A Kritikairoda
Kritikák

Csillag születik

2018.10.13. 22:18, Bogár Bence
Dalolászás a halhatatlanság felé.

Bradley Cooper számtalanszor bizonyította már, hogy egy rátermett és tehetségesz színész, most azonban ha lehet, még nagyobb fába vágta a fejszéjét, hisz a rendezői feladatokat is ő látta el. Maga az alkotás egyébként egy 1954-es klasszikus mű harmadik újrafeldolgozása. Hogy milyen is lett maga a film? Nos, ami 2016-ban volt számomra a Kaliforniai álom, az 2018-ban a Csillag születik: egy kiváló filmalkotás.

Nem hittem volna, hogy elsőre tud valaki ilyen kiváló mozgóképet rendezni. Érdekesség, hogy eredetileg Clint Eastwood lett volna a direktor, de én egy percig sem tudom bánni, hogy nem így lett. Félreértés ne essék, nagyon bírom az öreget is, de így legalább bebizonyosodott, hogy Cooper nem csak elsőrangú színész- de elsőrangú rendező is.

A történet főszereplője Jack (Bradley Cooper) egy sikeres countryénekes, aki egyre inkább elveszíti a motivációját, s rákap az italra, valamint a drogra is. Azonban egy váratlan találkozás Allyvel (Lady Gaga) mindent megváltoztat. Allynek remek hangja van, azonban úgy hitte, nincs esélye befutni, mert az emberek nem találták szépnek. Azonban Jack elhatározza, hogy segít neki, ahogy csak tud. Így pedig ő is új esélyt kap az élettől.

Bevallom már az elején, imádtam ezt a filmet. Méghozzá az elsőtől az utolsó pillanatig. De olyannyira, hogy ezen sorok írása közben is a film zenéje pereg nálam. Azt talán mondanom sem kell, hogy a zenei CD hamarosan azonnali vétel lesz. Nagyon remekül megírt, zseniális számokat hallhatunk az alkotás alatt.

Utoljára filmzene a fentebb már említett La La Land esetében gyakorolt rám ekkora hatást. Bőven értem, hogy miért kapott Velencében a Csillag születik majd 10 perces tapsvihart. Hisz meg is érdemelte. Rengetegszer meg fogom még hallgatni a zenéjét, ebben egészen biztos vagyok.

Maga a történet is kiválóan lett megírva. A sok zenés rész ellenére nincs szó egy hagyományos értelemben vett könnyed filmről. A karakterek nagyon is életszerűen vannak megalkotva. Komoly témák is előkerülnek, mint a téves megítélés, a karrier, vagy éppen az alkoholizmus. Szóval nem kell a filmtől egy könnyed dalos élményt várni, hanem sokkal inkább érdemes kőkemény drámára számítani.

Ahogy az életben, úgy itt sem minden tejfel, megvan a hely és az idő a szomorú és a boldog pillanatoknak is. Egy kis fanyar humor van csak benne, de az is megfejelve nem is kevés keserűséggel. A lezárás is kiváló lett. Nem biztos, hogy mindenki fogja bírni könnyek nélkül. Engem is nagyon megérintett. A vetítés után még pár percig kellett keresnem az államat, mert valahol a földön ragadt.

Hadd éltessem még egy kicsit Cooper urat, hisz nagyon megérdemli. Hogy a fenébe tud valaki a színészet mellett ennyire profi módon énekleni is? Teljesítménye zseniális, minden esélye megvan az Oscarra. Lady Gaga játékát is csak dicsérni tudom. Zenei karrierjét eddig nem túlzottan követtem figyelmemmel, de az biztos, hogy itt nagyon jó volt. A hangja is remek, valamint a színészethez is bőven megvan a tehetsége, ez szemmel látható.

Összegezve, nagyon, nagyon elégedett vagyok eme filmmel. Hát mit mondhatnék még? Mestermű. A karakterek élnek, lélegeznek, emberiek, esendőek, de végtelenül szerethetek. A történet remekül megírt, tele emlékezetes pillanatokkal, valamint egy könnyfakasztó lezárással. A rendezés is kiváló. Oscar-díjas lesz a Csillag születik, nagyon remélem, sőt, ha van igazság a világon, akkor nem is csak egyet fognak kapni. Most pedig megyek, meghallgatom még párszor ezeket a remek, zseniális zenéket. Az idei év egyik legjobb drámája, kincset ér minden egyes pillanata.

 

Értékelés:95%

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)