A Kritikairoda
Kritikák

Outlaw King

2018.11.11. 19:30, Bogár Bence
William Wallace utódja?

A helyszín Skócia, az 1300-as években. A főszereplő egy bizonyos ’törvényen kívüli király’, Robert Bruce (Chris Pine), aki megpróbálja megállítani a zsarnoki angol birodalmat. Ahogy az országot járja, folyamatosan szövetségeseket gyűjt maga köré. Az a célja, hogy minél nagyobb erővel üssön rajta az ellenségein. Szabadságot és igazságot akar, s ezért hajlandó megtenni bármit.

Nagyon kedvelem a történelmi filmeket, így nem is volt kérdés, hogy megnézem az Outlaw Kinget is. A filmet a Netflix készítette el. Saját gyártású alkotásaik között találhatunk igazán remek darabokat is, azonban több elég gyenge minőségű próbálkozás is fűződik a streamingszolgáltató nevéhez.

Azonban szerencsére az Outlaw King tényleg nem okozott nekem csalódást, sőt. Kifejezetten tetszett az, amit láttam. A direktori székben bizonyos David Mackenzie fogalt helyet. Habár nem láttam a direktor eddigi összes filmjét, azonban előző munkája, a Préri urai (avagy Hell or High Water) nagyon elnyerte a tetszésemet. Ráadásul Mackenzie így már másodszor dolgozott együtt Chris Pineal. Ki tudja, lehet, hogy ez még mindig csak egy eredményes, sikeres munkakapcsolat kezdete.

Az Outlaw King hagyományos történelmi film, mondhatni a klasszikusok irányvonalát követi. Nem kell azt várni tőle, hogy megreformálja ezt a műfajt. Azonban mivel nem túl sűrűn érkeznek az tisztességesen elkészített történelmi filmek, mindenképp amondó vagyok, hogy meg kell becsülni ezt az alkotást. Biztos kézzel és igényesen van megrendezve, a törődés pedig szemmel láthatóan látszik rajta.

Mackenzie remekül megteremt egy tökéletes atmoszférát. A beleélés pedig gyakorlatilag maximálisan garantálva van, hisz minden stimmel, egészen a legapróbb részletig. A kosztümök tökéletesek, az adott történelmi éra tökéletesen van megidézve, gyakorlatilga minden a megfelelő helyén van. Biztos vagyok benne, hogy a Netflix jócskán költött a filmre, hisz bizonyára nem két fillérbe kerülhetett a leforgatása.

A csaták fantasztikusan elevenednek meg a nézők előtt. S ezt tényleg tessék úgy érteni, hogy lesznek itt nagyszabású, epikus ütközetek is. A pontot arra a bizonyos i-re a nagy, végső ütközet tette fel, ami egészen korrekt embertömeget mozgatott meg. Egészen elképesztő, hogy ezt így, ezen formájában meg tudták valósítani, tényleg le a kalappal. Szerencsére az arányokat is remekül megtalálták, hisz jut idő a harc mellett azért a karakterépítésre, a hangulat megragadására, valamint a személyesebb konfliktusokra egyaránt.

Csak azt sajnálom, hogy az eredetileg nagyjából 137 perces filmet egy kicsit megkurtították. Történt ugyanis, hogy a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválom levetítették, ahol a nézők visszajelzései alapján túl hosszú volt. Ennek hatására a játékidő végül lecsökkent 2 órára. Eme ’vágás’ cselekménye is teljesen érthető, nyomon követhető, azonban én személy szerint nagyon szívesen megnéztem volna az eredeti változatot is. A történelmi filmeposzoknak ugyanis jól szokott állni a több mint 120 perces játékidő.

Chris Pine remek színész véleményem szerint. Ráadásul elég fiatal is, szóval még sok kiváló alakítás beleférhet a karrierjébe. Az Outlaw Kingbeli munkája szerintem kiváló volt, hisz karakterét remekül keltette életre. Tényleg igényes alakításról beszélhetünk, mindenképpen. De remekelt az Elizabeth Burgot játszó Florence Pugh is. Egyike az ifjú színésznő első fontosabb alakításainak, azonban kiváló volt ő is.

Összegezve, kifejezetten erős filmről van szó. A Netflix idén már leszállított pár csalódást sajnos (például Cloverfield Paradox), azonban az Outlaw King szerencsére nem tartozik ezek közé. Sőt, egy meglepően igényesen elkészített alkotásról van szó, amit a műfaj kedvelőinek mindenképpen tudok ajánlani. Megnéztem volna az eredeti, bővebb változatot azért, de így is elégedett vagyok, hisz mindent tartalmaz a film, ami csak kell egy jó kis történelmi alkotásba. Kifejezetten epikus, remekül elkészített, ajánlott néznivaló!

 

Értékelés:80%

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Lilith Megéhezik 4 - Az Apáca Show,a fantasy új epizódja elérhetõ    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, eszmefuttatások. Underground írások,Sniffanytól.    *****    BLACKPINK NEWS • Gyere és ismerd meg a világ egyik legismertebb és legnépszerûbb dél-koreai bandját, a BLACKPINK-et!    *****    LEPD MEG MAGAD VAGY SZERETTEDET EGY KÜLÖNLEGES MANDALÁVAL, VAGY ÁSVÁNYÉKSZERREL! RENDELÉS ÜZENETBEN VAGY AZ OLDALON!    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    IGAZÁN DÖGÖS ÉS EGYEDI SZERETNÉL LENNI? 10-20% CSAK MA MINDEN ÁSVÁNYKARKÖTÕRE, GYÖNGYKARKÖTÕRE, MEDÁLRA! NÉZD MEG FB-OT!    *****    "Eljött értünk a végzet, s keze nyomán milliók hulltak élettelenül a porba. Félelem bûze áradt szét." - SZEREPJÁTÉK    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    KÖLTÖZÉS - www.kitfitbefit.hu- Fitness - Életmód - Cikkek- www.kitfitbefit.hu - www.kitfitbefit.hu - www. kitfitbefit.hu    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    Suzanne Collins - Énekesmadarak és kígyók balladája Gyere nézz be! #ÉhezõkViadala #Read&Speak Blog #GyereNézzBe    *****    Mistfall egy csodálatos hely amely elvarázsol játék közben!    *****    Mistfall egy gyönyörû hely amely elvarázsol játék közben!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie. Rendeld meg a képleted én segítek értelmezni amit látsz!    *****    Hamarosan megjelenik a Csókfülke címû film második része. Premier: 2020 július 24. Ne maradj le semmilyen információról!    *****    Silhouette in the Darkness - Reménykedni valamiben, majd elveszíteni: az jobban fáj, mintha semmit sem reméltél volna.    *****    Enigma Disease ⊱ Egy háborút már önmagában vívni is nehéz; s megmenteni mindenkit? Tudd: nem lehet...