A Kritikairoda
Kritikák

Nyughatatlan özvegyek

2018.11.24. 19:53, Bogár Bence
A tolvajok városa?

A helyszín Chicago városa, napjainkban. Négy bűnöző (Liam Neeson, Jon Bernthal) legújabb akciója balul sül el, s mindannyian életüket vesztik menekülés közben. Özvegyeiknek (Viola Davis, Michelle Rodriguez, Elizabeth Debicki) azonban nem marad sok ideje a pihenésre, hisz az urak nem akárkit loptak meg. Most az özvegyeken a sor, hogy rendezzék a tartozást, ha ép bőrrel akarják megúszni a dolgot. Egy nagyszabású tervet próbálnak megvalósítani, amihez kapcsolódik az ismert politikus, Jack Mulligan (Colin Farrell) is.

Steve McQueen negyedik munkája a Nyughatatlan özvegyek. Azonban az biztos, hogy eddig még csak jó és zseniális filmeket készített: Az éhség, A szégyentelen és A 12 év rabszolgaság is mindenki számára ajánlott kategória, hisz nagyon is fontos és nem mindennapi alkotásokról van szó.

A direktor pedig sikeresen megszerezte a történet írásához a híres regényírót, Gillian Flynnt. Neki olyan kötetek fűződnek a nevéhez, mint a Holtodiglan, vagy éppen az Éles tárgyak. A szerencse az, hogy (elárulnám már most) eme alkotása is nagyon igényes, vérprofi mozgókép lett. Sőt, a McQueen életművön belül a második helyre tenném, nem sokkal lemaradva A szégyentelentől. Azt mondom, hogy szinte biztos, hogy a film a jövő évi Oscar-gálán is esélyekkel fog indulni több kategóriában is.

Fontos tudni, hogy nem egy akciómoziról van szó, de tényleg, egy cseppet sem. Az elején van egy jól megalkotott akciórész, valamint a végén is akad egy hasonlóan pazarul elkészített szekvencia. De a Nyughatatlan özvegyek még akkor is kellően visszafogott. Nem itt fog fél Chicago ledőlni, hisz a film szerencsére meglehetősen józan és valószerű.

Műfaját tekintve inkább egy drámának nevezném, nem is kevés thriller beütéssel, valamint társadalomkritikával. McQueen és Gillian Flynn mindig is értett a remek, komplex karakterekhez, szóval eme alkotásban is alap, hogy életszerű karaktereket kapunk. Senki sem szent vagy épp hibátlan. A Liam Neeson által játszott  tolvaj múltjába pedig mélyebb betekintést is kapunk, ami extra töltetet adott a karakternek.

Egyébiránt viszont tényleg nem szabad egy pörgős filmre számítani. Nem véletlen, hogy felirattal küldték a mozikba, hisz a hangsúly sok esetben a remek dialógusokon van, amiket sokkal jobb eredeti pompájukban élvezni szerintem. A jó hír az, hogy az özvegyek is karakterei is remekül lettek megírva, egyikük sem mondható éppen sablonosnak vagy átlagosnak. Az pedig külön ad egy egyedi ízt a műnek, hogy ezúttal nem a férfiak végzik a melót. A csajok is vannak annyira érdekesek, hogy bőven elvigyék a hátukon a filmet, de tényleg.

Az alkotás pedig remekül megmutatja Chicago igazi arcát is. Minden realisztikusan van ábrázolva. Ez a város, mondhatni tényleg belülről rothad el, s nem valószínű, hogy ilyen téren a közeljövőben sok javulás lesz majd. A film olyan komoly témákba is belemegy, mint a politika, vagy éppen a bűnözés, szóval tényleg nem egy matiné, inkább a moziban gondolkodni is szerető embereknek ajánlanám. Viszont a Nyughatatlan özvegyek legalább nem egy újabb tucattermék, hanem tényleg egy valódi moziélmény.

A szereposztás pedig több mint parádés. Az özvegyek, Viola Davis, Michelle Rodriuguez és Elizabeth Debicki színészi munkáját tényleg nagy dicséret illeti. Mindannyian erőn felül teljesítettek, aprólékos és valószerűen hozták a karakteriket. Liam Neeson is remek volt (mikor nem az?). Most a hölgyek álltak a középpontban, de ő is remek munkát végzett, amikor a vásznon volt. Neeson alakítása tényleg hibátlan, ahogy Colin Farrell is kiváló volt, sőt egy tőle egészen szokatlan szerepben láthattuk őt.

Összegezve, személy szerint azt mondom, a Nyughatatlan özvegyek ott van az év legfontosabb filmjei között. Tényleg nem egy pörgős akciómozi, viszont egy elsőrangú dráma, remek és izgalmas thriller elemekkel, valamint elgondolkodtató, társadalomkritikus jelenetek tömegével. Ja, és a sztárparádéról már nem is beszélve. Lehet, hogy nem egy könnyű falat, de azt mondom, mindenképp egy zseniális alkotás, ami érdemes a nézők figyelmére. Egyben az esztendő egyik legösszetettebb alkotása!

 

Értékelés:90%

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Lilith Megéhezik 4 - Az Apáca Show,a fantasy új epizódja elérhetõ    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, eszmefuttatások. Underground írások,Sniffanytól.    *****    BLACKPINK NEWS • Gyere és ismerd meg a világ egyik legismertebb és legnépszerûbb dél-koreai bandját, a BLACKPINK-et!    *****    LEPD MEG MAGAD VAGY SZERETTEDET EGY KÜLÖNLEGES MANDALÁVAL, VAGY ÁSVÁNYÉKSZERREL! RENDELÉS ÜZENETBEN VAGY AZ OLDALON!    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    IGAZÁN DÖGÖS ÉS EGYEDI SZERETNÉL LENNI? 10-20% CSAK MA MINDEN ÁSVÁNYKARKÖTÕRE, GYÖNGYKARKÖTÕRE, MEDÁLRA! NÉZD MEG FB-OT!    *****    "Eljött értünk a végzet, s keze nyomán milliók hulltak élettelenül a porba. Félelem bûze áradt szét." - SZEREPJÁTÉK    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    KÖLTÖZÉS - www.kitfitbefit.hu- Fitness - Életmód - Cikkek- www.kitfitbefit.hu - www.kitfitbefit.hu - www. kitfitbefit.hu    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    Suzanne Collins - Énekesmadarak és kígyók balladája Gyere nézz be! #ÉhezõkViadala #Read&Speak Blog #GyereNézzBe    *****    Mistfall egy csodálatos hely amely elvarázsol játék közben!    *****    Mistfall egy gyönyörû hely amely elvarázsol játék közben!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie. Rendeld meg a képleted én segítek értelmezni amit látsz!    *****    Hamarosan megjelenik a Csókfülke címû film második része. Premier: 2020 július 24. Ne maradj le semmilyen információról!    *****    Silhouette in the Darkness - Reménykedni valamiben, majd elveszíteni: az jobban fáj, mintha semmit sem reméltél volna.    *****    Enigma Disease ⊱ Egy háborút már önmagában vívni is nehéz; s megmenteni mindenkit? Tudd: nem lehet...