A Kritikairoda
Kritikák

Húzós éjszaka az El Royale-ban

2018.10.19. 13:10, Bogár Bence
Aljas hetes.

Drew Goddard rendezői bemutatkozása, a Ház az erdő mélyén című film 2012-ben kifejezetten szép szavakat kapott a sajtótól. Nekem azonban személy szerint annyira nem jött be. Érdekes volt az alapja, meg nem is mindennapi, de számomra mégsem akart igazán összeállni. Egyszer bőven nézhetőnek gondolom még ezekkel együtt is, azonban nem hozta azt a szintet, amit a legtöbb írást olvasva vártam volna.

Ennek ellenére is bátran szavaztam bizalmat új rendezésének. Egyrészt, mert tetszett az előzetes, másrészt pedig mert én bármit hajlandó vagyok megnézni, amiben Jeff Bridges is játszik, hisz ő az egyik kedvencem. Nos, hogy másodjára is kellett-e csalódnom, azt hamarosan elárulom.

A történet a ’60-as években játszódik. A helyszín a rejtélyes El Royale hotel, ami egykor virágzott, mára azonban már nem sokan fordulnak meg ott. Az épület épp két állam, Kalifornia és Nevada határán fekszik. Azonban egy viharos este itt gyűlik össze hét idegen. Látszólag semmi közük egymáshoz, azonban mindegyikük titkol valamit. Saját céljaik vannak, amiért mindent megtennének. Van köztük többek közt pap (Jeff Bridges), éneksnő (Cynthia Erivo), porszívókkal házaló ügynök (Jon Hamm), valamint egy furcsa, nem éppen jómodorú fiatal nő (Dakota Johnson) is.

Legyen elég ennyi a történetről. Annyit leszögeznék, hogy nem egészen azt kaptam, amire az előzetes megtekintése után számítottam. Hogy csalódtam-e? Igen, de most pozitív értelemben. Ugyanis a Húzós éjszaka az El Royale-ban egy remek film lett véleményem szerint.

Leginkább az elején viszont beleesik abba a hibába, hogy egyszerre túl sok szálat kezdenek meg, s nem mindegyikre jut idő. De amint ezen túljutottam, rájöttem, hogy egy nagyon jó kis moziról van szó. A rejtélyes alaphangulat nagyon tetszett, ez már csak a neo noir műfaja miatt is így van. Bevallom, nagyon örülök, hogy 2018-ban még készülnek ilyen filmek, amiket nem az akcióval vagy a gigalátvánnyal akarnak eladni.

Volt az egésznek nem is kevés Tarantino stílusa. Ennek örültem, hisz az ő munkásságát meglehetősen kedvelem. Kicsit hajaz a dolog az Aljas nyolcas című filmjére. Itt is, ott is idegenek gyűlnek össze egy mondhatni zárt térben, s mindenkinek vannak titkai, vagy éppen elszámolnivalója a másikkal. Az alkotás ettől még nem lesz természetesen másolat, hisz itt azért eléggé másfelé megy a cselekmény.

Drew Goddard egy fejlődőképes rendező. Mint írtam, előző munkája nem volt a szívem csücske, itt viszont azért kitett magért. A hangulata is jó lett a filmnek, kellően érdekes. Az, hogy a cselekmény végig szinte egy szállodában zajlik, nem gond, sőt, nagyon is remek stílust kölcsönzött neki.

Jeff Bridges játékát mindenképp ki kell emelnem. Szerintem ő játszotta a legérdekesebb karaktert. S mivel ő egy zseniális színész, ezért képes volt arra, hogy élettel töltse meg a szerepét.  Valamint jó látni, hogy a szuperszemét trilógia után Dakota Johnson is kezd magára találni. (És akkor még az új Suspiriát nem is láttuk!) Ő is jól játszott. Azonban ezt alapvetően az összes főbb színészről el tudom mondani, mindenki hozta a szintet bőven. Ja, Chris Hemsworth, úgyis mindenki róla akart olvasni:  remekelt, kicsit őrült oldalát bemutatva. Érdekes volt, na.

Összegezve, személy szerint nagyon is tudom ajánlani ezt a filmet. Lehet, hogy gyengébb kritikákat kapott, mint a rendező előző munkája, nekem mégis sokkal jobban tetszett annál. Egy erős, atmoszférikus thriller, érdekes karakterekkel. Sőt, még egy aránylag hiteles képet is tud festeni a korszak Amerikájáról. Az elején egy kicsit kusza, lehet kapkodni a fejeket, de egyénként nagyon is összeszedett alkotás. A lezárás is meglepő, de érdekfeszítő lett. A színészek remek munkát végeztek. Mondhatnám azt is, hogy a Húzós éjszaka az El Royale-ban az egyik legjobb Tarantino film, amit nem Tarantino rendezett. Ügyes, trükkős és nagyon cool neo-noir.

 

 

Értékelés:80%

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Hamarosan megjelenik a Csókfülke címû film második része. Premier: 2020 július 24. Ne maradj le semmilyen információról!    *****    Silhouette in the Darkness - Reménykedni valamiben, majd elveszíteni: az jobban fáj, mintha semmit sem reméltél volna.    *****    Enigma Disease ⊱ Egy háborút már önmagában vívni is nehéz; s megmenteni mindenkit? Tudd: nem lehet...    *****    Horoszkóp megrendelések, asztrológiai és ezoterikus olvasmányok, szoftverek, letöltések. Szeretettel várlak az oldalon!!    *****    Részletes személyiség és sors analízis,3 év elõrejelzéssel + ajándék névmisztikai elemzés júliusban. Rendeld meg most!!!    *****    Szeretnél egy nagyon részletes születési horoszkópot, 3 év elõrejelzéssel, vagy egy párkapcsolati elemzést? Rendeld meg!    *****    Hozd létre a saját Istenedet és légy az Univerzum Ura! Várunk!    *****    IG: @dalszovegforditasok | DALSZÖVEGFORDÍTÁSOK | IG: @dalszovegforditasok | DALSZÖVEGFORDÍTÁSOK | @dalszovegforditasok    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Egy horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek értelmezni amit látsz, de a döntés a tiéd!    *****    Születési horoszkóp, elõrejelzés, gyermektervezés,párkapcsolati elemzés,biotérkép készítés diplomás asztrológustól.Itt!    *****    Részletes személyiség és sors analízis diplomás asztrológustól,szóban és írásban, nagyon kedvezõ áron.Ne hagyd ki! Katt!    *****    Szélessávú Honlap Debreceni ingatlanok, még több elérhetõ telefonos egyeztetés után www.simonyiingatlan.gportal.hu    *****    Támogasd adománygyûjtéseinket! Ajánld fel szervezetünknek az adód 1%-kot! Hogyan segíthetsz? Nézd meg a portálon.    *****    Érdekel az egészséges életmód, mozgás és táplálkozás? A Kit Fit oldal megnyitotta kapuit. Életmód, egészség, fitnesz....    *****    Szia! Ismered az mta nevezetû játékot? Biztos unod a folyamatos external módos gazdagrp szervereket. Nálunk a helyed!    *****    Blogom, Új olvasóit keresi. Ha Szereted a a mangákat, filmajánlót, verseket és még sorolohatnám. Akkor itt a helyed.    *****    Költöztetés bútorszállítás    *****    Mysteries of the Night ~ Az éjszaka misztériumai csak arra várnak, hogy felfedezd õket. ~ mysteriesofthenight.hu    *****    Nedves levegõ? Fõzéskor nehéz a levegõ? -- 5 kérdés a páraelszívókról -- FAVI páraelszívók