A Kritikairoda
Kritikák

Sötét folyosók

2018.10.15. 19:09, Bogár Bence
Gótikus esti mese.

Nem vártam sokat ettől a filmtől. Hogy miért? Nézzétek meg a magyar plakátját, olvassátok el rajta az összes feliratot, aztán szerintem rögtön rájöttök. De komolyan. Szóval nagy kétkedve álltam neki, elsősorban Uma Thurman jelenléte miatt döntöttem úgy, hogy egy esélyt kaphat a film.

Hogy jól döntöttem-e? Hát, láttam már sok jobb alkotást is ennél. De ami azt illeti, több rosszabbat is. Szóval szerencsére nem egy Arany málna kategóriás darabról van szó. Tipikusan egyszer nézős, semmi extra, viszont nem is fáj egyáltalán, az is valami.

A történet szerint adott egy problémás lány, Katherine (AnnaSophia Robb), akit egy, a világtól elzárt magániskolába küldenek. A lány nem igazán akarja feltalálni magát a kastélyszerű épület ódon falai között, ráadásul összesen öten vannak diákok. Az igazgatónő, Madame Duret (Uma Thurman) furcsa, titokzatos viselkedését sem tudja mire vélni. A nem éppen bizalomgerjesztő épület falai között egyre furcsább dolgok kezdenek történi.

Érdekes, hogy alapjáraton a film egy regényadaptáció lenne, ami a Young adult, illetve a horror műfaján belül mozog. A rendezői feladatokat bizonyos Rodrigo Cortés végezte el, aki korábban már rendezett egy kritikailag elég erős filmet Ryan Reynolds főszereplésével (Élve eltemetve), valamint A gyilkos médium című munkája is nézhető volt bőven. A rendezői feladatok legalább korrektül el vannak látva.

Nem mondanám egy pillanat erejéig sem, hogy mesterműről van szó, mert egy pillanat erejéig se lesz az, viszont egészen korrekt, nézhető iparosmunka. Az alaphangulatra legalább nem igen lehet panasz. A kastély egészen jól van megtervezve. Kellően aprólékos, titkozatos, eléri a szükséges creepy-faktort. Kicsit olyan volt, mint a Bíborhegy fő helyszíne, de attól azért jócskán elmarad még így is.

Az első órában nem történik túlzottan sok minden, megalapoznak a főbb karaktereknek, bedobnak egy kis rejtélyt, titkozatosságot. Sajnos így is túl sok még benne az üresjárat, az egészen felesleges jelenet. Kicsit durvább dolgokat is be lehetett volna vállalni, mert az alkotás inkább rejtélyes, mintsem horrorisztikus. Szerintem akkor sem fog valaki megijedni egyszer sem, ha még életében nem látott horrort. Ez inkább egy nézhető, átlagos gótikus horrormese.

Annak nem rossz, de egyszer bőven elég volt, az biztos hogy többet nem kérek belőle. Viszont nem okozott fájdalmat, amit láttam, egynek még mindezekkel együtt is elment a dolog.

AnnaSophia Robb játéka egész korrekt. Nem hinném, hogy valaha lesz a csajból egy Kate Winslet vagy Michelle Williams tehetségű színésznő, de a feladatát ellátja, az ilyen YA-adaptációkban meg amúgy sem láthatunk a legtöbbször eget rengető színészi munkákat. Uma Thurman is inkább egy megbízhatóan átlagos szintet hoz. Például Tarantino-filmjeiben sokkal jobban ki tudta bontakoztatni a tehetségét, hisz egyébként szerintem jócskán van neki. Kicsit furcsa volt itt nekem a francia akcentusa (!), de az ő teljesítménye is bőven korrekt, csak annál egy pillaant erejéig sem több. De legalább a végső fordulat egészen érdekes lett, valamint meglepő módon nem is elcsépelt, hanem egészen újszerű. Persze logikai bakik ezzel együtt is lesznek azért, de legalább a lezárás egészen érdekes lett.

Összegezve, egyszeri nézésre megfelel a Sötét folyosók, de többet várni botorság lenni tőle. Egy hangulatos alkotás mondhatni, de az első órája meglehetősen üres, még ha az alapok látszólag rendben is vannak. A vége felé legalább egy elég jó fordulatot tartalmaz, de ezt leszámítva soha nem tud kilépni a klisék árnyékából. A színészek játéka nem rossz, de inkább csak erős átlagos. Egyszer nézhető, elfogadhatóan megrendezett, nem rossz film ez, de sajnos túlontúl klisés és visszafogott is. Mondhatni egyszer okés, de újra biztos nem nézném.

 

Értékelés:60%

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB    *****    Téged is vár a Darius Lovasközpont! Csatlakozz hozzánk, alapíts istállót és versenyezz a lovaiddal!    *****    Little Corner // portálépítés, portálszépítés, fejlécek, designok és css kódok // Little Corner    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Karácsonyi spin off epizód Annàcska és barátnõi történetébõl és egyéb friss szösszenetek:)    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj