A Kritikairoda
Kritikák

The Super

2018.10.22. 22:07, Bogár Bence
Val Kilmer rosszban sántikál?

A The Super című film eredetileg tavaly készült el, azonban mégis csak idén októberben került a mozikba a tengerentúlon. Ekkora csúszás, halasztás általában nem éppen a jól sikerült mozgóképek védjegye, ezért kicsit féltem attól, hogy mi is lesz ebből.

A plakátja azonban viszonylag nagy betűkkel tette közszemlére, hogy a Fekte hattyú írójától származik a film, ami miatt egy kicsit bizakodtam azért. Még akkor is, ha a horror műfajában ma már piszok nehéz normális munkát végezni, hisz a végeredmény a legtöbbször egy sablonos, unalmas tucatmunka lesz, alig párszor fordul elő kivétel.

A történet főszereplője egy apa (Patrick John Flueger), aki felesége halála után felhagy a rendőrmunkával, s két lányával egy ijesztő épületkomplexumba költözik. Eme kicsit sem bizalomgerjesztő helyen kezd el dolgozni felügyelőként. Azonban rövid úton feltűnik, hogy nincs itt minden rendben, ráadásul a rejtélyes Walter (Val Kilmer) is nagyon furcsán viselkedik. Vajon mi lehet az igazság, tényleg valami gonosz ólálkodik ebben a New Yorki épületben?

A The Super lehetett volna a világ legostobább, legsablonosabb filmje is, azonban szerencsére azért ez nem történt meg. A fenti történetleírás valóban nem lehet túl izgalmas, ha a néző már életében egy horrort is látott, azonban azért nem árultam el többet, mert nem akarom lelőni a komolyabb eseményeket. Kicsit hasonlított az alkotás a Kiefer Sutherland főszereplésével készült Tükrök című filmhez is, legalábbis ami az alaphangulatot illeti.

A játékidő legnagyobb részének helyszíne kimerül egy épületkomplexumban, azonban nem vált unalmassá a dolog, viszonylag jól oldották meg a dolgokat. Egyrészt, a régi, lelakott helynek tényleg feszült és kiszámíthatatlan atmoszférája volt, főleg ami a pincét és környékét illeti. Maradjunk annyiban, hogy ha nekem kellene ott élnem, nem biztos, hogy minden éjjel nyugodtan hajtanám álomra a fejemet.

Akadt a filmben pár hatásos és enyhén vérbő jelenet, így talán mondanom sem kell, hogy R-besorolású, nem fogták magukat vissza. Mondjuk ennek a témának semmiképp nem segített volna a gyerekbarát besorolás, szóval végső soron örülök neki, hogy be merték vállalni a durvulást. Persze azért annyira nem gyomorforgató, hányingere nem lesz szerintem tőle senkinek, de nem is egy esti mese, én nagyjából egy 16-os körrel jutalmaznám.

Érdekesség, hogy hazánkban természetesen nem láthatjuk a filmet a mozikban. Szerintem egy esélyt megérdemelt volna valamelyik forgalmazótól, hisz évente több tucat olyan filmet mutatnak be hazánkban, ami sokkal rosszabb, mint a The Super. A vége felé egyébként az alkotás mer egy váratlan fordulattal élni, amire egy pillanatig sem számítottam. Ez pedig kifejezetten tetszett, hisz mondhatni, hogy új értelmet nyert általa az egész eddigi eseménysorozat. Az utolsó nagyjából két percen ennek ellenére is furcsán néztem. A leges legvége nekem sajnos nem jött be, de az előtte lévő fordulat hatásosságát, erejét ettől még egy pillanatig sem tagadom.

A színészek közül Val Kilmert tudom jó szívvel kiemelni. Ő volt az, aki szerintem a legjobban játszott itt. A színésznek az utóbbi 10 évben becsúszott már pár elég gyenge film, de a The Super szerintem mindenképp a jobb munkái, alakításai köze tartozik.

Összegezve, nem nevezném eme alkotást a világ legjobb mozgóképnek, de attól még bőven elismerem, hogy egész hatásos, működőképes horror. A világot nem fogja megváltani, de egyszer véleményem szerint bőven lehet neki bizalmat szavazni. Műfaján belül még mindenképp a jobb darabok közé tartozik. Az utolsó pár perc nem igazán tetszett, de az előtte lévő fordulat, valamint az alaphangulat bejött. Szóval végső soron bőven vállalható, elég izgalmas horror, nem is finomkodik legalább. Lehet, hogy nem egy Fekete hattyú kaliberű alkotás, de bőven tisztességes, élvezhető munka.

 

Értékelés:70%

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

"Eljött értünk a végzet, s keze nyomán milliók hulltak élettelenül a porba. Félelem bûze áradt szét." - SZEREPJÁTÉK    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    KÖLTÖZÉS - www.kitfitbefit.hu- Fitness - Életmód - Cikkek- www.kitfitbefit.hu - www.kitfitbefit.hu - www. kitfitbefit.hu    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    Suzanne Collins - Énekesmadarak és kígyók balladája Gyere nézz be! #ÉhezõkViadala #Read&Speak Blog #GyereNézzBe    *****    Mistfall egy csodálatos hely amely elvarázsol játék közben!    *****    Mistfall egy gyönyörû hely amely elvarázsol játék közben!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie. Rendeld meg a képleted én segítek értelmezni amit látsz!    *****    Hamarosan megjelenik a Csókfülke címû film második része. Premier: 2020 július 24. Ne maradj le semmilyen információról!    *****    Silhouette in the Darkness - Reménykedni valamiben, majd elveszíteni: az jobban fáj, mintha semmit sem reméltél volna.    *****    Enigma Disease ⊱ Egy háborút már önmagában vívni is nehéz; s megmenteni mindenkit? Tudd: nem lehet...    *****    Horoszkóp megrendelések, asztrológiai és ezoterikus olvasmányok, szoftverek, letöltések. Szeretettel várlak az oldalon!!    *****    Részletes személyiség és sors analízis,3 év elõrejelzéssel + ajándék névmisztikai elemzés júliusban. Rendeld meg most!!!    *****    Szeretnél egy nagyon részletes születési horoszkópot, 3 év elõrejelzéssel, vagy egy párkapcsolati elemzést? Rendeld meg!    *****    Hozd létre a saját Istenedet és légy az Univerzum Ura! Várunk!    *****    IG: @dalszovegforditasok | DALSZÖVEGFORDÍTÁSOK | IG: @dalszovegforditasok | DALSZÖVEGFORDÍTÁSOK | @dalszovegforditasok    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Egy horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek értelmezni amit látsz, de a döntés a tiéd!    *****    Születési horoszkóp, elõrejelzés, gyermektervezés,párkapcsolati elemzés,biotérkép készítés diplomás asztrológustól.Itt!