A Kritikairoda
Kritikák

Above Ground

2018.10.05. 19:50, Bogár Bence
Egy ügyes neo-noir.

Premier kritika! Magyarul először itt olvashatsz a filmről!

 

Thomas Rennier rendezését tavaly két filmfesztiválon is láthatta az amerikai közönség. Azonban sajnos forgalmazót egészen mostanáig nem sikerült találniuk.

Viszont a lényeg az, hogy most már bárki meg tudja nézni a filmet, amely még egy címváltozáson is átesett közben, hisz eredetileg The Weight néven lehetett rátalálni.

A történet főszereplője egy bizonyos Thad (Clayne Crawford), aki fizetését egy kis illegális melóval egészíti ki, ugyanis segít főnökének nem éppen hivatalos ügyeiben. A férfi azonban egy nap eltűnik, minden nyom nélkül. Az ex-felesége, Julie (M.J. Brackin) azonban még mindig nagyon szereti őt, ezért nyomozni kezd az eltűnése ügyében, mivel a helyi rendőrök nem veszik komolyan az ügyet. A nő kutatása során egyre furcsább dolgokat fedez fel.

Elnézést azért, hogy nem osztottam meg sok konkrétumot a történettel kapcsolatban, de így jobb, ha nem spoilerezek le mindent. Főleg, mert az Above Ground egy neo-noir, mondhatni, hogy a story a lelke, a kulcsa az egésznek, annak minőségétől függ sok minden. Nos, szerintem nagyon érdekes, titokzatos kis cselekményt sikerült írniuk, ami végig lekötött.

Persze a műfaj hagyományai szerint tessék készülni egy lassan beinduló, de nagyon hangulatos másfél órára, ami fokozatosan adagolja majd az információkat. Nagyon jól megadták az alaphangulatot. A helyszín egy kisváros, valahol a semmi közepén. Ebben az izolált környezetben való nyomozás természetesen nem egyszerű dolog. Külön tetszett, hogy nem akartak sablonfilmet készíteni.

Simán lehet, hogy a legtöbb nézőnek nem fog majd bejönni az, amit látott. Ugyanis egy nem mindennapi alkotástól van szó, ami nem akar tömegalkotás lenni. Az elég alacsony IMDb pontszám most ne tévesszen meg senkit. Sőt, mivel az emberek látványosan nem értik a filmet, lesz az még szerintem kevesebb is, mint a mostani 5,4-es érték. De ez tényleg ne vegye el senki kedvét tőle!

Az Above Ground ugyanis tartogatni fog a nézőknek a remek atmoszférán túl egy érdekes történetet, valamint jól megalkotott karaktereket egyaránt. Mondhatni, hogy egy klasszikus neo-noir ívet követnek ugyan, de ez mit sem von le a film értékéből. A magam részéről mindig is nagyon kedveltem ezt a műfajt, azonban nem ezért vagyok ennyire elégedett ezzel az alkotással, hanem mert tényleg minőségi néznivaló lett szerény véleményem szerint. Valóban lassan építkezik, viszont épp ez állt jól neki végső soron.

Clayne Crawford remekül alakított itt is. A Halálos fegyverből sajnos időnap előtt kirúgott színész most is bizonyítja, hogy nagyon is érti a dolgát. Kíváncsi vagyok, legközelebb milyen filmmel jelentkezik. De ugyanúgy jár a dicséret M.J. Brackinnek is, aki szintén fontos szerepet kapott. Főleg azért is, mert a színésznő kevés filmes tapasztalattal is jól tudta hozni a karakterét. Az operatőri munka, valamint a képi világ is kiemelkedő lett.

Összegezve, személy szerint nagyon elégedett vagyok ezzel az alkotással. Biztos vagyok abban, hogy nem lesz mindenkinek a kedvence, de hát nem is kell görcsösen bárkinek megfelelni. Sokkal jobban tetszett, hogy a film mer egyedi, érdekes és nem mindennapi lenni. Több ilyen alkotásra lenne szükség a mai világban, mikor egymást érik a tucatfilmek. Az Above Ground azonban bátran vállalja, hogy nem az. Egy csavaros, hangulatos és remekbe szabott neo-noir viszont annál inkább. Így nem csak tisztelgés egy mára már a feledés homályába került műfaj iránt, hanem annál is sokkal több. Hatásos és profin megrendezett mestermű.

 

Értékelés:90%

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)