A Kritikairoda
Kritikák

Nyughatatlan özvegyek

2018.11.24. 19:53, Bogár Bence
A tolvajok városa?

A helyszín Chicago városa, napjainkban. Négy bűnöző (Liam Neeson, Jon Bernthal) legújabb akciója balul sül el, s mindannyian életüket vesztik menekülés közben. Özvegyeiknek (Viola Davis, Michelle Rodriguez, Elizabeth Debicki) azonban nem marad sok ideje a pihenésre, hisz az urak nem akárkit loptak meg. Most az özvegyeken a sor, hogy rendezzék a tartozást, ha ép bőrrel akarják megúszni a dolgot. Egy nagyszabású tervet próbálnak megvalósítani, amihez kapcsolódik az ismert politikus, Jack Mulligan (Colin Farrell) is.

Steve McQueen negyedik munkája a Nyughatatlan özvegyek. Azonban az biztos, hogy eddig még csak jó és zseniális filmeket készített: Az éhség, A szégyentelen és A 12 év rabszolgaság is mindenki számára ajánlott kategória, hisz nagyon is fontos és nem mindennapi alkotásokról van szó.

A direktor pedig sikeresen megszerezte a történet írásához a híres regényírót, Gillian Flynnt. Neki olyan kötetek fűződnek a nevéhez, mint a Holtodiglan, vagy éppen az Éles tárgyak. A szerencse az, hogy (elárulnám már most) eme alkotása is nagyon igényes, vérprofi mozgókép lett. Sőt, a McQueen életművön belül a második helyre tenném, nem sokkal lemaradva A szégyentelentől. Azt mondom, hogy szinte biztos, hogy a film a jövő évi Oscar-gálán is esélyekkel fog indulni több kategóriában is.

Fontos tudni, hogy nem egy akciómoziról van szó, de tényleg, egy cseppet sem. Az elején van egy jól megalkotott akciórész, valamint a végén is akad egy hasonlóan pazarul elkészített szekvencia. De a Nyughatatlan özvegyek még akkor is kellően visszafogott. Nem itt fog fél Chicago ledőlni, hisz a film szerencsére meglehetősen józan és valószerű.

Műfaját tekintve inkább egy drámának nevezném, nem is kevés thriller beütéssel, valamint társadalomkritikával. McQueen és Gillian Flynn mindig is értett a remek, komplex karakterekhez, szóval eme alkotásban is alap, hogy életszerű karaktereket kapunk. Senki sem szent vagy épp hibátlan. A Liam Neeson által játszott  tolvaj múltjába pedig mélyebb betekintést is kapunk, ami extra töltetet adott a karakternek.

Egyébiránt viszont tényleg nem szabad egy pörgős filmre számítani. Nem véletlen, hogy felirattal küldték a mozikba, hisz a hangsúly sok esetben a remek dialógusokon van, amiket sokkal jobb eredeti pompájukban élvezni szerintem. A jó hír az, hogy az özvegyek is karakterei is remekül lettek megírva, egyikük sem mondható éppen sablonosnak vagy átlagosnak. Az pedig külön ad egy egyedi ízt a műnek, hogy ezúttal nem a férfiak végzik a melót. A csajok is vannak annyira érdekesek, hogy bőven elvigyék a hátukon a filmet, de tényleg.

Az alkotás pedig remekül megmutatja Chicago igazi arcát is. Minden realisztikusan van ábrázolva. Ez a város, mondhatni tényleg belülről rothad el, s nem valószínű, hogy ilyen téren a közeljövőben sok javulás lesz majd. A film olyan komoly témákba is belemegy, mint a politika, vagy éppen a bűnözés, szóval tényleg nem egy matiné, inkább a moziban gondolkodni is szerető embereknek ajánlanám. Viszont a Nyughatatlan özvegyek legalább nem egy újabb tucattermék, hanem tényleg egy valódi moziélmény.

A szereposztás pedig több mint parádés. Az özvegyek, Viola Davis, Michelle Rodriuguez és Elizabeth Debicki színészi munkáját tényleg nagy dicséret illeti. Mindannyian erőn felül teljesítettek, aprólékos és valószerűen hozták a karakteriket. Liam Neeson is remek volt (mikor nem az?). Most a hölgyek álltak a középpontban, de ő is remek munkát végzett, amikor a vásznon volt. Neeson alakítása tényleg hibátlan, ahogy Colin Farrell is kiváló volt, sőt egy tőle egészen szokatlan szerepben láthattuk őt.

Összegezve, személy szerint azt mondom, a Nyughatatlan özvegyek ott van az év legfontosabb filmjei között. Tényleg nem egy pörgős akciómozi, viszont egy elsőrangú dráma, remek és izgalmas thriller elemekkel, valamint elgondolkodtató, társadalomkritikus jelenetek tömegével. Ja, és a sztárparádéról már nem is beszélve. Lehet, hogy nem egy könnyű falat, de azt mondom, mindenképp egy zseniális alkotás, ami érdemes a nézők figyelmére. Egyben az esztendő egyik legösszetettebb alkotása!

 

Értékelés:90%

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB    *****    Téged is vár a Darius Lovasközpont! Csatlakozz hozzánk, alapíts istállót és versenyezz a lovaiddal!    *****    Little Corner // portálépítés, portálszépítés, fejlécek, designok és css kódok // Little Corner    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Karácsonyi spin off epizód Annàcska és barátnõi történetébõl és egyéb friss szösszenetek:)    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj