A Kritikairoda
Kritikák

Mandy- A bosszú kultusza

2018.09.20. 21:23, Bogár Bence
Nicolas Cage véresen stílusos bosszúja.

Nicolas Cage karrierje során zseniális és kevésbé korrekt darabokat egyaránt bevállalt. Szinte hihetetlen, hogy ugyanaz az ember játszott mondjuk a Las Vegas, végállomás című remekműben, mint aki a Szellemlovasban égette magát. Ennek ellenére is tartom azt, hogy nem kell félteni a jó öreg Nicolast. Tud ő, ha akar. Csak sajnos nem mindig akar. De ha igen, akkor az akkorát szól, hogy abba szinte a Föld is beleremeg.

Büszkén jelenthetem, hogy nem volt alaptalan, hogy januárban a Sundance fesztiválon milyen jókat hallhattunk a Mandy című munkájáról. A rohadt életbe, hát én eddig még ilyet nem láttam, pedig van a hátam mögött több mint 1700 film. Hogy röviden és tömören mi ez a film? A ’80-as évek legjobb hagyományait lazán idéző revenge alkotás, nem kevés független filmes beütéssel. Egy szóban: művészet. Meg akarom nézni újra a Mandyt, hisz ami itt folyt, az nem más, mint a klisék sárba tiprása. A pokolba is, hát ilyen élményre vártam már régóta!

A történet szerint 1983-ban járunk. A favágó Red Miller (Nicolas Cage) feleségével, Mandy Bloomal (Andrea Riseborough) kint él valahol a vadonban, egy erdő közepén. Élvezik, hogy amennyire lehet, sok időt töltenek egymással, tényleg szeretik egymást, boldogabbak nem is lehetnének. Azonban egy gonosz szekta szemet vet szegény Mandyre, s minden áron el akarják rabolni. Vajon mi lesz ezek után a végkifejlet?

Nem szeretnék a cselekményről többet írni. Lássátok meg, tapasztaljatok, s szeressetek bele ebbe a nem mindennapi alkotásba. Persze nem mindenki fogja ennyire imádni a látottakat: nem az átlagos popcornos mozinéző filmjéről van szó. Ha értékelni akarod, nyitottnak kell lenned. Szóval ha számodra a filmművészet csúcspontját egy Meg-Az őscápa kaliberű munka jelenti, akkor kérlek, bele se kezdj. Mert akkor ez nem neked való.

Mindenki más viszont mindenképp nézze meg, hisz gyakorlatilag új királyt avathatunk az egyedi művek trónján. Az atmoszféra parádés. Tökéletesen visszaadták a ’80-as évek hangulatát, stílusát. A vizualitás olyan erős, hogy arra gyakorlatilag alig találni szavakat. A vörösese szín központi szerepet fog játszani, ami már a plakáton is látható.

De az operatőrt is csak dicsérni tudom, hisz a Mandy ebből a szempontból is kiemelkedik. Figyelem, ez a film elborult. Hozzá nem értők azt mondanák rá, hogy beteg. Szerintem meg művészet. De komolyan.

Van benne vér és erőszak, meg brutalitás is jócskán, én mégsem elsősorban ezért tennék rá 18-as kört. Hanem mert tényleg olyan témák, olyan jelenetek lesznek itt, amik nem könnyűek. De ennek a filmnek akkor is arany minden egyes perce. De csak az erős idegzetűeknek, mindenki mást szigorúan óva intenék.

Úgy néz ki, Nicolas Cage tényleg kezd visszatérni az igényes filmekhez. Sőt, azt mondom, karrierjének egyik legjobb alakítását láthatjuk. Végre tényleg nem csak unottan néz, hanem játszik, a szó szoros értelmében: érzelmeket fejez ki, s közben végig rettentő menő marad. Tudtam én, hogy egy zseni ő.

Összegezve, személy szerint az idei év egyik legjobb, valamint legeredetibb filmjének tartom a Mandy című mesterművet. Hibát én gyakorlatilag nem is találtam benne. Első látásra csak egy iszonyú menő bűnös élvezet, de valójában még annál is sokkal, sokkal több. Üdv újra a legnagyobbak között, Nicolas Cage. Remélem, most már itt is maradsz. Hisz itt a helyed. A Mandy elborult, de mégis gyönyörű film, s közben végig pokoli stílusos marad. Ha csak a buta alkotásokat kedveled, engedd el. De ha nem, itt az idő, kezdődjék a zúzás! Lehet, hogy neked két óra elvesztegetett idő lesz. De nekem művészet, s meghatározó filmélmény.

 

Értékelés:100%

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Lilith Megéhezik 4 - Az Apáca Show,a fantasy új epizódja elérhetõ    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, eszmefuttatások. Underground írások,Sniffanytól.    *****    BLACKPINK NEWS • Gyere és ismerd meg a világ egyik legismertebb és legnépszerûbb dél-koreai bandját, a BLACKPINK-et!    *****    LEPD MEG MAGAD VAGY SZERETTEDET EGY KÜLÖNLEGES MANDALÁVAL, VAGY ÁSVÁNYÉKSZERREL! RENDELÉS ÜZENETBEN VAGY AZ OLDALON!    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    IGAZÁN DÖGÖS ÉS EGYEDI SZERETNÉL LENNI? 10-20% CSAK MA MINDEN ÁSVÁNYKARKÖTÕRE, GYÖNGYKARKÖTÕRE, MEDÁLRA! NÉZD MEG FB-OT!    *****    "Eljött értünk a végzet, s keze nyomán milliók hulltak élettelenül a porba. Félelem bûze áradt szét." - SZEREPJÁTÉK    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    KÖLTÖZÉS - www.kitfitbefit.hu- Fitness - Életmód - Cikkek- www.kitfitbefit.hu - www.kitfitbefit.hu - www. kitfitbefit.hu    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    Suzanne Collins - Énekesmadarak és kígyók balladája Gyere nézz be! #ÉhezõkViadala #Read&Speak Blog #GyereNézzBe    *****    Mistfall egy csodálatos hely amely elvarázsol játék közben!    *****    Mistfall egy gyönyörû hely amely elvarázsol játék közben!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie. Rendeld meg a képleted én segítek értelmezni amit látsz!    *****    Hamarosan megjelenik a Csókfülke címû film második része. Premier: 2020 július 24. Ne maradj le semmilyen információról!    *****    Silhouette in the Darkness - Reménykedni valamiben, majd elveszíteni: az jobban fáj, mintha semmit sem reméltél volna.    *****    Enigma Disease ⊱ Egy háborút már önmagában vívni is nehéz; s megmenteni mindenkit? Tudd: nem lehet...