A Kritikairoda
Kritikák

A végzet órája

2018.11.01. 16:57, Bogár Bence
A szegény ember Harry Potter-filmje?

A 10 éves árva fiú, Lewis (Owen Vaccaro) a nagybátyához (Jack Black) költözik. A férfi egy furcsa házban lakik, amiről azt pletykálják, hogy elátkozott és kísértetjárta. A fiú számára úgy tűnik, hogy a ház maga is külön életet él, nem is beszélve a szomszédban lakó különös boszorkányról (Cate Blanchett), aki bármikor megjelenhet a házban. Ezen dolgok azonban még csak a jéghegy csúcsát jelentik: a srác egyre jobban belemerül a mágia és a természetfeletti világába, miközben egy könyörtelen gonosz a világot fenyegeti.

Eli Roth rendező eddig csak erősen vérbő és korhatáros darabokat készített, például: Motel 1-2, Kopp-kopp. Sajnos ezek az alkotások nagyon rosszul sikerültek, már-már a nézhetetlenség határát súrolta a legtöbbje. Ezért idén félve ültem be a Bosszúvágy Bruce Willis féle újrájára is, azonban itt már szerencsére Roth a fejlődés egyértelmű jeleit mutatta.

Legújabb munkája, a Végzet órája pedig egyenesen az eddigi legjobb rendezése: csodára vagy éppen zsenialitásra most sem érdemes várni, azonban ezen műve egy nagyon korrektül összerakott kis ifjúsági fantasy-horror, amit egy megtekintés erejéig bőven lehet ajánlani a kisebb és nagyobb korosztálynak egyaránt.

Érdekesség, hogy Eli Roth eddig csak korhatáros, R besorolású darabokat készített, azonban A végzet órája kifejezetten a fiatal közönség igényeire van szabva (PG korhatár). Habár a hasonló ifjúsági filmek közül nem emelkedik ki eme mű sem, de ennek ellenére is simán bizalmat lehet neki szavazni. A rendező korábbi munkáira jellemző idegesítő karakterek, semmitmondó cselekmény itt már nincs szerencsére.

A legtöbb szereplőt ugyan csak felületesen ismerhetjük meg, azonban még így is kijelenthetem, hogy érdekes karaktereket teremtettek. A végzet órája műfajában soha nem lesz olyan korszakalkotó darab, mint mondjuk anno az első Harry Potter film volt, mégis teljesen szórakoztató volt a cselekménye.

Így, az évnek ezen részében épp ideális néznivaló lehet a fiatalok számára, akiknek még nem való mondjuk Michael Myers legújabb, őrült (viszont kifejezetten jól sikerült) kaszabolóhadjárata. A végzet órája tehát remek alternatíva lehet, szerintem képes arra, hogy mindenki figyelmét lekösse addig a 100 percig, amíg nagyjából tart.

A filmnek kifejezetten jó a vizualitása, nem éppen kevés steampunk beütést is fel lehet fedezni, kiegészítve egy kis gótikus stílussal. Tulajdonképpen, véleményem szerint már a csodás látványvilág miatt is megérdemli eme alkotás, hogy bizalmat szavazzunk neki. Sajnos középtájt egy kicsit leül az addig egészen varázslatos cselekmény. Szerencse, hogy a végére azért rendesen összekapták magukat, hisz a finálé nem csak kreatív, de egyben a film legszórakoztatóbb pillanatait is eredményezi.

Jack Black mindig is értett ahhoz, hogy szórakoztassa a nagyérdeműt, mostani alakítása is teljesen korrekt és megfelelő. Az általa játszott karakter nagyon is illett hozzá. De jár az elismerés Cate Blanchettnek is, hisz most is remek formában van. Habár, az ő esetében mondhatom, hogy még soha nem láttam őt igazán rosszul játszani, generációjának egyik legigényesebb színésznője ő.

Összegezve, egyszeri megtekintésre bőven ajánlható A végzet órája, kicsi és nagy nézőknek gyakorlatilag egyaránt. Nem egy zseniális, vagy kimagasló filmremek, azonban bőven korrekt kategória, a feladatát, nevezetesen a néző szórakoztatását pedig tényleg teljesíti. Közben pedig minden hibája ellenére a történet és a szereplők is szerethetőek. Jack Black és Cate Blanchett is dicséretet érdemel. Lehet, hogy soha nem lesz benne az ifjúsági horror-fantasy top 10-ben, mégis kellemes és egész hangulatos néznivaló. Soha rosszabbat, Roth úr, soha rosszabbat.

 

Értékelés:70%

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)