A Kritikairoda
Kritikák

The Little Stranger

2018.11.20. 17:00, Bogár Bence
Egy kis gótikus borzongás.

Dr. Faraday (Domhnall Gleeson) egy bejárónő fiaként született, azonban ennek ellenére is egy kiváló orvos vált belőle. Egyik megbízatása során, 1947-ben Hundreds Hallba hívják, ahol évekkel korábban az édesanyja is dolgozott. A hely régen nagyon népszerű és ismert volt, most azonban már csak a birtokos család három tagja él ott. Hundreds Hallt egyre inkább elfelejti a külvilág, ráadásul valami nagyon nincs rendben a hellyel. Még csak a kisebb gond, hogy látszólag megállt ott az idő, valamint a doktor érkezése után rendszerint furcsa események kezdenek történni.

A történet alapján egy tök átlagos, sablonos horrorfilmre is lehetne gondolni, azonban szerencsére a The Little Stranger nem követi a bevett formulákat. Más kérdés, hogy az egyértelműen pozitív kritikai visszhang ellenére a nézők nem voltak odáig a filmért, ami a jegybevételeken is meglátszott. Már volt magyar forgalmazó és bemutatót is tervezték augusztus végén, azonban végül mégsem juthatott el hozzánk moziban eme gótikus horrormese.

Pedig annyit tényleg mondhatok, hogy ezúttal szó sincs a szokásos adag sablonokról. Az alapot az azonos című, hazánkban is kiadott könyv (A kis idegen) adja. A regényről maga Stephen King is nagyon jó véleménnyel van egyébként. A film direktori feladatait pedig nem más látta el, mint Lenny Abrahamson, aki a Szoba című zseniális drámával már bizonyította, hogy módfelett tehetséges.

Nagy szerencse, hogy a The Little Stranger sem hazudtolja meg magát. Más kérdés, hogy nem szabad egy véres, kegyetlen horrorra számítani. Nincsenek levágott fejek, csonkolás, sem túlzásba vett brutalitás. Lehet, hogy helyesebb műfaji besorolás volna a dráma-thriller, azonban a fenyegető atmoszféra miatt a mű véleményem szerint a horror műfajba is beleillik.

Viszont tényleg ne várjon senki nagy kegyetlenkedéseket (amit jól bizonyít, hogy az Egyesült Királyságban például 12-es karikát kapott a film). Ettől függetlenül azonban az ínyenceknek tényleg ajánlom, hisz egy nem mindennapi néznivalóról van most szó. A film már csak a képi világa miatt is a nagyvászonra való, az operatőri munka ugyanis kiváló lett. Nagyon jól átadták a kornak a vidéki hangulatát, az egyszer biztos. Közben pedig ott van a bizonytalanság érzése, hogy a megfoghatatlan gonosz tényleg ott tanyázik a régi épületben.

Ennek ellenére sem lesz a The Little Stranger egy kísértettörténet. Úgy tudott működőképes lenni, hogy közben jumpscare jelenetet tényleg nem láthatunk egyszer sem. Egyértelmű, hogy gondolkodós alkotásról van szó, nem akarnak mindent a néző szájába rágni. A végén sem fogunk konkrét válaszokat kapni, engem azonban ez nem zavart egyáltalán. Meg kell gondolni az eseményeket, összerakni őket, s akkor rá lehet jönni a titkok nyitjára. (Persze nyilván nem csak egy lehetséges értelmezése van neki...)

Tényleg megéri így tenni, hisz voltaképpen remek élményt ad a film. De csak akkor, ha erre a stílusra hozzám hasonlóan tényleg fogékony vagy. Megértem, ha valakinek ez már túl mérsékelt, túl szolid, hisz valóban nem egy tucat horror/thriller. Én azonban éppen ennek örültem. Hisz a film nem csak baromi hangulatos, de elgondolkoztató, karakterközpontú és rejtelmes is egyben.

