A Kritikairoda
Kritikák

Damsel

2018.10.10. 19:24, Bogár Bence
Őrült western-dramedy.

Robert Pattinson és Mia Wasikowska nem először dolgozik együtt, láthattuk őket David Cronenberg kifejezetten jól sikerült, Térkép a csillagokhoz című alkotásában is.

Legújabb közös filmjük azonban olyannyira nem kapott nagy figyelmet, hogy a fesztiválokon kívül csak alig pár országban vették meg a mozik, pedig a kritikai fogadtatása meglepően jó volt. Sajnos hazánkban sem lehetett elcsípni a filmet, még az artmozik kínálatában sem. Pedig tán meg kellett volna venni, mert olyan érdekes, hogy azt garantáltan nem fogja a legtöbb néző elfelejteni.

 A történet szerint a vadnyugaton járunk, nagyjából valamikor 1870-ben. Egy rejtélyes férfi (Robert Pattinson) a kocsmában érdeklődik afelől, hol találja a kis település lelkészét. Ketten együtt kelnek útra, hogy megkeressék főhősünk menyasszonyát (Mia Wasikowska). A lelkész feladata lesz az, hogy összeadja őket.

ilef43s1di2mpmyi2zl5jk7pi2xn8g facebook-domain-verification=ilef43s1di2mpmyi2zl5jk7pi2xn8g Elsőre talán nem ez hangzik a világ legizgalmasabb cselekményének, azonban a Damsel ékes példája annak, hogy a látszat bizony néha csalhat. Olyan szinten elborult ez az alkotás, hogy nem is lehet tisztán megállapítani, hogy melyik műfaj büszke tagja is tulajdonképpen.

Természetesen adottak a westernelemek, azonban ezt megfűszerezték egy kis drámával, valamint őrült fekete humorral is. Ha mégis valaki(k) munkájához lehetne hasonlítani ezt a filmet, akkor azt mondanám, hogy egy kicsit hajaz a Coen-tesók stílusára. Én pedig nagyon szeretem az ő alkotásaikat, szóval dicséretnek szántam ezt.

Nem csodálkozom, hogy sok néző nem tudta hová tenni ezt az egészet, mert tényleg nagyon nyitottnak kell hozzá lenni. Szerencsére épp így álltam neki, meg amúgy is, nálam az pozitívum, ha egy mozgókép egyedi, szóval én végeredményben örültem, hogy egy nem egy újabb tucatterméket kaptunk. Nagyon szép lett az operatőri munka, tényleg első osztályú. Western ide vagy oda, nem éppen kihalt és élettelen tájakat kapunk csak.

Úgy gondolom, ennek a filmnek bőven kijárna majd a jövőben a kultstátusz, szóval mindenképpen kíváncsi vagyok, hogy majd fog-e nagyobb figyelmet kapni. Szerintem megérdemelné. Magát a filmet egyébként simán ketté lehetne osztani: az első fele már-már zseniális kategória. Aztán féltávon léptek egy nagyon meglepőt, hogy aztán a második fele már egy kicsit szolidabb, másabb legyen. Még ez is tetszett, habár egy hajszállal gyengébb lett, de az eredetiségből szerencsére ott sem vettek vissza. Persze biztos vagyok benne, hogy ezt a fajta humort nem fogja mindenki értékelni, de hát ez van. Nekem kifejezetten bejött, remélem ezzel nem vagyok egyedül.

A színészek szó szerint csúcsformában vannak. Robert Pattinson számomra most már végleg bizonyítja, hogy többé nem egy ’csillógócsávó’, hanem igenis egy értékes, remek színész. Az elmúlt években csak jó és még jobb alakításokat láthattunk tőle, szóval tetszik az irány határozottan, ahova tart a karrierje. Mia Wasikowska is egy igencsak remek színésznő. Eddig sem álltak távol tőle az abszurd, szokatlan szerepek, de személy szerint ezért is kedvelem őt. Most is nagyon jó volt, annyi egyszer biztos.

Összegezve, a nézőket lehet hogy megosztotta ez a film, de nekem ettől függetlenül is nagyon tetszett. Fel kell készülni, hogy ez nem egy átlagos alkotás lesz, de nem ám. Keveredik a klasszikus western, a dráma és a fekete komédia. Így történhet meg, hogy egy filmben kaptunk elborult helyzeteket és valóban szívfájdító drámát is. A színészek remek játéka pedig hab a tortán. A végére csöppet megfárad, de ettől még bőven ajánlom. A rendező Zellner-fivérek lesznek az új Coenék? Én erre jelenleg nagy esélyt látok.

 

Értékelés:80%

 

Kedved az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)