A Kritikairoda
Kritikák

Telivérek

2018.08.17. 22:55, Bogár Bence
Fajtiszta fekete humor.

A Telivérek a legtöbb országban idén került mozikba- de sajnos nem Magyarországon, hisz a filmet egy forgalmazó sem merte bevállalni. A minőségével semmi gond nincs, ennek oka valószínűleg az lehetett, hogy nem éppen egy tömegfilmről van szó.

A külföldi kritikai visszhang remek volt, de még ez sem volt elég ahhoz, hogy hazánk nagyvásznain találkozhassunk a Telivérekkel. Most viszont elérkezett az idő, a film már nálunk is elérhető, ráadásul DVD és BD formátumban egyaránt. Azt mondom, hogy minden fekete komédia kedvelőnek érdemes adnia egy esélyt ennek a rendkívül érdekes alkotásnak.

A történet középpontjában két lány áll. Amanda (Olivia Cooke) és Lily (Anya Taylor-Joy) mindketten átlag feletti intelligenciahányadossal és rendelkeznek, és mindketten majd halálra unják magukat. Néha összejárnak, hogy abszurd és nem mindennapi témákról társalogjanak, de egyébként nagyon jól elvannak a maguk kis világában. Főleg Amanda, aki saját maga is bevallja, hogy abszolút nincsenek érzései. (Leszámítva az éhséget például…) A két unatkozó tini pedig úgy dönt, hogy kreálnak maguknak egy betonbiztos alibit, majd elteszik láb alól Lily idegsítő és arrogáns mostohaapját. A balhéba beavatnak egy kistílű drogdílert (Anton Yelchin) is…

Nagyon érdekes egy film a Telivérek. Olyan szinten abszurd és elborult, hogy valószínűleg a legtöbbek tetszését nem fogja elnyerni. Ha egy filmtől nem vársz sokat (nagyszabású akciók, átlagos dialógusok, tahó és ízléstelen „viccek”), akkor ez garantáltan nem a te filmed, kérlek, a megtekintésével ne is próbálkozz. Ellentétben ha érdekel a nem mindennapi (mondhatni művész)filmek világa, akkor eljött a te időd, mindenképpen nézd meg a Telivéreket, hisz valószínűleg tetszeni fog, s nem mindennapi másfél órának leszel a tanúja. De tényleg.

Már az hatalmas dolog, hogy két ennyire nem mindennapi csajt tesznek meg főszereplőknek. Pszichopaták lennének, vagy csak totálisan híján az érzelmeknek? Lehet, hogy mindkettő? Az a helyzet, hogy eme alkotást rendkívül sok filmhez hasonlították (például a legendás Amerikai pszichóhoz), de szerintem egyikhez sem hasonlít igazán.

A Telivérek egyedi film, nem fél a saját útját járni. Milyen jól teszi. Pont ez kellett nekem, nem is kevés egyediség, a fenének sem hiányzott egy újabb adag nevetséges sablon. Szerencsére pedig eme alkotás nem az, egyetlen pillanatig sem.

A filmet ugyan nem az A24 stúdió munkája, pedig akár készíthették volna ők is, olyan érdekes és nem mindennapi lett a végeredmény. A finálé pedig váratlanul és hatásosan csavar egy jó nagyot a dolgok állásán, hogy egy igazán egyedi filmélményt hozzon el minden újdonságra vágyó nézőnek.

Remek alakításokat láthatunk. Anya Taylor-Joy, bevallom most sokadjára is, a kedvencem a fiatal generációból. A Boszorkányban berobbant színésznő pedig jól teszi most is a dolgát, s egy hidegrázós alakítást láthatunk tőle. De ez ugyanúgy elmondható Oliva Cooke (Ready Player One) alakításáról is. Szomorú tény, hogy a Telivérek egyike a 2016-ban tragikus balesetben elhunyt kiváló színész, Anton Yelchin (Így nőttem fel) munkáinak. Hatalmas kér érte, hisz remek színész, amit itt is példásan bizonyít.

Összegezve, kifejezetten tetszett a Telivérek. Egy olyan, nem mindennapi alkotás, ami minden nézőnek jól fog esni, aki egy kis egyediségre és stílusra szomjazik. Mert azokból itt aztán tényleg van bőven. A hab a tortán pedig a két remek színésznő vérprofi és kimagasló játéka. A Telivérek egy elképesztően elborult és rendkívül eredeti filmélmény.

 

Értékelés:85%

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

 

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)