A Kritikairoda
Kritikák

A kíméletlen

2018.08.10. 21:16, Bogár Bence
Ima egy bokszolóért.

A film igaz történeten alapul. Igen, nem az első és biztosan nem is az utolsó a sorban. Mindenesetre ezúttal az alapok tényleg adottak voltak, hisz Billy Moore regényét adaptálták a vászonra, aki könyvében mindenki szerint őszintén ír a börtönben töltött kemény és embert próbáló idejéről.

A kíméletlen pedig nagyon is hű a magyar címéhez (azért az eredeti talán még kifejezőbb egy fokkal). Mindenesetre, az A24, kedvenc stúdióm új filmje nem a gyenge idegzetűeknek szól. Semmiképpen sem.

A történet elején láthatjuk, hogy Billy Moore (Joe Cole) Thaiföldön a bokszolásból próbál megélni, csak közben rákap a drogokra. A rendőrség pedig egy nap letartóztatja. A férfi nem jár jól, az ország egyik legkeményebb fegyházába kerül, ahol minden egyes megélt nap ajándéknak számít, olyan könnyen tiporják ott el az embereket. Természetesen főhősünk nem a börtön falai között halt meg végül, hisz az ő könyvét adaptálták filmmé…

Írtam már nem is rég, most viszont írom megint: ez tényleg egy kíméletlen film, ilyen szempontból tehát a magyar forgalmazó korrekt címet választott. Ha már magyar forgalmazó, muszáj kitérnem arra, hogy nagyon csodálkozom, hogy eme alkotást hazánkban is bemutatták a nagyvásznon. Egyrészt, az A24 filmjei itthon nem indulnak sok eséllyel, vagy lesz mozis bemutató, vagy nem, másrészt pedig nem hiszem, hogy tömegek fognak elzarándokolni erre az alkotásra. Kíváncsi vagyok, mennyi lesz az első heti nézettség, de nem hinném, hogy túl sok. Persze ez nem azt jelenti, hogy a film minősége rossz lenne, mert egyáltalán nem az.

Minden kíméletlensége ellenére ugyanis fontos alkotásról van szó, amit egyszer mindenképpen érdemes megnézni. Kegyetlen, némely pontjaiban beteg film ez, de csak annyira mint maga az élet, hisz minden amit láthatunk, meg is történt. A mozgóképes verzió pedig nem spórol semmivel sem, így aztán tényleg csak azon nézőknek ajánlom ezt a „börtönlátogatást”, akik készen is állnak rá.

Érdekes, hogy itthon csak 16-os karikát kapott, én úgy húztam volna rá a 18-as besorolást, hogy közben még csak el sem gondolkozom, hogy alacsonyabb is elég lenne. Nincs még egy olyan ország szerintem, ahol a besoroló bizottság ennyire kiszámíthatatlan döntéseket hozna… (Ez egyébként megérne egy külön cikket is, szóval meglehet, hogy erre még ebben a hónapban sort is kerítek.)

De visszatérve a filmre, két részre osztanám. Az első sokkal kegyetlenebb, de természetesen a második alatt sem lesz matiné. A lényeg, hogy az első óra jobban össze van rakva: kegyetlenebb, nyomasztóbb, az én szememben nagyon is működött. A második inkább egy erős korrekt kategória, továbbra sem rossz egy pillanatig sem, viszont sablonok azért akadnak jócskán. Mondjuk akkor ezeket a sablonokat az élet írta, de hát na…

A főszerepben Joe Cole kifejezetten jót alakít. Láthattuk őt már korábban a stúdió egyik filmjében, a Green Room című remekműben, amit elég gyakran szoktam is emlegetni, hisz a nagyon jó horrorok közé sorolnám.

Összegezve, nem azt mondanám, hogy tetszett A kíméletlen (beteg és bolond ember az, akinek tetszik amik ebben a börtönben történnek), de azt már mindenképpen, hogy magával ragadott, és remek filmnek tartom. Nem hibátlannak, de mindenképp a jobbak között van nálam. Mondjuk néha már az én edzett gyomromnak is sok volt egy kicsit, de hát ilyen a börtönélet… Legalábbis Bily Moore számára ilyen volt. Egy igazi kíméletlen és nyers időszak.

 

Értékelés:75%

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)