A Kritikairoda
Kritikák

20+1 borzongató néznivaló a rémület éjszakájára

2018.10.31. 21:35, Bogár Bence
Minőségi horror minden mennyiségben.

Habár hazánkban nem ünnepeljük a Halloweent, attól még tény, hogy a mai napon van. Ennek apropóján ajánlok most 20+1 remek filmet, ami a mai estére (és holnap hajnalra :D ) tökéletes néznivaló lehet mindenki számára, aki szeretne egy kellemeset borzongani. A listán helyet kaptak időtálló klasszikusok és kevésbé ismertek darabok egyaránt. Minden egyes filmről, amiről itt olvashattok, egy érdekességet is láthattok, amit nem biztos, hogy már tudtatok az adott alkotásról. Minden van itt a horror műfajon belül, mi csak a szemnek és szájnak ingere: gore, pszichológiai cucc, slasher, misztikus, jumpscare vagy éppen elvont lázálom. Lássuk hát!

(A filmek nem a minőségük alapján, hanem időrendben lettek sorba rakva.)

 

Rosemary gyermeke (1968)

Érdekesség: készült hozzá egy szánalmasan rossz folytatás is, azonban a rendező és Mia Farrow nélkül.

Roman Polanski ezen művéről tényleg el lehet mondani, hogy időtálló klasszikus. Egy rendkívül feszült és elvont élmény, melyet nem fog mindenkinek egyöntetűen tetszeni. Azonban egy próbát megérdemel, hisz egyike a nagy alapműveknek. Szerintem a ’60-as évek legjobb horrorja.

 

Az Ördögűző (1973)

Érdekesség: bemutatója idején sorban lettek rosszul tőle a moziban az emberek. (S a második része ennek is egy szánalom…)

Pedig William Friedkin kultműve nem lépi túl egy bizonyos határt, amit ma a zsáner legtöbb darabja már simán megtesz- azonban ’73-ban még jóval kisebb volt az emberek ingerküszöbe. Egyébként maga a film egy zseniális horror, tele feszültséggel és félelemkeltéssel.

 

Ne nézz vissza! (1973)

Érdekesség: a legendás rendező, David Lynch egyik kedvenc filmje.

S nem is véletlenül, ebben egészen biztos vagyok! A Ne nézz vissza egy pszichológiai töltetű, szimbolikus mű, mely Velencében játszódik. Eme nem mindennapi helyszín pedig nagyon érdekes hangulatot ad neki. Donald Sutherland fiatalon is nagyot játszott itt.

 

Sóhajok/Suspiria (1977)

Érdekesség: egy trilógia első része, azonban az Inferno, illetve A könnyek anyja sajnos nem sikerültek jól.

Pedig Dario Argento eme műve egy fantasztikus horror mind a mai napig! Elképesztő képi világ, nagyon baljós atmoszféra, titokzatos történet, valamint a Goblin együttes már-már túlvilági dallamai teszik mesterművé. Jövő hónapban érkezik az újrafeldolgozása.

 

Halloween-A rémület éjszakája (1978)

Érdekesség: a filmet tavasszal forgatták, kevesebb mint egy hónap alatt.

John Carpenter egyik legjobb filmje páratlan atmoszférával bír. Cselekménye, története nem túl összetett, azonban megvalósítása miatt tényleg joggal lett klasszikus mind a mai napig. Itt lépett először színre Michael Myers.

 

A Ragyogás (1980)

Érdekesség: Stephen King nem kedveli a filmet.

Igaz, hogy Stanley Kubrick mesteri alkotása nem követi szóról szóra a regényt, de ettől még bőven méltó ahhoz szerintem- pedig King egyik legjobb írásáról van szó. Jack Nicholson karrierje egyik legjobb alakítását láthatjuk A Ragyogásban.

 

Gonosz halott (1981)

Érdekesség: A rendező és a főszereplő országos cimborák.

Itt láthattuk először, ahogy (az akkor még) tehetetlen Ash Williams szembeszáll a démoni erőkkel. A helyszín egy faház, az erdő mélyén. Itt még nem volt jellemző a folytatásoknál már alkalmazott humor, azonban Sam Raimi rendezése kötelező mindenkinek.

 

A Dolog (1982)

Érdekesség: John Carpenter kijelentette, semmiképp nem készít folytatást hozzá.

S ez talán így is van jól, egyfajta remaket úgyis kaptunk már 2011-ben. Azonban én elsősorban a legendás eredetit ajánlom megtekintésre, hisz egy páratlanul izgalmas és titokzatos darabról van szó, mely a rendező egyik legjobbja.

 

Rémálom az Elm utcában (1984)

Érdekesség: a később nagy sztárra váló Johnny Depp egyik első felbukkanása a vásznon.

Wes Craven filmjéhez már készült számtalan gyenge folytatás, valamint egy feledhető újrafeldolgozás is. Azonban az első rész az, ami igazán méltó Freddy Krueger nevéhez, valamint a nézők figyelmére egyaránt. Igazi alapmű a zsánerben.

 

Jelenség (1985)

Érdekesség: a csodálatos Jennifer Conelly egyik első fontosabb szerepe.

