A Kritikairoda
Kritikák

Ne hagyj nyomot!

2018.10.11. 19:41, Bogár Bence
Egy csodaszép, őszinte film.

Debra Granik rendező a Winters Bone, azaz A hallgatás törvénye című filmjével már sikeresen letetette a névjegyét, valamint itt láthattuk a mára már nagyon ismert Jennifer Lawrencet is szinte először nagy formában. Most pedig a rendező új filmmel jelentkezett.

Sajnos alkotását nem vetítették a hazai mozik, amit én módfelett sajnálok. Szerény véleményem az, hogy az ilyen alkotások miatt kell léteznie a mozinak, így nem értem, hogy nem látott ebben a csodálatos alkotásban egy forgalmazó sem fantáziát. Ez bizony hiba volt a részükről, nem is kicsi.

A történet nagyon érdekes, tényleg nem mindennapi. Adott egy háborús veterán apa (Ben Foster), aki 13 éves lányával (Thomasin McKenzie) egy park határában él. Ezen a környéken nincsenek emberek, így szinte teljes izolációban élnek, maguknak gondoskodnak mindenről, amiről csak tudnak. Azonban egyszer lefüleli őket a rendőrség. Nem maradhatnak a parkban, mivel az közterület. Vissza kell térniük a civilizációba, azonban ez az apának, Willnek nagyon nem megy.

Érdekes, újító szándékú és elképesztően szép alkotás a Ne hagyj nyomot. Nagyon lassan építkezik, így nem is kevés türelem kell hozzá, azonban a ráfordított idő garantáltan meg fogja hálálni magát. Természetes, hogy nem egy közönségfilmről van szó, annál sokkal kisebb léptékű, viszont határozottan fontosabb, az érték is több benne. Zseniális módon sikerült ábrázolniuk az apa-lánya kapcsolatot, ami nagyon különleges és szép. Remekül mutatták be az elején az életüket a parkban, ami már inkább tekinthető a vadon kezdetének, ahol zavartalanul élhettek. A dialógusok vérprofin vannak megírva, öröm őket hallgatni.

Az alkotás ennek ellenére is több jelenet során nagyban támaszkodik a csendre. A Ne hagyj nyomot legjobb részeit a csendes, de remek pillanatok jelentik. Amikor ők ketten nem tesznek mást, mint sétálnak az erdőben, elrejtőznek, ezek a kis apró, de fantasztikus momentumok jelentik a film legjobb részeit.

Nagyon érdekes jelenet volt az is, mikor egyszer a városba mentek az elején: mintha két világ találkozott volna akkor, mikor kisétáltak az erdőből, s hamarosan egy nagy településen találták magukat. Szó szerint egymás mellett él, létezik az izoláció és az állandó embertömeg. Debra Granik ezúttal sem bízta a véletlenre a dolgokat, mesterművet rendezett. De egy olyat, ami egyedi, szép, a maga módján él és lélegzik.

Egy, mondhatni hagyományos értelemben vett szép és megható film, de egy pillanatig sem válik giccsé, mivel kikerülték a kliséket sikeresen. Így amit láthatunk, az egy csodálatos gyerek-szülő kötelék, valamint egy kiváló alaptörténet, amit tényleg érdekesen, fantasztikusan tudtak megvalósítani.

Azt hiszem, nem túlzok, ha azt mondom, hogy ebben a műben Ben Foster élete eddigi legjobb alakítását nyújtja. Eddig is tudtam, hogy ő egy nagyon jó színész, amit most is bizonyít. Szívből remélem, hogy itteni alakításért kapni fog valami elismerést, mert nagyon megérdemelné. Sokszor konkrét szavak nélkül is csodásan alakított. De ugyanúgy minden elismerésem a lányát játszó Thomasin McKenzienek. Természetesen fiatal korából adódóan itt volt az első igazán fontos szerepe, de csodát tett a csaj. Biztos vagyok benne, hogy nagy karrierje lesz, ha így folytatja.

Összegezve, személy szerint nem találtam hibát ebben a remekműben. A dialógusok a maguk egyszerűségében parádésak, az atmoszféra zseniális, az operatőri munka pedig kiváló kategória. A színészek játéka is remek, minden elismerésem jár nekik. A Ne hagyj nyomot egy mélyen emberi, szép és kimagasló film. Debra Granik ismét csodát tett. Ez a mű egy igazi remekmű, a filmek újabb diadala. Csodaszép, megható, elemi erejű.

 

Értékelés:100%

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Hamarosan megjelenik a Csókfülke címû film második része. Premier: 2020 július 24. Ne maradj le semmilyen információról!    *****    Silhouette in the Darkness - Reménykedni valamiben, majd elveszíteni: az jobban fáj, mintha semmit sem reméltél volna.    *****    Enigma Disease ⊱ Egy háborút már önmagában vívni is nehéz; s megmenteni mindenkit? Tudd: nem lehet...    *****    Horoszkóp megrendelések, asztrológiai és ezoterikus olvasmányok, szoftverek, letöltések. Szeretettel várlak az oldalon!!    *****    Részletes személyiség és sors analízis,3 év elõrejelzéssel + ajándék névmisztikai elemzés júliusban. Rendeld meg most!!!    *****    Szeretnél egy nagyon részletes születési horoszkópot, 3 év elõrejelzéssel, vagy egy párkapcsolati elemzést? Rendeld meg!    *****    Hozd létre a saját Istenedet és légy az Univerzum Ura! Várunk!    *****    IG: @dalszovegforditasok | DALSZÖVEGFORDÍTÁSOK | IG: @dalszovegforditasok | DALSZÖVEGFORDÍTÁSOK | @dalszovegforditasok    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Egy horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek értelmezni amit látsz, de a döntés a tiéd!    *****    Születési horoszkóp, elõrejelzés, gyermektervezés,párkapcsolati elemzés,biotérkép készítés diplomás asztrológustól.Itt!    *****    Részletes személyiség és sors analízis diplomás asztrológustól,szóban és írásban, nagyon kedvezõ áron.Ne hagyd ki! Katt!    *****    Szélessávú Honlap Debreceni ingatlanok, még több elérhetõ telefonos egyeztetés után www.simonyiingatlan.gportal.hu    *****    Támogasd adománygyûjtéseinket! Ajánld fel szervezetünknek az adód 1%-kot! Hogyan segíthetsz? Nézd meg a portálon.    *****    Érdekel az egészséges életmód, mozgás és táplálkozás? A Kit Fit oldal megnyitotta kapuit. Életmód, egészség, fitnesz....    *****    Szia! Ismered az mta nevezetû játékot? Biztos unod a folyamatos external módos gazdagrp szervereket. Nálunk a helyed!    *****    Blogom, Új olvasóit keresi. Ha Szereted a a mangákat, filmajánlót, verseket és még sorolohatnám. Akkor itt a helyed.    *****    Költöztetés bútorszállítás    *****    Mysteries of the Night ~ Az éjszaka misztériumai csak arra várnak, hogy felfedezd õket. ~ mysteriesofthenight.hu    *****    Nedves levegõ? Fõzéskor nehéz a levegõ? -- 5 kérdés a páraelszívókról -- FAVI páraelszívók