A Kritikairoda
Kritikák

Halloween

2018.10.28. 18:58, Bogár Bence
Michael Myers visszatért.

Az őrült gyilkos, Michael Myers negyven évvel ezelőtt szökött meg, s próbált meg végezni az akkoriban még tini Laurie Strode-al (Jamie Lee Curtis). Az azóta eltelt időt a férfi egy elmegyógyintézetben töltötte. Most, annyi év elteltével azonban újra sikerül kiszabadulnia, s elindul, hogy befejezze, amit régen elkezdett. Azonban Laurie az eltelt időben nem csak karba tett kézzel várta a mumus elérkezését, hanem az egész életét arra tette fel, hogy megállítsa Michaelt, ha újra szembekerül vele.

John Carpenter 1978-as filmje a műfaj legjobb darabjai között foglal helyet egészen a mai napig, klasszikus mivolta gyakorlatilag megkérdőjelezhetetlen. Sajnos azonban hiába készült azóta több folytatás, illetve egy teljes remake is, nem sikerültek éppen jól. Habár voltak köztük elviselhetőbb darabok, de a folytatások minősége leginkább a nézhetetlen és az erős közepes kategória közt helyezkedett el valahol.

Most, hogy már kilenc éve nem készült egy Halloween film sem, megérkezett a mozikba az új, alcímű nélküli epizód. Nagyon okos módon a készítők úgy döntöttek, hogy filmjük története figyelmen kívül hagyja az összes kétes színvonalú folytatást és csak és kizárólag az első részt veszik alapul, annak a történetét viszik tovább. Ez pedig egy elképesztően frappáns döntés volt, hisz így úgy folytathatták Carpenter klasszikusát, ahogy csak akarták. Külön öröm, hogy a mester executive producer, illetve tanácsadói státuszban is közreműködött a mű elkészítésében.

Habár ez az alkotás sem találja fel a spanyolviaszt, azonban mégis azt gondolom, hogy a legendás első óta nem tetszett ennyire egy Halloween film sem. A rendező, David Gordon Green (Joe) szemmel láthatón biztos kézzel, profin rendezte meg a filmet. A hangulata szerencsére nagyon is a régi slasherek stílusát idézi, ami szerintem előnyére vált.

Az intro pedig szó szerint telitalálat lett, zseniális kategória. Közben pedig újra megidézik a régi, klasszikus dallamokat, aminek köszönhetően szó szerint libabőrős lettem már az elején. Tulajdonképp, az új Halloween nem más, mint egy őszintén, nagy lelkesedéssel megírt szerelmeslevél a ’70-es, ’80-as évek horrorjaihoz.

Habár a történet nem az összetettségéről lesz majd híres, azonban én itt nem is azt vártam el. Hisz az atmoszféra telitalálat, de szó szerint. A film elég kegyetlen lett, megdolgozott azért az R-es (illetve hazánkban 18-as) besorolásáért: nem kell túlzott ízléstelenségekre gondolni, azonban nem finomkodtak, volt itt pár kreatív leszámolás.

Michael látszólag továbbra is egy megállíthatatlan, szótlan őrült, aki nem kegyelmez. Azonban nagyon érdekes és újszerű érzetet adott az egésznek, hogy az elmúlt 40 évet Laurie sem hasztalanul töltötte. Michael Myers így talán a széria történetében először szembesül azzal, hogy emberére talált. Jó volt látni, hogy végre őt is kihívások elé állították, s nem csak átgázolt mindenkin.

Jamie Lee Curtis kifejezetten remekül alakított. Jól hozta a karakterét, aki bármit megtenne azért, hogy megállítsa Myerst. De a többi színész játékával sincs tulajdonképp probléma, horrorhoz képest mindenki kitett magáért.

Összegezve, nem gondoltam volna, hogy lesz olyan idő, amikor sok pozitívumot tudok majd írni egy olyan Halloween filmről, ami nem a kultikus első. Most azonban végre ez is megtörtént, Michael Myers dicsőséges módon tért vissza, hogy újra vagdalkozzon egy kicsit. Teszi ezt remek stílus, hangulat keretében szerencsére. Tetszett a tisztelgés a régi horrorok irányába, határázottan jól állt a filmnek ez a retro vonal. A cselekmény pedig, ha nem is túl eredeti, de legalább izgalmas, a figyelmet végig leköti. Az évnek ezen szakaszában szerintem remek választás lehet a mozikban az új Halloween. Michael Myers neve végre tényleg régi fényében tündökölhet. Lehet, hogy erre 40 évet kellett várni, de hát jobb később, mint soha. Ez az új film a legjobb dolog, ami a Halloween franchiseal történt az első rész óta. Bravó, ez nagyon szép munka volt!

 

Értékelés:80%

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

"Eljött értünk a végzet, s keze nyomán milliók hulltak élettelenül a porba. Félelem bûze áradt szét." - SZEREPJÁTÉK    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    KÖLTÖZÉS - www.kitfitbefit.hu- Fitness - Életmód - Cikkek- www.kitfitbefit.hu - www.kitfitbefit.hu - www. kitfitbefit.hu    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    Suzanne Collins - Énekesmadarak és kígyók balladája Gyere nézz be! #ÉhezõkViadala #Read&Speak Blog #GyereNézzBe    *****    Mistfall egy csodálatos hely amely elvarázsol játék közben!    *****    Mistfall egy gyönyörû hely amely elvarázsol játék közben!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie. Rendeld meg a képleted én segítek értelmezni amit látsz!    *****    Hamarosan megjelenik a Csókfülke címû film második része. Premier: 2020 július 24. Ne maradj le semmilyen információról!    *****    Silhouette in the Darkness - Reménykedni valamiben, majd elveszíteni: az jobban fáj, mintha semmit sem reméltél volna.    *****    Enigma Disease ⊱ Egy háborút már önmagában vívni is nehéz; s megmenteni mindenkit? Tudd: nem lehet...    *****    Horoszkóp megrendelések, asztrológiai és ezoterikus olvasmányok, szoftverek, letöltések. Szeretettel várlak az oldalon!!    *****    Részletes személyiség és sors analízis,3 év elõrejelzéssel + ajándék névmisztikai elemzés júliusban. Rendeld meg most!!!    *****    Szeretnél egy nagyon részletes születési horoszkópot, 3 év elõrejelzéssel, vagy egy párkapcsolati elemzést? Rendeld meg!    *****    Hozd létre a saját Istenedet és légy az Univerzum Ura! Várunk!    *****    IG: @dalszovegforditasok | DALSZÖVEGFORDÍTÁSOK | IG: @dalszovegforditasok | DALSZÖVEGFORDÍTÁSOK | @dalszovegforditasok    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Egy horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek értelmezni amit látsz, de a döntés a tiéd!    *****    Születési horoszkóp, elõrejelzés, gyermektervezés,párkapcsolati elemzés,biotérkép készítés diplomás asztrológustól.Itt!