A Kritikairoda
Kritikák

Castle Rock

2018.09.19. 21:11, Bogár Bence
Stephen King rémuniverzuma.

Stephen King népszerűsége nem hogy töretlen, de egyenesen jobb mint valaha. Sorra készülnek a műveiből készült filmek és sorozatok. Be kell vallanom, nekem is ő a kedvenc íróm. Fantasztikus érzékkel tud karaktereket alkotni, megadni a hangulatot, valamint a váratlan, de mégis jól felépített csavarok is jellemzőek a munkásságára. A Castle Rock című sorozat pedig egy nagyon érdekes vállalkozás: nem konkrétan egy létező King-művet dolgoz fel, de szinte mindegyik benne van egy kicsit.

Hát ez meg hogy lehet? A helyszín Castle Rock, ami sok regényében felbukkant, mint helyszín. Természetesen lesz ezer meg egy utalás a legjobb munkáira, vannak jelenetek a Shawshankben, az egyik karakter egy Torrance, soroljam még? Az írói kedvelői már bizonyára ennyit olvasva is elégedetten csettintenek. Ja, és azt írtam már, hogy az executive producer J.J. Abrams (Star Wars 7)? A történetről tényleg csak pár szót, nem fogok spoilerezni.

Mint íródott, a helyszín Castle Rock városa. Az események középpontjában egy ügyvéd, Henry Deaver (André Holland) áll. A Shawshank börtönben embertelen körülmények közt találnak meg egy fiatalt (Bill Skarsgard), aki nem hajlandó semmit sem mondani, csak a férfi nevét ismételgeti. Vajon mi történik a városban, ami eddig sem volt hétköznapi hely? S legfőképp, ha van kapocs kettejük között, akkor mi az?

Ezek még csak a legérdekesebb, legégetőbb kérdések, lesz ennél több is. Nagyon sok a karakter, azt meg kell hagyni, szóval tényleg figyelni kell, ha érteni szeretnénk a cselekményt. De néha még akkor sem lesz könnyű dolgunk. Ezt nem elrettentés miatt közlöm, csak éppen fontos tudni, hogy a Castle Rock bizony nem mondható egy könnyű menetnek.

Néha már olyan érzetem volt, hogy egy David Lynch művet nézek, annyira kellett koncentrálni, hogy teljesen megértsem a storyt. S még így is vannak dolgok, miket a sorozat nem közöl velünk, hanem a fantáziánkra bízza. Szóval igen, semmiképp nem lesz mindenki sorozata, de akit nem zavar, hogy kell koncentrálni, vágjon bele bátran. Főleg, ha hozzám hasonlóan él-hal az író munkásságért, hisz igazi minőségi húsvéti tojás lesz a legnagyobb King-fanatikusok jutalma. Lehet rájuk vadászni!

Persze az az igazság, hogy a szériának kell pár epizód, míg belelendül, de a végére azért sok dolog értelmet fog nyerni. Nagyon, nagyon lassú sorozatról van szó, a tempó elképesztően ráérős, de cserébe remek karaktereket, valamint feszült kisvárosi hangulatot kapunk.

Kiváló színészeket válogattak össze. A legjobb szerintem Bill Skarsgard volt, aki tavaly az AZ-ban játszotta a Krajcáros bohócot zseniálisan, s itt is érdekes, rejtélyesen fura figurát hoz majd. De nem csak ő, hanem Sissy Spacek is játszott már ezelőtt King-adaptációban, méghozzá a Carrie első feldolgozásában még. De André Holland (Holdfény), valamint Jane Levy (Vaksötét) munkáját is tudom dicsérni, hisz igen jól játszottak ebben a szériában.

A jó hír, hogy érkezik a folytatás, a második évad. A téma azonban új lesz, ha a helyszín biztos hogy nem is. Ugyanis antológiasorozatról van szó, mint az American Horror Story, minden évad másról szól, még ha vannak is laza kapcsolódási pontok.

Összegezve, nekem bejött a Castle Rock. Vannak apróbb hiányosságok, sokszor meglepően ráérős, de egyébként bőven ajánlott néznivaló. Persze nagy előny, ha valaki imádja az író műveit, mint ahogy én is. King-veteránok pedig készüljenek, hisz úton-útfélen utalásokba ütközhetünk, miközben egyre jobban elmerülünk Castle Rock egyedi, kísérteties világában.

 

 

Értékelés:80%

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!  

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)