Domhnall Gleeson (Star Wars 7-8) visszafogott, de maximálisan remek alakítása a színész karrierjének egyik legjobbja. Jó látni, hogy nem csak a nagy közönségfilmekben, hanem a kisebb szerzői darabokban is gond nélkül helyt áll. Ruth Wilson (Locke) színészi játékáról is nagyon jót tudok csak mondani. Tényleg látszik, hogy ő is mindent beleadott.

Összegezve, személy szerint kifejezetten elégedett vagyok azzal, amit a The Little Stranger nyújtott. Nem egy hagyományos értelemben vett horror, drámaként és thrillerként is helyt áll. Az atmoszférája nagyon nyugtalanító és fenyegető. Itt az ékes példa, hogy eme műfajban sem kell sok liter kiontott vér ahhoz, hogy remek alkotás szülessen. Elég egy csavaros, többféleképp értelmezhető story, profi hangulat és kimagasló operatőri munka. Eme alkotás sem lesz mindenki filmje, de nem is azért készítették. Egy igazán ízletes, egyedi és különleges ínyencfalat.

 

Értékelés:80%

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Hamarosan megjelenik a Csókfülke címû film második része. Premier: 2020 július 24. Ne maradj le semmilyen információról!    *****    Silhouette in the Darkness - Reménykedni valamiben, majd elveszíteni: az jobban fáj, mintha semmit sem reméltél volna.    *****    Enigma Disease ⊱ Egy háborút már önmagában vívni is nehéz; s megmenteni mindenkit? Tudd: nem lehet...    *****    Horoszkóp megrendelések, asztrológiai és ezoterikus olvasmányok, szoftverek, letöltések. Szeretettel várlak az oldalon!!    *****    Részletes személyiség és sors analízis,3 év elõrejelzéssel + ajándék névmisztikai elemzés júliusban. Rendeld meg most!!!    *****    Szeretnél egy nagyon részletes születési horoszkópot, 3 év elõrejelzéssel, vagy egy párkapcsolati elemzést? Rendeld meg!    *****    Hozd létre a saját Istenedet és légy az Univerzum Ura! Várunk!    *****    IG: @dalszovegforditasok | DALSZÖVEGFORDÍTÁSOK | IG: @dalszovegforditasok | DALSZÖVEGFORDÍTÁSOK | @dalszovegforditasok    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Egy horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek értelmezni amit látsz, de a döntés a tiéd!    *****    Születési horoszkóp, elõrejelzés, gyermektervezés,párkapcsolati elemzés,biotérkép készítés diplomás asztrológustól.Itt!    *****    Részletes személyiség és sors analízis diplomás asztrológustól,szóban és írásban, nagyon kedvezõ áron.Ne hagyd ki! Katt!    *****    Szélessávú Honlap Debreceni ingatlanok, még több elérhetõ telefonos egyeztetés után www.simonyiingatlan.gportal.hu    *****    Támogasd adománygyûjtéseinket! Ajánld fel szervezetünknek az adód 1%-kot! Hogyan segíthetsz? Nézd meg a portálon.    *****    Érdekel az egészséges életmód, mozgás és táplálkozás? A Kit Fit oldal megnyitotta kapuit. Életmód, egészség, fitnesz....    *****    Szia! Ismered az mta nevezetû játékot? Biztos unod a folyamatos external módos gazdagrp szervereket. Nálunk a helyed!    *****    Blogom, Új olvasóit keresi. Ha Szereted a a mangákat, filmajánlót, verseket és még sorolohatnám. Akkor itt a helyed.    *****    Költöztetés bútorszállítás    *****    Mysteries of the Night ~ Az éjszaka misztériumai csak arra várnak, hogy felfedezd õket. ~ mysteriesofthenight.hu    *****    Nedves levegõ? Fõzéskor nehéz a levegõ? -- 5 kérdés a páraelszívókról -- FAVI páraelszívók