A Kritikairoda
Kritikák

Halloween

2018.10.28. 18:58, Bogár Bence
Michael Myers visszatért.

Az őrült gyilkos, Michael Myers negyven évvel ezelőtt szökött meg, s próbált meg végezni az akkoriban még tini Laurie Strode-al (Jamie Lee Curtis). Az azóta eltelt időt a férfi egy elmegyógyintézetben töltötte. Most, annyi év elteltével azonban újra sikerül kiszabadulnia, s elindul, hogy befejezze, amit régen elkezdett. Azonban Laurie az eltelt időben nem csak karba tett kézzel várta a mumus elérkezését, hanem az egész életét arra tette fel, hogy megállítsa Michaelt, ha újra szembekerül vele.

John Carpenter 1978-as filmje a műfaj legjobb darabjai között foglal helyet egészen a mai napig, klasszikus mivolta gyakorlatilag megkérdőjelezhetetlen. Sajnos azonban hiába készült azóta több folytatás, illetve egy teljes remake is, nem sikerültek éppen jól. Habár voltak köztük elviselhetőbb darabok, de a folytatások minősége leginkább a nézhetetlen és az erős közepes kategória közt helyezkedett el valahol.

Most, hogy már kilenc éve nem készült egy Halloween film sem, megérkezett a mozikba az új, alcímű nélküli epizód. Nagyon okos módon a készítők úgy döntöttek, hogy filmjük története figyelmen kívül hagyja az összes kétes színvonalú folytatást és csak és kizárólag az első részt veszik alapul, annak a történetét viszik tovább. Ez pedig egy elképesztően frappáns döntés volt, hisz így úgy folytathatták Carpenter klasszikusát, ahogy csak akarták. Külön öröm, hogy a mester executive producer, illetve tanácsadói státuszban is közreműködött a mű elkészítésében.

Habár ez az alkotás sem találja fel a spanyolviaszt, azonban mégis azt gondolom, hogy a legendás első óta nem tetszett ennyire egy Halloween film sem. A rendező, David Gordon Green (Joe) szemmel láthatón biztos kézzel, profin rendezte meg a filmet. A hangulata szerencsére nagyon is a régi slasherek stílusát idézi, ami szerintem előnyére vált.

Az intro pedig szó szerint telitalálat lett, zseniális kategória. Közben pedig újra megidézik a régi, klasszikus dallamokat, aminek köszönhetően szó szerint libabőrős lettem már az elején. Tulajdonképp, az új Halloween nem más, mint egy őszintén, nagy lelkesedéssel megírt szerelmeslevél a ’70-es, ’80-as évek horrorjaihoz.

Habár a történet nem az összetettségéről lesz majd híres, azonban én itt nem is azt vártam el. Hisz az atmoszféra telitalálat, de szó szerint. A film elég kegyetlen lett, megdolgozott azért az R-es (illetve hazánkban 18-as) besorolásáért: nem kell túlzott ízléstelenségekre gondolni, azonban nem finomkodtak, volt itt pár kreatív leszámolás.

Michael látszólag továbbra is egy megállíthatatlan, szótlan őrült, aki nem kegyelmez. Azonban nagyon érdekes és újszerű érzetet adott az egésznek, hogy az elmúlt 40 évet Laurie sem hasztalanul töltötte. Michael Myers így talán a széria történetében először szembesül azzal, hogy emberére talált. Jó volt látni, hogy végre őt is kihívások elé állították, s nem csak átgázolt mindenkin.

Jamie Lee Curtis kifejezetten remekül alakított. Jól hozta a karakterét, aki bármit megtenne azért, hogy megállítsa Myerst. De a többi színész játékával sincs tulajdonképp probléma, horrorhoz képest mindenki kitett magáért.

Összegezve, nem gondoltam volna, hogy lesz olyan idő, amikor sok pozitívumot tudok majd írni egy olyan Halloween filmről, ami nem a kultikus első. Most azonban végre ez is megtörtént, Michael Myers dicsőséges módon tért vissza, hogy újra vagdalkozzon egy kicsit. Teszi ezt remek stílus, hangulat keretében szerencsére. Tetszett a tisztelgés a régi horrorok irányába, határázottan jól állt a filmnek ez a retro vonal. A cselekmény pedig, ha nem is túl eredeti, de legalább izgalmas, a figyelmet végig leköti. Az évnek ezen szakaszában szerintem remek választás lehet a mozikban az új Halloween. Michael Myers neve végre tényleg régi fényében tündökölhet. Lehet, hogy erre 40 évet kellett várni, de hát jobb később, mint soha. Ez az új film a legjobb dolog, ami a Halloween franchiseal történt az első rész óta. Bravó, ez nagyon szép munka volt!

 

Értékelés:80%

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)