A Kritikairoda
Kritikák

Gyémánthajsza

2018.11.17. 21:18, Bogár Bence
Keanu Reeves és az orosz fagy esete.

Adott egy gyémántokkal foglalkozó amerikai üzletember (Keanu Reeves). A férfi orosz kapcsolattartója nem ad magáról jó ideig életjelet, ezért ő kapja azt a feladatot, hogy járjon utána annak, hogy mi történt vele. Viszonylag ismeretlen terepen kell kutatnia, a legtöbb esetben pedig külföldi mivolta okán nem látják szívesen. Közben pedig egy érdekes nővel is találkozik…

Nem mindennapi egy hibrid a Gyémánthajsza című film, azt kell mondjam. Az IMDb oldalán példának okért elég rossz pontszámon áll (4,3) azonban szerintem annál azért jobb. Persze mint mint minden érmének, úgy eme alkotásnak is két oldala van. Akadnak dolgok, amik kifejezetten tetszettek, de azért bőven vannak gyengeségei is.

Érdekes, hogy az eredeti moziplakát szinte teljesen ugyanolyan, mint a magyar. Csak annyi különbség van, hogy a hazai változatban Keanu kezében egy pisztolyt is láthatunk, ami az eredetiben nem volt ott. Ez csak egy kis érdekesség, a forgalmazó valószínűleg eme kis trükkel több nézőt akart bevonzani a moziba. Pedig a Gyémánthajsza nem igazán mondható akciófilmnek. Sokkal inkább egy krimi-thriller, némi romantikus elemekkel. A gond csak az, hogy túl sok műfajban akar egyszerre helytállni, a végeredmény így viszont sajnos egyikben sem lett túlságosan kiemelkedő.

A thriller szál egy idő után ellaposodik, de azért szerencsére van a filmnek egy korrekt íve, története. Maga az alapsztori tartalmaz ugyan sablonokat, de egynek mégis elmegy. Az atmoszféra egészen korrektül el lett találva. Szinte érezni lehet a rideg, hideg orosz tájak nyújtotta kényelmetlenséget. Nem csak a főszereplő, de mi nézők is azt érezhetjük, hogy idegen volnánk ebben a környezetben. A moziban akad egy elég hangsúlyos romantikus szál is, ami nem is sikerült rosszul. Nyilván, itt is tudták volna még hova fokozni a dolgokat, azonban elment végső soron. Főleg, mert az egyik fő bonyodalmat is ez a szerelmi szál fogja majd okozni a cselekményben.

Azonban nem szabad azt hinni, hogy a Gyémánthajsza lesz a következő John Wick, a (magyar) plakáton pisztolyt szorongató Keanu Reeves ide vagy oda. A vége felé van egy egészen normálisan levezényelt akciószekvencia viszont. Legalább követhető az egész, nem kapkodják ide-oda a kamerát, hanem normálisan meg lett alkotva. A mai világban már ez is valami.

Lehet, hogy a filmet nem sok menti meg a középszertől, azonban legalább tényleg elfogadhatóan volt megrendezve. Nem mondom, hogy a direktor, bizonyos Matthew Ross lesz majd a következő Coppola vagy Scorsese, azonban tisztességes iparosként még várhat rá egy normális karrier ebben a szakmában.

Más kérdés, hogy a történet a kelleténél többször fog sajnos unalomba fulladni. Egy feszült thrillernek az lenne a lényege, hogy egy percig se untassa a nézőjét, ami sajnos itt nem feltétlenül jött össze. Rossz élménynek a Gyémánthajszát még ezen dolgokkal együtt sem lehet nevezni, csak éppen kevés olyan dolog van, ami kiemelné a középszerből, ez a helyzet most.

Keanu Reeves egy remek színész. Nem lesz ez életművének legjobb alakítása, de nem is rajta siklott el a dolog. Játéka teljesen elfogadható, amit meg kellett tennie, azt meg is tette készséggel. Ha egy forgatókönyv nem ad túl jó mondatokat a karakter szájába, az már nem a színész hibája. Sőt, igazából Keanu jelenléte miatt érdemes leginkább adni egy esélyt a filmnek. A film femme fatale karakterét alakító Ana Ularu (Inferno) játéka sem volt rossz.

Összegezve, egyszeri megtekintésre elmegy ez a film. Nem egy akcióközpontú darab, inkább romantikus thrillerként próbál helytállni, néha több, néha pedig kevesebb sikerrel. Ennek ellenére sem rossz vagy minősíthetetlen, csak éppen nem is jó. Keanu Reeves miatt érhet meg egy mozijegyet, amennyiben valaki tényleg hatalmas rajongója a színésznek. Mindenki másnak azt mondanám, hogy ráért ezt egy hétvégi házimozi keretében megnézni, majd ha lemegy az ára. Mert egyébként egynek tényleg oké, csak lehetett volna ez sokkal több és jobb is.

 

Értékelés:60%

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Lilith Megéhezik 4 - Az Apáca Show,a fantasy új epizódja elérhetõ    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, eszmefuttatások. Underground írások,Sniffanytól.    *****    BLACKPINK NEWS • Gyere és ismerd meg a világ egyik legismertebb és legnépszerûbb dél-koreai bandját, a BLACKPINK-et!    *****    LEPD MEG MAGAD VAGY SZERETTEDET EGY KÜLÖNLEGES MANDALÁVAL, VAGY ÁSVÁNYÉKSZERREL! RENDELÉS ÜZENETBEN VAGY AZ OLDALON!    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    IGAZÁN DÖGÖS ÉS EGYEDI SZERETNÉL LENNI? 10-20% CSAK MA MINDEN ÁSVÁNYKARKÖTÕRE, GYÖNGYKARKÖTÕRE, MEDÁLRA! NÉZD MEG FB-OT!    *****    "Eljött értünk a végzet, s keze nyomán milliók hulltak élettelenül a porba. Félelem bûze áradt szét." - SZEREPJÁTÉK    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    KÖLTÖZÉS - www.kitfitbefit.hu- Fitness - Életmód - Cikkek- www.kitfitbefit.hu - www.kitfitbefit.hu - www. kitfitbefit.hu    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    Suzanne Collins - Énekesmadarak és kígyók balladája Gyere nézz be! #ÉhezõkViadala #Read&Speak Blog #GyereNézzBe    *****    Mistfall egy csodálatos hely amely elvarázsol játék közben!    *****    Mistfall egy gyönyörû hely amely elvarázsol játék közben!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie. Rendeld meg a képleted én segítek értelmezni amit látsz!    *****    Hamarosan megjelenik a Csókfülke címû film második része. Premier: 2020 július 24. Ne maradj le semmilyen információról!    *****    Silhouette in the Darkness - Reménykedni valamiben, majd elveszíteni: az jobban fáj, mintha semmit sem reméltél volna.    *****    Enigma Disease ⊱ Egy háborút már önmagában vívni is nehéz; s megmenteni mindenkit? Tudd: nem lehet...