A Kritikairoda
Kritikák

Csuklyások: BlacKkKlansman

2018.09.27. 21:05, Bogár Bence
Spike Lee ismét nagy formában.

Spike Lee egy remek rendező, filmjei gyakorlatilag olyan érdekes szemléletűek, hogy nem lehetne összekeverni őket más alkotók munkáival. Legújabb "cucca", a BlacKkKlansman, mely egyébként igaz történeten alapul, az év egyik legprovokatívabb mozgóképe. Tényleg semmi máshoz nem fogható élmény, nem is csodálkozom azon, hogy a rangos Cannessi fesztiválról is díjjal távozott.

Odáig volt ezért a műért nem csak a sajtó, hanem a nézők is. Sajnos bő másfél hónap késéssel érkezett meg hazánkba, de most végre itt van, nem kell tovább számolni a napokat a premierig. Nagyon örülök neki, hogy itthon is bemutatták, hisz sajnos a hasonló egyedi munkák gyakran nagy ívben kerülik el hazánkat. De a BlacKkKlansman nem, így aki csak teheti, éljen a lehetőséggel, s nagyvásznon nézze meg a filmet, szerintem kifejezetten megéri.

A történet szerint a ’60-as években járunk, amikor a faji ellentétek egyre nagyobbak. Főhősünk, egy fekete zsaru (John David Washington, Denzel fiacskája) meredek lépésre szánja el magát. Hirtelen ötlettől vezérelve felveszi a kapcsolatot a Ku Klux Klánnal, miután látta egy hirdetésüket az újságban. Összedolgozik egy zsidó kollégájával (Adam Driver), aki személyesen lép kapcsolatba a klánnal, míg a másikuk pedig telefon tartja a kapcsolatot. Ketten együtt azt tervezik, hogy széles körben lebuktatják ezt a gonosz csoportot, s közben egyre feljebb kerülnek a klán ranglétráján…

Ez a történet olyan szinte egyedi, groteszk és furcsa, hogy alig akartam elhinni, hogy tényleg megtörtént. Ebből is látszik, hogy a legérdekesebb forgatókönyvek egy részét gyakran az élet írja. Nagyon érdekes, hogy ugyan a filmben szinte végig jelen van egyfajta feszült atmoszféra, de mégis akadnak humorosabb részek. A legfurcsább pedig az, hogy ezek nagyon is működnek.

Spike Lee nagyon ért ahhoz, hogy komoly témákat csomagoljon a humorba abszurd keretek között. Kicsit nevetünk rajta, de ha jobban belegondolok, akkor véleményem szerint a BlacKkKlansman semmiképp sem egy vígjáték, sokkal inkább néha maró és zseniálisan gúnyos szatíra.Mellé kap a nagyérdemű egy kis beépülős, izgalmasan hihetetlen cselekményt, ami végig képes arra, hogy remekül lekösse a néző figyelmét.

A rendezőnek határozott véleménye van a klánról, a  működését pedig részletesen be is mutatja. Betekintést lehet kicsit nyerni abba, hogyan is működött ez a különös szervezet, aminek a tagjai kegyelmet nem ismerve kínozták a feketéket és a zsidókat. Az alkotás sokszor üt meg így is kemény hangnemet, s képes arra, hogy elgondolkoztassa a nézőjét. Biztos vagyok abban, hogy eredetileg is ez volt Spike Lee célja.

Nagyjából 130 perc a játékidő, így volt keret a hangulat megteremtésére, a klán működésének bemutatására, valamint a főszereplők jellemének csiszolására is. Sőt, még egy kis buddy-movie feelingje is van a dolognak. Ez adja ennek a remek, utánozhatatlan ízű koktélnek az alapját.

John David Washington esetében az alma nem esett messze a fájától. Ha így folytatja, hatalmas karrierje lehet, s nem azért, mert az apja világhírű színész, hanem mert tényleg egyedi játékra képes. Adam Driver is remekelt, de hát ezen nem is csodálkozom. Mindent beleadott, ez látszik az alakításán.

Összegezve, határozottan elégedett vagyok a filmmel. Nem mindenkinek való, mert nem egy akcióközpontú darab, inkább a Ku Klux Klán működésére világít rá, valamint elmesél egy remek történetet, néhol keserű és groteszk humorral. A remek színészi játék már csak a hab ezen az ízletes tortán. Nem könnyű filmről van szó, főleg ha jobban belegondolunk, de nagyon megéri megtekinteni. Spike Lee most aztán jócskán odatette magát. A BlacKkKlansman zseniális alkotás, az év egyik legprovokatívabb élménye, a rendezőtől ismert zseniálisan összetett módon előadva.

 

Értékelés:90%

 

Kedved az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

"Eljött értünk a végzet, s keze nyomán milliók hulltak élettelenül a porba. Félelem bûze áradt szét." - SZEREPJÁTÉK    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    KÖLTÖZÉS - www.kitfitbefit.hu- Fitness - Életmód - Cikkek- www.kitfitbefit.hu - www.kitfitbefit.hu - www. kitfitbefit.hu    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    Suzanne Collins - Énekesmadarak és kígyók balladája Gyere nézz be! #ÉhezõkViadala #Read&Speak Blog #GyereNézzBe    *****    Mistfall egy csodálatos hely amely elvarázsol játék közben!    *****    Mistfall egy gyönyörû hely amely elvarázsol játék közben!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie. Rendeld meg a képleted én segítek értelmezni amit látsz!    *****    Hamarosan megjelenik a Csókfülke címû film második része. Premier: 2020 július 24. Ne maradj le semmilyen információról!    *****    Silhouette in the Darkness - Reménykedni valamiben, majd elveszíteni: az jobban fáj, mintha semmit sem reméltél volna.    *****    Enigma Disease ⊱ Egy háborút már önmagában vívni is nehéz; s megmenteni mindenkit? Tudd: nem lehet...    *****    Horoszkóp megrendelések, asztrológiai és ezoterikus olvasmányok, szoftverek, letöltések. Szeretettel várlak az oldalon!!    *****    Részletes személyiség és sors analízis,3 év elõrejelzéssel + ajándék névmisztikai elemzés júliusban. Rendeld meg most!!!    *****    Szeretnél egy nagyon részletes születési horoszkópot, 3 év elõrejelzéssel, vagy egy párkapcsolati elemzést? Rendeld meg!    *****    Hozd létre a saját Istenedet és légy az Univerzum Ura! Várunk!    *****    IG: @dalszovegforditasok | DALSZÖVEGFORDÍTÁSOK | IG: @dalszovegforditasok | DALSZÖVEGFORDÍTÁSOK | @dalszovegforditasok    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Egy horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek értelmezni amit látsz, de a döntés a tiéd!    *****    Születési horoszkóp, elõrejelzés, gyermektervezés,párkapcsolati elemzés,biotérkép készítés diplomás asztrológustól.Itt!