A Kritikairoda
Kritikák

Mandy- A bosszú kultusza

2018.09.20. 21:23, Bogár Bence
Nicolas Cage véresen stílusos bosszúja.

Nicolas Cage karrierje során zseniális és kevésbé korrekt darabokat egyaránt bevállalt. Szinte hihetetlen, hogy ugyanaz az ember játszott mondjuk a Las Vegas, végállomás című remekműben, mint aki a Szellemlovasban égette magát. Ennek ellenére is tartom azt, hogy nem kell félteni a jó öreg Nicolast. Tud ő, ha akar. Csak sajnos nem mindig akar. De ha igen, akkor az akkorát szól, hogy abba szinte a Föld is beleremeg.

Büszkén jelenthetem, hogy nem volt alaptalan, hogy januárban a Sundance fesztiválon milyen jókat hallhattunk a Mandy című munkájáról. A rohadt életbe, hát én eddig még ilyet nem láttam, pedig van a hátam mögött több mint 1700 film. Hogy röviden és tömören mi ez a film? A ’80-as évek legjobb hagyományait lazán idéző revenge alkotás, nem kevés független filmes beütéssel. Egy szóban: művészet. Meg akarom nézni újra a Mandyt, hisz ami itt folyt, az nem más, mint a klisék sárba tiprása. A pokolba is, hát ilyen élményre vártam már régóta!

A történet szerint 1983-ban járunk. A favágó Red Miller (Nicolas Cage) feleségével, Mandy Bloomal (Andrea Riseborough) kint él valahol a vadonban, egy erdő közepén. Élvezik, hogy amennyire lehet, sok időt töltenek egymással, tényleg szeretik egymást, boldogabbak nem is lehetnének. Azonban egy gonosz szekta szemet vet szegény Mandyre, s minden áron el akarják rabolni. Vajon mi lesz ezek után a végkifejlet?

Nem szeretnék a cselekményről többet írni. Lássátok meg, tapasztaljatok, s szeressetek bele ebbe a nem mindennapi alkotásba. Persze nem mindenki fogja ennyire imádni a látottakat: nem az átlagos popcornos mozinéző filmjéről van szó. Ha értékelni akarod, nyitottnak kell lenned. Szóval ha számodra a filmművészet csúcspontját egy Meg-Az őscápa kaliberű munka jelenti, akkor kérlek, bele se kezdj. Mert akkor ez nem neked való.

Mindenki más viszont mindenképp nézze meg, hisz gyakorlatilag új királyt avathatunk az egyedi művek trónján. Az atmoszféra parádés. Tökéletesen visszaadták a ’80-as évek hangulatát, stílusát. A vizualitás olyan erős, hogy arra gyakorlatilag alig találni szavakat. A vörösese szín központi szerepet fog játszani, ami már a plakáton is látható.

De az operatőrt is csak dicsérni tudom, hisz a Mandy ebből a szempontból is kiemelkedik. Figyelem, ez a film elborult. Hozzá nem értők azt mondanák rá, hogy beteg. Szerintem meg művészet. De komolyan.

Van benne vér és erőszak, meg brutalitás is jócskán, én mégsem elsősorban ezért tennék rá 18-as kört. Hanem mert tényleg olyan témák, olyan jelenetek lesznek itt, amik nem könnyűek. De ennek a filmnek akkor is arany minden egyes perce. De csak az erős idegzetűeknek, mindenki mást szigorúan óva intenék.

Úgy néz ki, Nicolas Cage tényleg kezd visszatérni az igényes filmekhez. Sőt, azt mondom, karrierjének egyik legjobb alakítását láthatjuk. Végre tényleg nem csak unottan néz, hanem játszik, a szó szoros értelmében: érzelmeket fejez ki, s közben végig rettentő menő marad. Tudtam én, hogy egy zseni ő.

Összegezve, személy szerint az idei év egyik legjobb, valamint legeredetibb filmjének tartom a Mandy című mesterművet. Hibát én gyakorlatilag nem is találtam benne. Első látásra csak egy iszonyú menő bűnös élvezet, de valójában még annál is sokkal, sokkal több. Üdv újra a legnagyobbak között, Nicolas Cage. Remélem, most már itt is maradsz. Hisz itt a helyed. A Mandy elborult, de mégis gyönyörű film, s közben végig pokoli stílusos marad. Ha csak a buta alkotásokat kedveled, engedd el. De ha nem, itt az idő, kezdődjék a zúzás! Lehet, hogy neked két óra elvesztegetett idő lesz. De nekem művészet, s meghatározó filmélmény.

 

Értékelés:100%

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB    *****    Téged is vár a Darius Lovasközpont! Csatlakozz hozzánk, alapíts istállót és versenyezz a lovaiddal!    *****    Little Corner // portálépítés, portálszépítés, fejlécek, designok és css kódok // Little Corner    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Karácsonyi spin off epizód Annàcska és barátnõi történetébõl és egyéb friss szösszenetek:)    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj