A Kritikairoda
Kritikák

Above Ground

2018.10.05. 19:50, Bogár Bence
Egy ügyes neo-noir.

Premier kritika! Magyarul először itt olvashatsz a filmről!

 

Thomas Rennier rendezését tavaly két filmfesztiválon is láthatta az amerikai közönség. Azonban sajnos forgalmazót egészen mostanáig nem sikerült találniuk.

Viszont a lényeg az, hogy most már bárki meg tudja nézni a filmet, amely még egy címváltozáson is átesett közben, hisz eredetileg The Weight néven lehetett rátalálni.

A történet főszereplője egy bizonyos Thad (Clayne Crawford), aki fizetését egy kis illegális melóval egészíti ki, ugyanis segít főnökének nem éppen hivatalos ügyeiben. A férfi azonban egy nap eltűnik, minden nyom nélkül. Az ex-felesége, Julie (M.J. Brackin) azonban még mindig nagyon szereti őt, ezért nyomozni kezd az eltűnése ügyében, mivel a helyi rendőrök nem veszik komolyan az ügyet. A nő kutatása során egyre furcsább dolgokat fedez fel.

Elnézést azért, hogy nem osztottam meg sok konkrétumot a történettel kapcsolatban, de így jobb, ha nem spoilerezek le mindent. Főleg, mert az Above Ground egy neo-noir, mondhatni, hogy a story a lelke, a kulcsa az egésznek, annak minőségétől függ sok minden. Nos, szerintem nagyon érdekes, titokzatos kis cselekményt sikerült írniuk, ami végig lekötött.

Persze a műfaj hagyományai szerint tessék készülni egy lassan beinduló, de nagyon hangulatos másfél órára, ami fokozatosan adagolja majd az információkat. Nagyon jól megadták az alaphangulatot. A helyszín egy kisváros, valahol a semmi közepén. Ebben az izolált környezetben való nyomozás természetesen nem egyszerű dolog. Külön tetszett, hogy nem akartak sablonfilmet készíteni.

Simán lehet, hogy a legtöbb nézőnek nem fog majd bejönni az, amit látott. Ugyanis egy nem mindennapi alkotástól van szó, ami nem akar tömegalkotás lenni. Az elég alacsony IMDb pontszám most ne tévesszen meg senkit. Sőt, mivel az emberek látványosan nem értik a filmet, lesz az még szerintem kevesebb is, mint a mostani 5,4-es érték. De ez tényleg ne vegye el senki kedvét tőle!

Az Above Ground ugyanis tartogatni fog a nézőknek a remek atmoszférán túl egy érdekes történetet, valamint jól megalkotott karaktereket egyaránt. Mondhatni, hogy egy klasszikus neo-noir ívet követnek ugyan, de ez mit sem von le a film értékéből. A magam részéről mindig is nagyon kedveltem ezt a műfajt, azonban nem ezért vagyok ennyire elégedett ezzel az alkotással, hanem mert tényleg minőségi néznivaló lett szerény véleményem szerint. Valóban lassan építkezik, viszont épp ez állt jól neki végső soron.

Clayne Crawford remekül alakított itt is. A Halálos fegyverből sajnos időnap előtt kirúgott színész most is bizonyítja, hogy nagyon is érti a dolgát. Kíváncsi vagyok, legközelebb milyen filmmel jelentkezik. De ugyanúgy jár a dicséret M.J. Brackinnek is, aki szintén fontos szerepet kapott. Főleg azért is, mert a színésznő kevés filmes tapasztalattal is jól tudta hozni a karakterét. Az operatőri munka, valamint a képi világ is kiemelkedő lett.

Összegezve, személy szerint nagyon elégedett vagyok ezzel az alkotással. Biztos vagyok abban, hogy nem lesz mindenkinek a kedvence, de hát nem is kell görcsösen bárkinek megfelelni. Sokkal jobban tetszett, hogy a film mer egyedi, érdekes és nem mindennapi lenni. Több ilyen alkotásra lenne szükség a mai világban, mikor egymást érik a tucatfilmek. Az Above Ground azonban bátran vállalja, hogy nem az. Egy csavaros, hangulatos és remekbe szabott neo-noir viszont annál inkább. Így nem csak tisztelgés egy mára már a feledés homályába került műfaj iránt, hanem annál is sokkal több. Hatásos és profin megrendezett mestermű.

 

Értékelés:90%

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Hamarosan megjelenik a Csókfülke címû film második része. Premier: 2020 július 24. Ne maradj le semmilyen információról!    *****    Silhouette in the Darkness - Reménykedni valamiben, majd elveszíteni: az jobban fáj, mintha semmit sem reméltél volna.    *****    Enigma Disease ⊱ Egy háborút már önmagában vívni is nehéz; s megmenteni mindenkit? Tudd: nem lehet...    *****    Horoszkóp megrendelések, asztrológiai és ezoterikus olvasmányok, szoftverek, letöltések. Szeretettel várlak az oldalon!!    *****    Részletes személyiség és sors analízis,3 év elõrejelzéssel + ajándék névmisztikai elemzés júliusban. Rendeld meg most!!!    *****    Szeretnél egy nagyon részletes születési horoszkópot, 3 év elõrejelzéssel, vagy egy párkapcsolati elemzést? Rendeld meg!    *****    Hozd létre a saját Istenedet és légy az Univerzum Ura! Várunk!    *****    IG: @dalszovegforditasok | DALSZÖVEGFORDÍTÁSOK | IG: @dalszovegforditasok | DALSZÖVEGFORDÍTÁSOK | @dalszovegforditasok    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Egy horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek értelmezni amit látsz, de a döntés a tiéd!    *****    Születési horoszkóp, elõrejelzés, gyermektervezés,párkapcsolati elemzés,biotérkép készítés diplomás asztrológustól.Itt!    *****    Részletes személyiség és sors analízis diplomás asztrológustól,szóban és írásban, nagyon kedvezõ áron.Ne hagyd ki! Katt!    *****    Szélessávú Honlap Debreceni ingatlanok, még több elérhetõ telefonos egyeztetés után www.simonyiingatlan.gportal.hu    *****    Támogasd adománygyûjtéseinket! Ajánld fel szervezetünknek az adód 1%-kot! Hogyan segíthetsz? Nézd meg a portálon.    *****    Érdekel az egészséges életmód, mozgás és táplálkozás? A Kit Fit oldal megnyitotta kapuit. Életmód, egészség, fitnesz....    *****    Szia! Ismered az mta nevezetû játékot? Biztos unod a folyamatos external módos gazdagrp szervereket. Nálunk a helyed!    *****    Blogom, Új olvasóit keresi. Ha Szereted a a mangákat, filmajánlót, verseket és még sorolohatnám. Akkor itt a helyed.    *****    Költöztetés bútorszállítás    *****    Mysteries of the Night ~ Az éjszaka misztériumai csak arra várnak, hogy felfedezd õket. ~ mysteriesofthenight.hu    *****    Nedves levegõ? Fõzéskor nehéz a levegõ? -- 5 kérdés a páraelszívókról -- FAVI páraelszívók