A Kritikairoda
Kritikák

Defekt

2018.10.26. 17:31, Bogár Bence
A kihagyott lehetésegek filmje.

Pár főiskolás útjuk végeztével hazafelé tart. Épp egy néptelen, hosszú szakaszon haladnak át, amikor a kocsijuk defektet kap. Azt hiszik, hogy csak egy kerékcsere, s máris mehetnek tovább. Azonban rövidesen kiderül, hogy nem a véletlen miatt kaptak defektet, ugyanis a távolból egy mesterlövész vette célba őket. Nem akarja rögtön megölni a társaságot, hanem kénye-kedve szerint játszik velük, lassan iktatva ki őket. Megkezdődik a harcuk a túlélésért, segítségre ugyanis nem számíthatnak.

Rhuyei Kitamura rendező általában korrekt munkákat tesz le az asztalra, elég csak Az éjféli etetésre gondolni például, ahol Bradley Cooperrel dolgozott együtt. Azt elég hamar észre lehet venni, hogy Kitamura ért az atmoszférateremtéshez. Legyen szó akár egy lelketlen nagyvárosról, akár egy néptelen útszakaszról, ért ahhoz, hogy a hangulatot tökéletesen ábrázolja. Az pedig már megint más kérdés, hogy a többi dolog már nem feltétlenül működik ebben a filmben.

Egyébiránt, érdekes dolog, hogy sok remek alkotás nem jut el évente a magyar mozikba, a Defekt viszont mégis mehet egy kört a filmszínházakban ettől a héttől. Biztos, hogy idehaza is megvan az a szűkebb nézői réteg, aki kedveli Kitamura munkásságát, azonban nem hinném, hogy ezzel kaszálni fog a forgalmazó.

Pedig egyébként egyszer bőven fogyasztható alkotásról van szó, csak egy kicsivel többet vártam volna tőle, ezt nem tagadom. Mert azon felül, hogy a hangulat és a feszültség még működik is, a filmnek sajnos több hiányossága is akad, ráadásul ezen dolgok eléggé szemet tudnak szúrni. Maga az alapötlet ha nem is túl egyedi, de legalább mindenképpen érdekfeszítő. Legalábbis első olvasásra, azonban a helyzet az, hogy rövid, nagyjából 90 perces játékideje ellenére is többször fordul unalomba a kelleténél.

A karaktereket túlságosan nem lehet megkedvelni. Igazából mindegyikük csak egy hatalmas klisé, sajnos semmivel sem több. Így túlzottan nem is lehet izgulni a sorsukért. A rendezés korrekt lett legalább, látszik rajta, hogy egy tapasztalt direktor keze munkája, ahogy az operatőri munka sem nagyon hagy kívánnivalót maga után. A film közepe felé viszont van egy remekül összerakott, nagyon hatásos, öt perces jelenetsor. Nos, az az 5 perc tényleg remekül lett megcsinálva, azért le a kalappal az egész stáb, meg mindenki előtt, de nagy kár, hogy a film maga másfél óra.

Ami nem tetszett, hogy semmit, de tényleg az égvilágon semmit nem tudunk meg arról, hogy ki is az a pszichopata, aki lövöldöz ezekere a szerencsétlen klisékupacokra. Csak egy random őrült, aki megszökött az Arkham elmegyógyintézetből? Vagy személyes sérelmén akar bosszút állni az egyik szereplő ellen? Tényleg csak egy ember, vagy vannak természetfeletti képességei?

Nos, ezekről semmit nem árulnak el. Vannak filmek, amiknek jól áll a titokzatosság. De a Defekt nem ilyen, hisz ahhoz azért nem túl okos, valljuk be.

Nem igazán profi színészeket láthatunk egyébként, a legtöbbüknek ez az első valamicskét is komolyabb munkája, sajnos ez meglátszik. Ennek megfelelően a színészek játéka hullámzóbb, mint a Balaton vize egy esős őszi délutánon. Van, hogy egész jól játszanak, érzelmeket fejeznek ki, máskor viszont még én is lejátszanám őket.

Összegezve, szerintem a Defekt jó szívvel is egyszer nézős kategória. Mondjuk nem csalódtam nagyot, mert eleve nem is vártam sokat tőle. Az alaphangulata és a témája tényleg érdekes, valamint van benne egy nagyon, nagyon erős öt perces jelenetsor. Viszont a színészek jó esetben is közepesek, a főgenyáról semmit nem árulnak el, valamint sokáig nem történik semmi. Moziban nem feltétlenül tudnám ajánlani a megtekintését, esetleg házimozin érdemes lehet pótolni, de ott is csak akkor, ha majd jócskán lemegy az ára. Mert egy mozijegyet nem ér meg ez a korrekt, de klisés iparosmunka, még most, a CC Filmünnepének idejekor sem. Lehet ennél sokkal jobb filmeket találni.

 

Értékelés:60%

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)