A Kritikairoda
Kritikák

The Institute

2018.08.15. 23:24, Bogár Bence
Rettegés Baltimoreban.

A The Institute tavaly került a mozikba, a rendező pedig James Franco, aki szerepel is a filmben. Maga az alkotás sajnos borzasztó kritikákat kapott, így az USA-n kívül csak pár országba jutott el a mozikban, természetesen Magyarország nem tartozik közéjük, annak ellenére sem, hogy itthon mostanában nagyon népszerű a horror/thriller műfaja. Érdekes, hogy azóta sem jelent meg sem DVD, sem BD formátumban az alkotás, szóval hivatalosan nem lehet beszerezni nálunk.

Az első kritikák borzalmasak voltak, az IMDb oldalán jelenleg 4.1 ponton áll, ami a nagyon gyenge filmek ismertetőjegye, a Rotten Tomatoes kritikaösszesítőn pedig egy kerek 0 % virít, ha rákeresünk a filmre. Egyáltalán nem tűnik bizalomgerjesztőnek, ugye? Hát, sajnos tényleg nem éppen. Ezért is csöppet félve álltam neki a film nézésének, de a minőség, s nem a horror műfaja miatt. Annál jobban meglepődtem, mert a The Institute ugyan nem fogja újra feltalálni a spanyolviaszt, de mégis egy nagyon érdekes, jó atmoszférájú, remek film. Néha nem érdemes adni a külföldi kritikusok szavára.

A cselekmény igaz történeten alapul. 1893-ban járunk, a helyszín Baltimore. A film főhősnője, Isabel (Allie Gallerani) egy előkelő családból származik, mégis önként vállalja, hogy aláveti magát egy kezelésnek az intézetben. Az intézetben dolgozik egy bizonyos Dr. Cairn (James Franco) is, aki radikális kezelési módszereiről híres. Főhősnőnk egyre jobban viseli a terápiát, azonban könnyen lehet, hogy nem mindenki az az intézmény falai között, akinek mondja magát…

Kezdeném azzal, hogy a film atmoszférája remek. Nagyon örülök, hogy a helyszín a 19.századi Baltimore. Tudjátok, igazán atmoszférikus a maga ködös és titokzatos hangulatával. Innen pedig már csak egy rövid lépés, hogy az eszünkbe jusson Edgar Allan Poe munkássága. A filmet az alkotók olyannyira az író stílusának szellemiségében képzelték el, hogy az egyik jelenetben főszereplőnk tőle olvas egy könyvet.

Maga a hangulat is sötét és titokzatos, a cselekmény pedig nagyon is érdekes, engem magával ragadott. Mondjuk azt tudni érdemes, hogy majd az egész film egy zárt térben játszik, ez alól csak pár jelenet kivétel. Az kifejezetten tetszett, hogy ezúttal a dolgok a film közepe felé meglepő fordulatot vesznek.

Egész addig mi, nézők azt hihettük, hogy az alkotás az intézetet, annak mindennapjait, valamint a kezeléseket mutatja be. Onnantól azonban a film egy nagyon érdekes fordulatot vesz, amire én egyáltalán nem számítottam. Ez az a pillanat, ahol az alkotás átvált feszült pszichothrillerből egy okos fordulatokat is tartalmazó horrorba.

Persze még itt sem a belezésre megy ki a dolog, annál sokkal érdekesebb a történet. Szerintem azért lett ennyire leszólva a film, mert sokan nem értették a cselekményt. Kicsit valóban nehéz követni, mert tényleg bonyolult, de ennek ellenére is megéri, hisz izgalmas és nem várt fordulatokat is tartogat.

James Franco nagyon jól játszott, sőt a rendezői feladatokat is magára vállalta. Főbb szerepekben még olyan személyeket láthatunk, mint Eric Roberts (Az alvilág pápája), Josh Duhamel (Transformers) vagy a főhősnőt remekül alakító, s egyúttal gyönyörű Allie Gallerani (11.22.63.).

Összegezve, nekem tetszett a The Institute. Azt mondom, azon kevés filmek egyike, amit a közutálat és a sok alacsony értékelés ellenére is érdemes megnézni. Ugyanis egy atmoszférikus, feszült és rettentő hangulatos rémmesét látunk kiteljesedni a 19.századi Baltimoreban. Bárcsak minden lehúzott film fele ilyen jó lenne. A hangulatos és rémisztő történetek kedvelőinek mindenképpen ajánlott kategória.

 

Értékelés:80%

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)