A Kritikairoda
Kritikák

Hold the Dark

2018.09.30. 20:48, Bogár Bence
Egy kisebb csalódás.

A film péntek óta érhető el a Netflix kínálatában. Az előzetese meggyőző volt, ezért bizakodva vártam, hogy végre egy jó film is legyen köthető a neves streamingszolgáltatóhoz, hisz az utóbbi időben akadt pár nem éppen erős munkájuk is.

A rendező Jeremy Saulnier, aki eddig két nagyon ütős alkotást is dirigált már, a Blue Ruin és a Green Room egyaránt ajánlott kategória, remek thrillerek. Épp ezért gondoltam azt, hogy a Hold the Dark esetében sem lesz semmi probléma.

A történet főszereplő egy író, Russell Core (Jeffrey Wright). Egy édesanya (Riley Keough) béreli fel a férfit, hogy keresse meg gyerekét, aki eltűnt. Az asszony azt gyanítja, hogy a farkasok vitték el a gyereket. Russell ebben a nem kicsit izolált környezetben kezd el nyomozni, azonban mindenhol akadályokba ütközik.

Nagyon bíztam abban, hogy ez egy ütős kis film lesz, legalább annyira, mint a rendező előző két munkája. Sajnos azonban az a helyzet, hogy a Hold the Dark nem lett olyan ütős, mint amit Saulniertől elvártam volna. Nem tartom rossz filmnek, de az a gond, hogy nem is igazán kiemelkedő. A hangulat, az atmoszféra egészen jól meg van teremtve, csak nincs mögötte semmi konkrétum.

Félreértés ne essék, én imádom az olyan mozgóképeket, amik alatt/után lehet gondolkodni a látottakon, de eme alkotás olyan zavaros, hogy szerintem még a rendező sem tudhatta pontosan, hogy mit is akart ezzel a filmmel. Pedig az eleje jól indult, már az első negyed órában van egy igen hátborzongató jelenet, de utána látványosan nem tudtak mit kezdeni az alapkoncepcióval.

Az elején azt hittem, horror lesz, aztán rájöttem, hogy nem teljesen. Utána átvált thrillerbe, következik pár akciójelenet, hogy a végére teljesen misztikus irányt vegyenek az események. Vannak filmek, amiknek jól áll a műfaji kavalkád, de a Hold the Dark nem tartozik közéjük. Mikor a film véget ért, magam sem tudtam, hogy mit láttam. Úgy értem ezt, hogy a cselekményt sikerült felfognom, azonban nem értem, hogy ez a film mi célból készült el. Gyakorlatilag egy hangulatos, de üres és zavaros alibi.

Annyi klisé van benne, hogy szinte minden krimi/thriller jellegű alkotásból loptak hozzá egy keveset. S így, hogy ennyi műfajba belekóstoltak, sajnos igazából egyikben sem sikerült sokat elérniük. Lehetett volna ez egy zseniális alkotás, de itt valami csöppet félrecsúszott. Egy átlagos szintet azért elér a film, de hát én megmondom őszintén, többet vártam. Ha egy elsőfilmes rendező terméke volna, azt mondanám, oké, elsőnek egész jó ez, aztán majd csak formálódik a stílusa. De Jeremy Saulnier ezelőtt már rendezett két sokkal jobbat, szóval én határozottan többet várok tőle.

A színészi játék korrekt, nem kiemelkedő, de nem is lesz senkinek élete alakítása. Jeffrey Wright alakítása nem rossz, ahogy Alexander Skarsgard vagy Riley Keough sem teszi tönkre karrierjét, de azért voltak már jobbak is. Egynek elment, ennyi.

Összegezve, egy korrekt kategóriát végig hoz a Hold the Dark, viszont ilyen alaptörténettel és rendezővel többet vártam volna. Saulnier előző alkotásai sokkal érdekesebbek voltak, itt viszont egy idő után hol unalomba fulladt a dolog, hol egymást követték a klisék. Egyszer bőven oké, megnézhető, de én valami különlegesebbnek jobban örültem volna. Ez így csak egy hangulatos, de kicsit üres, egyszer nézős film.

 

Értékelés:60%

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Hamarosan megjelenik a Csókfülke címû film második része. Premier: 2020 július 24. Ne maradj le semmilyen információról!    *****    Silhouette in the Darkness - Reménykedni valamiben, majd elveszíteni: az jobban fáj, mintha semmit sem reméltél volna.    *****    Enigma Disease ⊱ Egy háborút már önmagában vívni is nehéz; s megmenteni mindenkit? Tudd: nem lehet...    *****    Horoszkóp megrendelések, asztrológiai és ezoterikus olvasmányok, szoftverek, letöltések. Szeretettel várlak az oldalon!!    *****    Részletes személyiség és sors analízis,3 év elõrejelzéssel + ajándék névmisztikai elemzés júliusban. Rendeld meg most!!!    *****    Szeretnél egy nagyon részletes születési horoszkópot, 3 év elõrejelzéssel, vagy egy párkapcsolati elemzést? Rendeld meg!    *****    Hozd létre a saját Istenedet és légy az Univerzum Ura! Várunk!    *****    IG: @dalszovegforditasok | DALSZÖVEGFORDÍTÁSOK | IG: @dalszovegforditasok | DALSZÖVEGFORDÍTÁSOK | @dalszovegforditasok    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Egy horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek értelmezni amit látsz, de a döntés a tiéd!    *****    Születési horoszkóp, elõrejelzés, gyermektervezés,párkapcsolati elemzés,biotérkép készítés diplomás asztrológustól.Itt!    *****    Részletes személyiség és sors analízis diplomás asztrológustól,szóban és írásban, nagyon kedvezõ áron.Ne hagyd ki! Katt!    *****    Szélessávú Honlap Debreceni ingatlanok, még több elérhetõ telefonos egyeztetés után www.simonyiingatlan.gportal.hu    *****    Támogasd adománygyûjtéseinket! Ajánld fel szervezetünknek az adód 1%-kot! Hogyan segíthetsz? Nézd meg a portálon.    *****    Érdekel az egészséges életmód, mozgás és táplálkozás? A Kit Fit oldal megnyitotta kapuit. Életmód, egészség, fitnesz....    *****    Szia! Ismered az mta nevezetû játékot? Biztos unod a folyamatos external módos gazdagrp szervereket. Nálunk a helyed!    *****    Blogom, Új olvasóit keresi. Ha Szereted a a mangákat, filmajánlót, verseket és még sorolohatnám. Akkor itt a helyed.    *****    Költöztetés bútorszállítás    *****    Mysteries of the Night ~ Az éjszaka misztériumai csak arra várnak, hogy felfedezd õket. ~ mysteriesofthenight.hu    *****    Nedves levegõ? Fõzéskor nehéz a levegõ? -- 5 kérdés a páraelszívókról -- FAVI páraelszívók