A Kritikairoda
Kritikák

Huszadik század

2018.08.21. 23:15, Bogár Bence
Bertolucci epikus műve.

A filmek átlagos játékideje nagyjából 90 és 120 perc közé tehető. Persze jócskán előfordulnak még nagyobb, 150 perces alkotások is. Ami még ezeknél is több ideig tart, azt már nevezhetjük igazán hosszú filmnek. Van belőlük pár azért: mindjárt ott a Szarvasvadász vagy a Volt egyszer egy Amerika, csak hogy két igazi klasszikus Robert De Niro mozit említsek. (Sőt, utóbbi nagyjából négy óráig tart!) Ha pedig már szóba került Martin Scorsese cimborája, hozzá kell tennem, hogy jelenlegi írásom témája, a Huszadik század című eposzi alkotás is az ő főszereplésével készült el.

A rendező egyébként nem más, mint a legendás Bernando Bertolucci, akit többek között az egyik kedvenc filmem, az Utolsó tangó Párizsban kapcsán is meglehetősen sokan ismerhetnek. De most vissza a Huszadik század című alkotásához: a játékideje nagyjából 5 óra, és ez tényleg nem vicc vagy elírás. Ez persze rengeteg idő, így sok országban (köztük hazánkban is) két részre bontva játszották, a bemutatójuk között pedig pár hét telt el. De vajon érdemes-e időt szánni egy ennyire hosszú filmre? Mindjárt mondom is.

A történet két személy életútját követi nyomon egészen gyerekkoruktól kezdve. Alfredo (Robert De Niro) a helyi „kiskirály” fia volt, így gyakorlatilag semmiben sem szenvedett hiányt. Ellentétben vele, Olmo (Gérard Depardieu) családjával együtt világ életében a munkásosztályhoz tartott, nem mondhatni, hogy fényes jövő várna a fiúra, aki abból él kezdetben, hogy az uraságnak eladja a békákat, amit fogott. Mint írtam, a történet egészen gyerekkoruktól követi nyomon a két főszereplőt egészen a felnőtt évekig. A két barát életútja és jelleme jelentősen próbára lesz téve ebben az időszakban, mikor Olaszország sem volt egy politikailag stabil hely.

A történet nagyon érdekes dolgokról fog mesélni nekünk, nézőknek, már ha hajlandóak vagyunk arra, hogy kinyissuk a fülünket és figyelmesen meghallgassuk azt. Higgyétek el nekem, nagyon is megéri. Úgy tartom, hogy a film alapvető témája az emberi jellem és a barátság kettőse. Mindezek mellett azonban belekóstolhatunk a korszak Olaszországjának politikai hátterébe is (fasizmus, kommunizmus, stb…)

Szerintem a Huszadik század egy kiváló történelmi tabló, ami egyúttal remekül mutatja be a két főszereplőt is. Persze nyilván azért is, mert volt idő karaktert építeni, Bertolucci pedig ezt ki is használta.

A képi világ is hiteles, és amennyire én meg tudom állapítani, remek lett. Biztosan azért is, mert a filmet tényleg Itáliában forgatták legnagyobbrészt, s nem egy műteremben, csak és kizárólag megrendezett díszletek között. Így a beleélési faktor gyakorlatilag a maximumon van.

Persze így is, a film legnagyobb ellensége saját maga: az 5 óra tényleg sok lehet már a legtöbbeknek. Én két részletben néztem végig, ezt ajánlom is mindenkinek, tessék elhinni, úgy már bőven fogyasztható, értékelhető ez a remekmű. Csak figyelni kell rá, és a mondanivalójára.

Remek színészi alakításokat láthatunk. Robert De Niro akkoriban a színészek közt igazi istenség volt, itt is nagyon alapos és profi munkát láthatunk minden idők egyik legjobbjától. De ugyanez elmondható a másik főszereplőről, Gérard Depardieu-ról is, aki mostanság sajnos eléggé bent ragad a B-kategóriás (vagy rosszabb) alkotások bugyrában, ’76-ban azonban neki is jóval több babér termett, így elmondható hogy itt láthatjuk az (egyik) legérettebb alakítását.

Összegezve, a Huszadik század egy kivételes filmélmény. Egyben nézve valóban nem lehet egy könnyű dolog megemészteni, de két részletben szerintem bőven lenyűgöző és remek alkotás. Kimagasló színészi játékok, érdekes történet, profi látványvilág, valamint természetesen egy remek rendezés Bertolucci-tól. A Huszadik század egy rendkívüli, érzelmes és karakterközpontú történelmi tabló, amit az igényes filmkedvelőknek tényleg mindenféleképpen csak ajánlani tudok.

 

Értékelés:90%

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)