A Kritikairoda
Kritikák

The Ballad of Buster Scruggs

2018.11.19. 22:29, Bogár Bence
Egyedi és igényes western-antológia.

A The Ballad of Buster Scruggs egy antológiafilm, ahol 6 vadnyugati történetet élhetnek át a nézők. Az egyes storyk bővebb betekintést adnak abba, hogy milyen lehetett anno ott az élet. Mind a hat változatos és érdekes, nem mindennapi, s a lehetőségekhez képest visszafogott, tehát ezúttal nem a nagy akciókra helyezik a hangsúlyt.

 Egy párbajhős, aki gőgös és öntelt, mert még soha senkivel szemben sem kapott ki. Egy törvényen kívüli, aki aznapra csak egy átlagos bankrablást tervezett, de az nem úgy sül el, ahogy azt szerette volna. Két rejtélyes férfi útja, miközben vándorszínházzal próbálnak meg egy kis betevőre szert tenni. Egy aranyat kereső ember, aki mindent megtesz azért, hogy találjon valamit a föld alatt, ami legalább egy kicsit is csillog. Két testvér útja egy jobb élet felé, amit nem várt nehézségek hátráltatnak majd. Egy rejtélyes lovaskocsi, rajta furcsa emberekkel, akik egy még furcsább úti cél felé tartanak.

A Coen-testvérek remek rendezők. Eddig még csak együtt dolgoztak, s nagyon hamar kialakult a remek stílusuk, ami azóta nagyjából mindegyik mozgóképükben visszaköszön egy keveset. Rejtélyes figurák, titokzatos múlt, egy nagy rablás, a jó és a rossz karakterek sem feketék vagy fehérek. Mondhatni, hogy az idei Velencei-filmfesztiválon is díjazott The Ballad of Buster Scruggs a tesók eddigi életművének egy rövidebb, egy filmre vágott best of válogatása. Aki ismeri a stílusukat, tudja, hogy valami rendkívülire számíthat. Aki még nem, az itt nagyon jó képet kaphat arról, milyen íze is van a Coen-tesók rendezéseinek.

Nagyon érdekes, hogy a hat történet hangulatában is eléggé különbözik egymástól. Míg az első és a második inkább abszurd és a fekete humort is nagyban előtérbe helyezi, addig a harmadik és a negyedik esetében inkább a komolyabb dráma érvényesül. Hogy aztán az ötödik történetben visszatérjünk egy újabb adag szatíra erejéig. A hatodik pedig már-már nyugtalanító atmoszférájú, nem mindennapi thriller lett.

Tehát ha a kedves nézők egy film alatt több műfajt is akarnak látni, akkor eme alkotás tökéletes lesz programként. Persze nem árt, ha a néző kedveli a két direktor munkásságát. Én a magam részéről nagyon is szeretem a munkásságukat, mert általában tényleg az egyediségek és a stílust helyezik az előtérbe. A The Ballad of Buster Scruggs egy profi és biztos kézzel megrendezett, szinte semmi máshoz nem hasonlítható néznivaló.

Mint fentebb írva lett, az egyes szegmensek tényleg nem éppen az akcióra helyezik leginkább a hangsúlyt. Hanem sokkal inkább arra, hogy bemutassák, hogyan zajlott az átlagosabb emberek élete a vadnyugaton, valamint hogy milyen nehéz lehetett pusztán az életbe maradás is. Amennyire csak lehet, realisztikusak, de ennek ellenére szinte mindegyikben van abszurd humor.

Szerencsére Coenék még mindig remekül értenek ahhoz, hogy rejtélyes, érdekes figurákat alkossanak meg. Vannak itt tisztességesebb polgárok, törvényen kívüliek, titokzatos idegenek. De mindenkit vezérel valamiféle cél, tehát az egyes történetek tényleg nem csak úgy lógnak a levegőben.

Mindenképp kiemelném a második szegmensben szereplő James Franco munkáját. A színész remek munkát végzett, ahogy a harmadik történetben feltűnő Liam Neeson is. Neki az akciódús és a drámai szerepek egyaránt jól állnak, itt inkább utóbbi oldalát vette elő. Zoe Kazan is remek munkát végzett az ötödik storyban.

Összegezve, nem mondanám, hogy a The Ballad of Buster Scruggs mindenki kedvence lesz, nekem azonban nagyon bejött. Szeretni kell hozzá a fekete humort, az abszurd szituációkat, a fura figurákat, a meglepő fordulattal véget érő cselekményt. Személy szerint nagyon kedvelem Coenék munkásságát, s eme alkotáson is látszik, hogy teljes mértékben az ő alkotásuk. A Netflixnek köszönhetően pedig végképp nem kellett visszafogniuk magukat. Régóta keresel egy abszurd westernt, ami nem az akcióra helyezi a hangsúlyt? Ne keress tovább, itt van 6 rövid, de igazán velős és minőségi történet egy remek filmbe csomagolva.

 

Értékelés:85%

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Hamarosan megjelenik a Csókfülke címû film második része. Premier: 2020 július 24. Ne maradj le semmilyen információról!    *****    Silhouette in the Darkness - Reménykedni valamiben, majd elveszíteni: az jobban fáj, mintha semmit sem reméltél volna.    *****    Enigma Disease ⊱ Egy háborút már önmagában vívni is nehéz; s megmenteni mindenkit? Tudd: nem lehet...    *****    Horoszkóp megrendelések, asztrológiai és ezoterikus olvasmányok, szoftverek, letöltések. Szeretettel várlak az oldalon!!    *****    Részletes személyiség és sors analízis,3 év elõrejelzéssel + ajándék névmisztikai elemzés júliusban. Rendeld meg most!!!    *****    Szeretnél egy nagyon részletes születési horoszkópot, 3 év elõrejelzéssel, vagy egy párkapcsolati elemzést? Rendeld meg!    *****    Hozd létre a saját Istenedet és légy az Univerzum Ura! Várunk!    *****    IG: @dalszovegforditasok | DALSZÖVEGFORDÍTÁSOK | IG: @dalszovegforditasok | DALSZÖVEGFORDÍTÁSOK | @dalszovegforditasok    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Egy horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek értelmezni amit látsz, de a döntés a tiéd!    *****    Születési horoszkóp, elõrejelzés, gyermektervezés,párkapcsolati elemzés,biotérkép készítés diplomás asztrológustól.Itt!    *****    Részletes személyiség és sors analízis diplomás asztrológustól,szóban és írásban, nagyon kedvezõ áron.Ne hagyd ki! Katt!    *****    Szélessávú Honlap Debreceni ingatlanok, még több elérhetõ telefonos egyeztetés után www.simonyiingatlan.gportal.hu    *****    Támogasd adománygyûjtéseinket! Ajánld fel szervezetünknek az adód 1%-kot! Hogyan segíthetsz? Nézd meg a portálon.    *****    Érdekel az egészséges életmód, mozgás és táplálkozás? A Kit Fit oldal megnyitotta kapuit. Életmód, egészség, fitnesz....    *****    Szia! Ismered az mta nevezetû játékot? Biztos unod a folyamatos external módos gazdagrp szervereket. Nálunk a helyed!    *****    Blogom, Új olvasóit keresi. Ha Szereted a a mangákat, filmajánlót, verseket és még sorolohatnám. Akkor itt a helyed.    *****    Költöztetés bútorszállítás    *****    Mysteries of the Night ~ Az éjszaka misztériumai csak arra várnak, hogy felfedezd õket. ~ mysteriesofthenight.hu    *****    Nedves levegõ? Fõzéskor nehéz a levegõ? -- 5 kérdés a páraelszívókról -- FAVI páraelszívók