Dario Argento ezen munkája szerintem nem éri el a Suspiria színvonalát, de ettől még egy nagyon fontos és jól elkészített darabja a műfajnak. A hangulata remek, valamint nem utolsósorban a története is elég érdekesre sikerült.

 

Jákob lajtorjája (1990)

Érdekesség: a rendező a 9 és ½ hét direktora, Adrian Lyne.

Aki egy nagyon is működőképes pszichológiai horrort készített el. A sikerhez nagyban hozzájárult Tim Robbins remek alakítása, valamint az érdekfeszítő és rémisztő story, ami mégis szép, emberi (!!!) is. A végén lévő hatásos csattanó teszi fel a pontot az i-re.

 

Az álmosvölgy legendája (1999)

Érdekesség: azóta már többévados sorozat is készült, ugyanazon címmel.

Tim Burton, zseniális rendező egyik állandó alkotótársával, Johnny Deppel fogott össze, hogy leforgassa eme atmoszférikus és érdekfeszítő, 1800-as években játszódó thrillert. A film roppant jól elkészített, korhű és egyben nagyon izgalmas is.

 

Más világ (2001)

Érdekesség: szintén nem vérbő darab, amerikai korhatára megegyezik a legtöbb szuperhősfilmével. (PG-13).

A filmnek pedig nem is volt szüksége a túlzott brutalitásra, hisz enélkül is nyújtott éppen eleget: többek között egy páratlan hidegrázós hangulatot, remek helyszínt, valamint egy fantasztikus Nicole Kidman alakítást. Mondjuk ő mikor nem fantasztikus?

 

A köd (2007)

Érdekesség: a rendező a népszerű sorozat, a The Walking Dead kreátora, s részben magyar származású.

Neve pedig nem más, mint Frank Darabont, kitől nem állnak távol Stephen King művei, hisz háromból is remek filmet rendezett. Azonban ezek közül véleményem szerint A köd sikerült a legjobban, hisz tényleg parás, de emellett okos darab is egyben.

 

Sinister-Vészjósló (2012)

Érdekesség: Ethan Hawke első főszerepe egy horror műfajú filmben.

Amit aztán egy évre rá követett még egy (The Purge). Azonban a Sinister egy annál jobban sikerült alkotás, mert tényleg ijesztő és felkavaró tartalommal bír, valamint Hawke is remekül játszott benne. Sajnos a folytatás itt is egy nagy kalap… tudjátokmi.

 

A boszorkány (2015)

Érdekesség: Anya Taylor-Joy első igazán fontos szerepe.

Amit aztán még számos remek alakítás követett szerencsére. A boszorkány pedig remek kezdés volt ezekhez, hisz egy rendkívül elvont, pszichológiai horror, hidegrázósan eredeti és sokkoló befejezéssel. Sajnos a magyar mozik nem játszották a filmet.

 

Bíborhegy (2015)

Érdekesség: a rendező, Guillermo Del Toro egyik legalulértékeltebb alkotása.

Pedig ez így nincs rendjén, de nagyon nem! Szerény véleményem szerint ugyanis a Bíborhegy az Oscar-díjas direktor egyik legeredetibb, legijesztőbb alkotása, ami ezen erények mellett még komoly vizualitással is bír. Ja, és akkor még Mia Wasikowskát nem is említettem…

 

A meghívás (2015)

Érdekesség: Sajnos eme filmet sem láthattuk itthon a mozibkan.

Ami nagy kár, hisz egy érdekes kis filmről van szó mindenképpen. Thrillerként indul, hogy aztán később a dolgok egyre sokkolóbb irányt vegyenek majd. A befejezésért meg külön dicséret, hisz egyedi volt, s nagy bátorságra vallt.

 

Örökség (2018)

Érdekesség: ennyi ökörrel még sosem volt amegy moziteremben egyszerre, mint eme film megtekintése alatt.

Elnézést a kifejezésért, de sajnos a nézők szemmel láthatóan nem tudták értékelni az Örökséget, s közben más szórakozását is majdnem tönkretették. Ez pedig csak és kizárólag az ő ökörségük, s nem a filmé. Hisz egy fontos alkotás, ami horroként is kiváló, de súlyos drámaként is legalább annyira működőképes.

 

Mandy-A bosszú kultusza (2018)

Érdekesség: Úgy néz ki, ez lesz Nicolas Cage nagy visszatérése.

Az Oscar-díjas színész ugyanis az elmúlt bő 10 évben a kelleténél többször adta a nevét nem éppen erős alkotásokhoz. Azonban amit a Mandyben művelt, az maga a zsenialitás: az alkotás pedig egy lázálomszerű, véres és kegyetlenül profi bosszútörténet.

 

Halloween (2018)

Érdekesség: Az első rész után a széria kritikailag legelismertebb darabja.

Ami nem is csoda, hisz a film tényleg meglehetősen jól sikerült. Alig pár napja adják még csak a mozik, szóval bárki akit érdekel, el tud csípni egy számára megfelelő vetítést. S most tényleg meg is éri, hisz az új Halloween egy klasszikus stílusban készült slasher, ami újra jól csengővé tette Michael Myers nevét.

 

Minden észrevételt, megjegyzést, javaslatot, saját gondolatot szívesen látok kommentben!

Van véleményed? Írd ki magadból!

 

 

 

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, haul, blogtippek)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB