A Kritikairoda
Kritikák

Bohém rapszódia

2018.11.01. 23:46, Bogár Bence
Freddie Mercury örök!

Freddie Mercury (Rami Malek) a mai napig egyike a zenetörténelem legnagyobb alakjainak. A Bohém rapszódia című filmben pedig a nézők láthatják, hogyan lett a Queen az egyik legnagyszerűbb, legnépszerűbb zenekar. A kezdetektől, az együttes kezdeti fellépéseitől kezdve hogy hogyan alakult a banda, valamint Freddie sorsa, szemtanúi lehetünk a tagok közti összetartásoknak és vitáknak egyaránt. Láthatjuk, hogyan született meg a Bohemian Rhapsody, amiről mindenki azt hitte, hogy méretes bukta lesz, holott aztán a mai napig meghatározó zeneszám. A mű végigkíséri a Queen történetét egészen az 1985-ös Live Aid koncertig.

Hogy milyen lett a főleg X-men filmekkel ismeretséget szerző Bryan Singer új alkotása? Egy szóban összefoglalva: zseniális. De komolyan, a nagybetűs moziélmény valahol az olyan kaliberű munkáknál kezdődik, mint a Bohém rapszódia.

Igen, tény, hogy az alkotás nem foglalkozik Freddie utolsó hat évével, azonban ennek oka van. Nevezetesen az, hogy a kiváló zenész legjobb időszakát akarták átadni a nézőknek. Szó sincs az igazság elhallgatásáról, egyszerűen csak az a helyzet, hogy egy olyan legenda, mint ő megérdemli azt, hogy a legjobb dolgokról emlékezzünk a neve kapcsán.

Eme film azonban jóval több, mint összefoglalása a Queen legjobb éveinek: sokkal inkább egy minden pillanatában remek óda, amit nem csak nézni kell, hanem át kell élni, bele kell feledkezni. Személy szerint imádom Freddiet, a Queen együttest, gyakorlatilag napi rendszerességgel hallgatom a számaikat. Az érdekesség az, hogy szinte minden zenei műfajban kipróbálták magukat, így mindenki megtalálhatja a maga kedvencét.

Valójában a Queen zenéje mindenkihez szól, s a megalakulásuk, majd fennállásuk krónikája is van annyira érdekfeszítő, hogy abból megérje egy filmet forgatni. Szerencse, hogy bőven van idő építkezésre, hisz a játékidő bő 130 perc, szóval nem kellett semmit elsietniük. Így pedig jobban megismerhetjük az együttes tagjait, valamint a film fő-főszereplőjét, Mercury urat. Annak ellenére, hogy a legenda utolsó évei nem kerülnek terítékre, a film felvállalja az igazságot, s jócskán rendelkezik működőképes drámai töltöttel is. Sőt, még az időnként előforduló humoros részek is rendben vannak.

Kedvenc jeleneteim talán a Bohemian Rhapsody elkészítéséhez fűződnek, hisz itt a tagok végleg bebizonyították, hogy nem hajlandóak lemondani kiváló zenéjükről és egyedi stílusukról. Lehet, hogy akkoriban féltek, hogy a 6 perces szám nem lesz elég szokványos, azonban épp ez tette klasszikussá a mai napig, én bármikor szívesen, nagy örömmel hallgatom meg például.

Habár a film PG-13 korhatárral készült, attól még láthatjuk Freddie nem épp szolid életét, valamint a nők mellett a férfiakkal való kapcsolatát is. Tehát nem rejtenek semmit véka alá, aminek tudtam örülni, hisz ez is hozzátartozik az igazsághoz. A film utolsó 20 percre felfogható egy masszív, all star koncertnek is, ahol a legjobb dalokat hallhatjuk. A végét már-már könnyes szemmel néztem, olyannyira a hatása alá kerültem. Ez gyakorlatilag végtelen fokú profizmus, volt olyan erős szinte, mint egy remek koncert.

Az összes színésznek jár tulajdonképp az elismerés, azonban természetesen kiemelem Rami Malek elképesztő munkáját. Szinte minden héten járok moziba, azonban még nem sokszor láttam életrajzi filmben ilyen erős, fantasztikus alakítást. Malek szerintem joggal indulhat jövőre az Oscar-díjért, hisz látszik, hogy szívét-lelkét beletette a produkcióba.

Összegezve, nem is kérdés, hogy minden Queen-rajongónak ajánlom a filmet. Habár, szerintem nem is lehet kérdés senki számára, hogy meg kell nézni, aki csak egy kicsit is szereti eme remek együttest. Hát még aki nagyon, mint én! A Bohém rapszódia egy igazi, mondhatni klasszikus filmélmény, egyike a legjobb életrajzi zenés drámáknak. Nagyon tetszett, még annál is jobban. Ha van valaki, aki megérdemli eme zseniális ódát, az kérdés nélkül Freddie Mercury. Hisz hiába majd 30 éve nincs köztünk, ő mégis halhatatlan. Abban biztos vagyok, hogy öröksége mindig velünk lesz, hogy zseniális dalaival még a legszürkébb hétköznapok alkalmával is elvarázsoljon és magával ragadjon minket.

 

Értékelés:95%

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

"Eljött értünk a végzet, s keze nyomán milliók hulltak élettelenül a porba. Félelem bûze áradt szét." - SZEREPJÁTÉK    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    KÖLTÖZÉS - www.kitfitbefit.hu- Fitness - Életmód - Cikkek- www.kitfitbefit.hu - www.kitfitbefit.hu - www. kitfitbefit.hu    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    Suzanne Collins - Énekesmadarak és kígyók balladája Gyere nézz be! #ÉhezõkViadala #Read&Speak Blog #GyereNézzBe    *****    Mistfall egy csodálatos hely amely elvarázsol játék közben!    *****    Mistfall egy gyönyörû hely amely elvarázsol játék közben!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie. Rendeld meg a képleted én segítek értelmezni amit látsz!    *****    Hamarosan megjelenik a Csókfülke címû film második része. Premier: 2020 július 24. Ne maradj le semmilyen információról!    *****    Silhouette in the Darkness - Reménykedni valamiben, majd elveszíteni: az jobban fáj, mintha semmit sem reméltél volna.    *****    Enigma Disease ⊱ Egy háborút már önmagában vívni is nehéz; s megmenteni mindenkit? Tudd: nem lehet...    *****    Horoszkóp megrendelések, asztrológiai és ezoterikus olvasmányok, szoftverek, letöltések. Szeretettel várlak az oldalon!!    *****    Részletes személyiség és sors analízis,3 év elõrejelzéssel + ajándék névmisztikai elemzés júliusban. Rendeld meg most!!!    *****    Szeretnél egy nagyon részletes születési horoszkópot, 3 év elõrejelzéssel, vagy egy párkapcsolati elemzést? Rendeld meg!    *****    Hozd létre a saját Istenedet és légy az Univerzum Ura! Várunk!    *****    IG: @dalszovegforditasok | DALSZÖVEGFORDÍTÁSOK | IG: @dalszovegforditasok | DALSZÖVEGFORDÍTÁSOK | @dalszovegforditasok    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Egy horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek értelmezni amit látsz, de a döntés a tiéd!    *****    Születési horoszkóp, elõrejelzés, gyermektervezés,párkapcsolati elemzés,biotérkép készítés diplomás asztrológustól.Itt!