhetõ telefonos egyeztetés után www.simonyiingatlan.gportal.hu    *****    Támogasd adománygyûjtéseinket! Ajánld fel szervezetünknek az adód 1%-kot! Hogyan segíthetsz? Nézd meg a portálon.    *****    Érdekel az egészséges életmód, mozgás és táplálkozás? A Kit Fit oldal megnyitotta kapuit. Életmód, egészség, fitnesz....    *****    Szia! Ismered az mta nevezetû játékot? Biztos unod a folyamatos external módos gazdagrp szervereket. Nálunk a helyed!    *****    Blogom, Új olvasóit keresi. Ha Szereted a a mangákat, filmajánlót, verseket és még sorolohatnám. Akkor itt a helyed.    *****    Költöztetés bútorszállítás    *****    Mysteries of the Night ~ Az éjszaka misztériumai csak arra várnak, hogy felfedezd õket. ~ mysteriesofthenight.hu    *****    Nedves levegõ? Fõzéskor nehéz a levegõ? -- 5 kérdés a páraelszívókról -- FAVI páraelszívók