A Kritikairoda
Kritikák

Napszállta

2018.09.29. 22:38, Bogár Bence
Út a sötétség felé.

Nemes Jeles László kiváló rendező, azonban kellett egy Oscar-díj ahhoz, hogy erre a nagy többség rájöjjön. Saul fia című első rendezése (előtte rövidfilmeket készített csak) kapta meg a rangos díjat, nem is véletlenül. Egy elképesztően feszült és alapos élmény volt, nyakon öntve a rendező egyedi stílusjegyeivel.

Így nem meglepő, hogy nagyon vártam következő filmjét, melyet egyébként már most több mint 70 országban vettek meg mozis forgalmazásra. A Napszállta előzetese remek volt, de van egy jó hírem: a film még azon is jócskán túltesz. Másodszor sem kellett csalódnunk a direktorban.

A történet szerint 1913-ban, még az első világégés kirobbanása előtt járunk. Leiter Írisz (Jakab Juli) visszatér Budapestre. Abban a kalapszalonban akar dolgozni, ami még szüleihez tartozott, mielőtt meghaltak volna. Az új tulajdonos, bizonyos Brill Oszkár (Vlad Ivanov) azonban nem akarja őt alkalmazni, elküldi, hogy menjen haza. Írisz azonban ebbe nem nyugszik bele, főleg hogy közben a fülébe jut, hogy van egy testvére, akinek eddig még a létezéséről sem tudott. Nyomozni kezd, azonban nem számít arra, min kell keresztülmennie, mire eljut az igazságig.

Nagyon érdekes hangulattal rendelkezik a Napszállta. Fantasztikusan van megrendezve, látszik az aprólékosság minden egyes részleten. Ennél nagyobb odafigyeléssel nem is tudták volna elkészíteni. A rendező természetesen most is hozta az egyedi, nem mindennapi kézjegyeit, szerencsére. Hogy mi a Napszállta, tulajdonképpen milyen film? Erre konkrét választ nagyon nehéz lenne adni, de megpróbálom azért. Az a helyzet, hogy nem csak ilyen magyar filmet nem láttam még, de egy ehhez hasonló mozgóképet sem. Ami nem egy kis szó, mondanom sem kell.

Felfogható az egész, több mint két órás, nagyjából 135 perces film egy utazásnak is, az úti cél azonban szinte maga a pokol. Írisz nyomozása során megismeri Budapest valódi arcát, az ott lakó embereken keresztül. Tulajdonképp, egy tablóról van itt gyakorlatilag szó, ami megismerteti a nézőt a valódi emberi természettel, romlottsággal.

Nem könnyű film a Napszállta. Ha lehet ilyet mondani, még a Saul fiánál is keményebb, nyomasztóbb. Ilyen szempontból teljesen jogos a 16-os besorolás. Nem eme alkotást látva fog valakinek az életkedve visszajönni, az egyszer biztos. Azonban szinte biztos vagyok abban, hogy anno Budapest „arca” tényleg ilyen lehetett alig kevéssel a háború előtt.

Szerzői film a Napszállta, minősége pedig szinte kifogásolhatatlan. Soha nem lesz mindenki számára ajánlott kategória, egy kicsit a történet összerakása is nehéz lett, de ha nagyon figyel a néző, akkor azért meg lehet vele birkózni. Azonban tényleg csak az erős idegzetűeknek ajánlanám: természetesen ne tessék egy véres, kaszabolós horrorra számítani, azonban a hangulata rendkívül feszült és megrázó, a zenehasználat ütős, s azért vannak kegyetlenségek benne jócskán.

Végigkövethetjük a főszereplő útját, ahogy egyre jobban belemerül az emberi aljasságokba, a mocsokságba nyomozása során. Mire véget ér a történet, addigra nem ugyanaz az ember lesz. Természetesen nem lenne a story ennyire ütő, ha Jakab Juli nem játszott volna ily zseniálisan. Szerintem játéka aprólékos és minőségi is egyben. Így kell ezt.

Összegezve, nem lesz a Napszállta mindenki kedvence, nekem azonban nagyon elnyerte a tetszésemet. Kimondottan, elképesztően nehéz alkotás, de megéri odafigyelni rá, hisz egy nem mindennapi történetet mond el. A művészfilmek kedvelőinek kötelező kategória. Végre van egy igazi zseni rendezőnk, már ezt is megértük. Eddig szerintem az év legjobb magyar filmjéről beszélhetünk. A beleélési faktor a maximumon van. Elképesztő film, kicsit még olyan rendezők stílusa is tetten érhető, mint Darren Aronofsky és David Lynch. Vagy mondhatnám azt is: a Napszállta egy filmes mestermű.

 

Értékelés:90%

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

"Eljött értünk a végzet, s keze nyomán milliók hulltak élettelenül a porba. Félelem bûze áradt szét." - SZEREPJÁTÉK    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    KÖLTÖZÉS - www.kitfitbefit.hu- Fitness - Életmód - Cikkek- www.kitfitbefit.hu - www.kitfitbefit.hu - www. kitfitbefit.hu    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    Suzanne Collins - Énekesmadarak és kígyók balladája Gyere nézz be! #ÉhezõkViadala #Read&Speak Blog #GyereNézzBe    *****    Mistfall egy csodálatos hely amely elvarázsol játék közben!    *****    Mistfall egy gyönyörû hely amely elvarázsol játék közben!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie. Rendeld meg a képleted én segítek értelmezni amit látsz!    *****    Hamarosan megjelenik a Csókfülke címû film második része. Premier: 2020 július 24. Ne maradj le semmilyen információról!    *****    Silhouette in the Darkness - Reménykedni valamiben, majd elveszíteni: az jobban fáj, mintha semmit sem reméltél volna.    *****    Enigma Disease ⊱ Egy háborút már önmagában vívni is nehéz; s megmenteni mindenkit? Tudd: nem lehet...    *****    Horoszkóp megrendelések, asztrológiai és ezoterikus olvasmányok, szoftverek, letöltések. Szeretettel várlak az oldalon!!    *****    Részletes személyiség és sors analízis,3 év elõrejelzéssel + ajándék névmisztikai elemzés júliusban. Rendeld meg most!!!    *****    Szeretnél egy nagyon részletes születési horoszkópot, 3 év elõrejelzéssel, vagy egy párkapcsolati elemzést? Rendeld meg!    *****    Hozd létre a saját Istenedet és légy az Univerzum Ura! Várunk!    *****    IG: @dalszovegforditasok | DALSZÖVEGFORDÍTÁSOK | IG: @dalszovegforditasok | DALSZÖVEGFORDÍTÁSOK | @dalszovegforditasok    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Egy horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek értelmezni amit látsz, de a döntés a tiéd!    *****    Születési horoszkóp, elõrejelzés, gyermektervezés,párkapcsolati elemzés,biotérkép készítés diplomás asztrológustól.Itt!