A Kritikairoda
Kritikák

Az első ember

2018.10.20. 22:05, Bogár Bence
Nagy lépés a filmek világában.

Damien Chazelle az egyik legtehetségesebb fiatal direktor, aki ha így folytatja, akkor hatalmas karrierje lesz. Még 2014-ben robbant be a Whiplash című filmjével, ami zseniálisan lett elkészítve. Majd 2016 végén érkezett az adott év legédesebb moziélménye, a Kaliforniai álom.

Ryan Gosling pedig az utóbbi film után ismét Chazelle úrral dolgozhatott Az első emberen, ami a holdraszállásnak állít emléket. Annyit nyugodtan mondhatok, hogy ezúttal is egy remek film született a fent már említett két úriember összedolgozásával. Sőt, biztos vagyok abban, hogy Az első ember komoly szereplő lesz majd jövőre az Oscar-gálán is.

A történet 1961 és '69 között követi nyomon Neil Armstrong (Ryan Gosling) életét. Szinte a kezdetektől odáig jutunk, hogy láthatjuk, amint főhősünk első emberként a Holdra lépett. Az alkotás mind a fent említett programról, mind Armstrong magánéletéről mesél a nézőknek.

Kifejezetten elégedett vagyok eme filmmel. Sejtettem, hogy abszolút jó élmény lesz majd, így is lett szerencsére, sőt. Nagyon profin van megrendezve az egész, s közben megidéz pár klasszikus műfajbéli alkotást is. Persze ennek ellenére alap, hogy Chazelle alkotása nem majmol feleslegesen semmit, hanem meri a saját stílusát használni. Szinte végig visszafogott módon ábrázolták, hogy mi történt Armstronggal, mint ember. Nagyon díjazom, hogy az alkotás nem csak a mindenki által ismert, ám visszahúzódó ikonról szólt, hanem az emberről is, aki ő valójában volt.

Jól bemutatták a kapcsolatát a családjával, amibe beletartozott egy nagy, sajnálatos tragédia is, miután elvesztette a lányát. A férfi ezután még jobban a munkájába temetkezett. Végső soron pazarul ábrázolták a motivációit, hisz láthatjuk, hogy mégis miért akart minden áron elsőként a Holdra lépni.

Persze a film nem akar mindent a nézője szájába rágni, azonban azt sikerrel éri el, hogy elgondolkozzunk a cselekményén. Az egy fantasztikus dolog, hogy már 1969-ban járt ember a Holdon, mikor még az olyan dolgok, mint az okostelefon, vagy az internet még szó szerint a ’holdban voltak’. A látványra nem lehet panasz, hisz minden eseményt elsőrangú kivitelezésben láthatunk megelevenedni a vásznon, nem kell szerencsére visszafogniuk magukat ilyen tekintetben sem.

A film egyébként okosan teszi, hogy jó ideig lassan építkezik. A kiváló egyensúly az első bő óra után egy cseppet megbicsaklik, de Chazelle képes volt arra, hogy utána egy pillanat alatt mégis visszarántsa a nézőt a filmbe. Azt ajánlom mindenkinek, aki megtekinti, hogy ne csupán nézzék az alkotást, hanem éljék is bele magukat. Hisz ez az esemény egyike az emberiség legnagyobb tetteinek, az egyszer biztos, s több mint méltó módon elevendik meg a vásznon. Mint írtam, lassan adagolja a feszültséget a mű, azonban a vége felé érkezik el az igazi katarzis, ami bizony nem fog kímélni senkit. A zenehasználat a legtöbbször visszafogott, de remek természetesen.

Ryan Gosling játéka minimalista, de ez kellett ahhoz, hogy Armstrong karakterét igazán hitelesen visszaadja. Zseniális munkát végzett most is a rendező oldalán Gosling, játéka kiváló kategória. Szerintem az Oscaron is jó esélye lesz jövőre, az meg felháborító, hogy eddig még nem őt választotta az akadémia soha. De a feleségét játszó Clarie Foy is remekül alakít. Őt már láthattuk idén (csak mi, magyarok sajnos nem a mozikban) a Tébolyult című egészen hatásos thrillerben is. Számos tehetséges mellékszereplő is látható a játékidő alatt (Jason Clarke, Kyle Chandler, Ciarán Hinds, Pablo Schreiber), s egyikük alakítására sem lehet panasz.

Összegezve, kifejezetten tudom ajánlani Az első embert. Tényleg lassan adagolják a cselekményt, azonban szerintem ennek a filmnek éppen hogy jól állt ez a stílus. Az utolsó harmada pedig tényleg olyan kimagasló erejű jelenetekben bővelkedik, hogy arra alig találok szavakat. Damien Chazelle pedig sikeresen bizonyította, hogy a zene világán kívül is tud ő zseniális alkotást rendezni. Ryan Gosling pedig hatalmasat játszott Neil Armstrong szerepében. Úgy hiszem, hogy Az első ember ott lesz jövőre az Oscaron. Akár több kategóriában is nagy esélye van. Megérdemelten természetesen, hisz kimagasló erejű filmélményt ad a nézőjének. 

 

Értékelés:90%

 

Kedveld az oldlat a Facebookon is!

 

 

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)