A Kritikairoda
Kritikák

Ne hagyj nyomot!

2018.10.11. 19:41, Bogár Bence
Egy csodaszép, őszinte film.

Debra Granik rendező a Winters Bone, azaz A hallgatás törvénye című filmjével már sikeresen letetette a névjegyét, valamint itt láthattuk a mára már nagyon ismert Jennifer Lawrencet is szinte először nagy formában. Most pedig a rendező új filmmel jelentkezett.

Sajnos alkotását nem vetítették a hazai mozik, amit én módfelett sajnálok. Szerény véleményem az, hogy az ilyen alkotások miatt kell léteznie a mozinak, így nem értem, hogy nem látott ebben a csodálatos alkotásban egy forgalmazó sem fantáziát. Ez bizony hiba volt a részükről, nem is kicsi.

A történet nagyon érdekes, tényleg nem mindennapi. Adott egy háborús veterán apa (Ben Foster), aki 13 éves lányával (Thomasin McKenzie) egy park határában él. Ezen a környéken nincsenek emberek, így szinte teljes izolációban élnek, maguknak gondoskodnak mindenről, amiről csak tudnak. Azonban egyszer lefüleli őket a rendőrség. Nem maradhatnak a parkban, mivel az közterület. Vissza kell térniük a civilizációba, azonban ez az apának, Willnek nagyon nem megy.

Érdekes, újító szándékú és elképesztően szép alkotás a Ne hagyj nyomot. Nagyon lassan építkezik, így nem is kevés türelem kell hozzá, azonban a ráfordított idő garantáltan meg fogja hálálni magát. Természetes, hogy nem egy közönségfilmről van szó, annál sokkal kisebb léptékű, viszont határozottan fontosabb, az érték is több benne. Zseniális módon sikerült ábrázolniuk az apa-lánya kapcsolatot, ami nagyon különleges és szép. Remekül mutatták be az elején az életüket a parkban, ami már inkább tekinthető a vadon kezdetének, ahol zavartalanul élhettek. A dialógusok vérprofin vannak megírva, öröm őket hallgatni.

Az alkotás ennek ellenére is több jelenet során nagyban támaszkodik a csendre. A Ne hagyj nyomot legjobb részeit a csendes, de remek pillanatok jelentik. Amikor ők ketten nem tesznek mást, mint sétálnak az erdőben, elrejtőznek, ezek a kis apró, de fantasztikus momentumok jelentik a film legjobb részeit.

Nagyon érdekes jelenet volt az is, mikor egyszer a városba mentek az elején: mintha két világ találkozott volna akkor, mikor kisétáltak az erdőből, s hamarosan egy nagy településen találták magukat. Szó szerint egymás mellett él, létezik az izoláció és az állandó embertömeg. Debra Granik ezúttal sem bízta a véletlenre a dolgokat, mesterművet rendezett. De egy olyat, ami egyedi, szép, a maga módján él és lélegzik.

Egy, mondhatni hagyományos értelemben vett szép és megható film, de egy pillanatig sem válik giccsé, mivel kikerülték a kliséket sikeresen. Így amit láthatunk, az egy csodálatos gyerek-szülő kötelék, valamint egy kiváló alaptörténet, amit tényleg érdekesen, fantasztikusan tudtak megvalósítani.

Azt hiszem, nem túlzok, ha azt mondom, hogy ebben a műben Ben Foster élete eddigi legjobb alakítását nyújtja. Eddig is tudtam, hogy ő egy nagyon jó színész, amit most is bizonyít. Szívből remélem, hogy itteni alakításért kapni fog valami elismerést, mert nagyon megérdemelné. Sokszor konkrét szavak nélkül is csodásan alakított. De ugyanúgy minden elismerésem a lányát játszó Thomasin McKenzienek. Természetesen fiatal korából adódóan itt volt az első igazán fontos szerepe, de csodát tett a csaj. Biztos vagyok benne, hogy nagy karrierje lesz, ha így folytatja.

Összegezve, személy szerint nem találtam hibát ebben a remekműben. A dialógusok a maguk egyszerűségében parádésak, az atmoszféra zseniális, az operatőri munka pedig kiváló kategória. A színészek játéka is remek, minden elismerésem jár nekik. A Ne hagyj nyomot egy mélyen emberi, szép és kimagasló film. Debra Granik ismét csodát tett. Ez a mű egy igazi remekmű, a filmek újabb diadala. Csodaszép, megható, elemi erejű.

 

Értékelés:100%

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, haul, blogtippek)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB    *****    Téged is vár a Darius Lovasközpont! Csatlakozz hozzánk, alapíts istállót és versenyezz a lovaiddal!    *****    Little Corner // portálépítés, portálszépítés, fejlécek, designok és css kódok // Little Corner