A Kritikairoda
Kritikák

Az első ember

2018.10.20. 22:05, Bogár Bence
Nagy lépés a filmek világában.

Damien Chazelle az egyik legtehetségesebb fiatal direktor, aki ha így folytatja, akkor hatalmas karrierje lesz. Még 2014-ben robbant be a Whiplash című filmjével, ami zseniálisan lett elkészítve. Majd 2016 végén érkezett az adott év legédesebb moziélménye, a Kaliforniai álom.

Ryan Gosling pedig az utóbbi film után ismét Chazelle úrral dolgozhatott Az első emberen, ami a holdraszállásnak állít emléket. Annyit nyugodtan mondhatok, hogy ezúttal is egy remek film született a fent már említett két úriember összedolgozásával. Sőt, biztos vagyok abban, hogy Az első ember komoly szereplő lesz majd jövőre az Oscar-gálán is.

A történet 1961 és '69 között követi nyomon Neil Armstrong (Ryan Gosling) életét. Szinte a kezdetektől odáig jutunk, hogy láthatjuk, amint főhősünk első emberként a Holdra lépett. Az alkotás mind a fent említett programról, mind Armstrong magánéletéről mesél a nézőknek.

Kifejezetten elégedett vagyok eme filmmel. Sejtettem, hogy abszolút jó élmény lesz majd, így is lett szerencsére, sőt. Nagyon profin van megrendezve az egész, s közben megidéz pár klasszikus műfajbéli alkotást is. Persze ennek ellenére alap, hogy Chazelle alkotása nem majmol feleslegesen semmit, hanem meri a saját stílusát használni. Szinte végig visszafogott módon ábrázolták, hogy mi történt Armstronggal, mint ember. Nagyon díjazom, hogy az alkotás nem csak a mindenki által ismert, ám visszahúzódó ikonról szólt, hanem az emberről is, aki ő valójában volt.

Jól bemutatták a kapcsolatát a családjával, amibe beletartozott egy nagy, sajnálatos tragédia is, miután elvesztette a lányát. A férfi ezután még jobban a munkájába temetkezett. Végső soron pazarul ábrázolták a motivációit, hisz láthatjuk, hogy mégis miért akart minden áron elsőként a Holdra lépni.

Persze a film nem akar mindent a nézője szájába rágni, azonban azt sikerrel éri el, hogy elgondolkozzunk a cselekményén. Az egy fantasztikus dolog, hogy már 1969-ban járt ember a Holdon, mikor még az olyan dolgok, mint az okostelefon, vagy az internet még szó szerint a ’holdban voltak’. A látványra nem lehet panasz, hisz minden eseményt elsőrangú kivitelezésben láthatunk megelevenedni a vásznon, nem kell szerencsére visszafogniuk magukat ilyen tekintetben sem.

A film egyébként okosan teszi, hogy jó ideig lassan építkezik. A kiváló egyensúly az első bő óra után egy cseppet megbicsaklik, de Chazelle képes volt arra, hogy utána egy pillanat alatt mégis visszarántsa a nézőt a filmbe. Azt ajánlom mindenkinek, aki megtekinti, hogy ne csupán nézzék az alkotást, hanem éljék is bele magukat. Hisz ez az esemény egyike az emberiség legnagyobb tetteinek, az egyszer biztos, s több mint méltó módon elevendik meg a vásznon. Mint írtam, lassan adagolja a feszültséget a mű, azonban a vége felé érkezik el az igazi katarzis, ami bizony nem fog kímélni senkit. A zenehasználat a legtöbbször visszafogott, de remek természetesen.

Ryan Gosling játéka minimalista, de ez kellett ahhoz, hogy Armstrong karakterét igazán hitelesen visszaadja. Zseniális munkát végzett most is a rendező oldalán Gosling, játéka kiváló kategória. Szerintem az Oscaron is jó esélye lesz jövőre, az meg felháborító, hogy eddig még nem őt választotta az akadémia soha. De a feleségét játszó Clarie Foy is remekül alakít. Őt már láthattuk idén (csak mi, magyarok sajnos nem a mozikban) a Tébolyult című egészen hatásos thrillerben is. Számos tehetséges mellékszereplő is látható a játékidő alatt (Jason Clarke, Kyle Chandler, Ciarán Hinds, Pablo Schreiber), s egyikük alakítására sem lehet panasz.

Összegezve, kifejezetten tudom ajánlani Az első embert. Tényleg lassan adagolják a cselekményt, azonban szerintem ennek a filmnek éppen hogy jól állt ez a stílus. Az utolsó harmada pedig tényleg olyan kimagasló erejű jelenetekben bővelkedik, hogy arra alig találok szavakat. Damien Chazelle pedig sikeresen bizonyította, hogy a zene világán kívül is tud ő zseniális alkotást rendezni. Ryan Gosling pedig hatalmasat játszott Neil Armstrong szerepében. Úgy hiszem, hogy Az első ember ott lesz jövőre az Oscaron. Akár több kategóriában is nagy esélye van. Megérdemelten természetesen, hisz kimagasló erejű filmélményt ad a nézőjének. 

 

Értékelés:90%

 

Kedveld az oldlat a Facebookon is!

 

 

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

"Eljött értünk a végzet, s keze nyomán milliók hulltak élettelenül a porba. Félelem bûze áradt szét." - SZEREPJÁTÉK    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    KÖLTÖZÉS - www.kitfitbefit.hu- Fitness - Életmód - Cikkek- www.kitfitbefit.hu - www.kitfitbefit.hu - www. kitfitbefit.hu    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    Suzanne Collins - Énekesmadarak és kígyók balladája Gyere nézz be! #ÉhezõkViadala #Read&Speak Blog #GyereNézzBe    *****    Mistfall egy csodálatos hely amely elvarázsol játék közben!    *****    Mistfall egy gyönyörû hely amely elvarázsol játék közben!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie. Rendeld meg a képleted én segítek értelmezni amit látsz!    *****    Hamarosan megjelenik a Csókfülke címû film második része. Premier: 2020 július 24. Ne maradj le semmilyen információról!    *****    Silhouette in the Darkness - Reménykedni valamiben, majd elveszíteni: az jobban fáj, mintha semmit sem reméltél volna.    *****    Enigma Disease ⊱ Egy háborút már önmagában vívni is nehéz; s megmenteni mindenkit? Tudd: nem lehet...    *****    Horoszkóp megrendelések, asztrológiai és ezoterikus olvasmányok, szoftverek, letöltések. Szeretettel várlak az oldalon!!    *****    Részletes személyiség és sors analízis,3 év elõrejelzéssel + ajándék névmisztikai elemzés júliusban. Rendeld meg most!!!    *****    Szeretnél egy nagyon részletes születési horoszkópot, 3 év elõrejelzéssel, vagy egy párkapcsolati elemzést? Rendeld meg!    *****    Hozd létre a saját Istenedet és légy az Univerzum Ura! Várunk!    *****    IG: @dalszovegforditasok | DALSZÖVEGFORDÍTÁSOK | IG: @dalszovegforditasok | DALSZÖVEGFORDÍTÁSOK | @dalszovegforditasok    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Egy horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek értelmezni amit látsz, de a döntés a tiéd!    *****    Születési horoszkóp, elõrejelzés, gyermektervezés,párkapcsolati elemzés,biotérkép készítés diplomás asztrológustól.Itt!