A Kritikairoda
Kritikák

Ahol a gonosz lakik

2018.08.07. 17:58, Bogár Bence
Fussatok, bolondok!

 

 

 

Az USA-ban évente számtalan horrorfilm készül, aminek egy része, mondjuk úgy az érdekesebb vagy nézőcsalogatóbb darabok hazánk mozijaiba is eljutnak. Persze vannak a nagyvászonról fájó hiányzók, például az A24 stúdió két remek filmje sem volt nálunk látható, a Green Room és a Boszorkány. Előbbi azóta sem jutott el (hivatalosan) hozzánk semmilyen formában, utóbbi azért házimozis forgalmazást legalább kapott.

Azért kezdtem csak ilyen hosszú bevezetővel, mert csalódott vagyok: ott az előbb említett két film, amit persze hogy nem láthatunk itthon nagyvásznon, bezzeg ezt a mexikói (!) horrort természetesen hazánkban is műsorra kellett tűzni, hisz mi a francért is ne. Nem mintha olyan eredeti lenne, sőt még a tucathorror kategóriát sem sikerült elérnie. Ez bezzeg jobban kell nekünk, magyaroknak…

A történet akkora egy ordenáré klisé, hogy arra szavakat is alig találok. Gyakorlatilag a két évvel ezelőtti Vaksötét cselekményét mixelik a legendás Ördögűző momentumaival. De minden, ami abban a két alkotásban működött, itt már fájóan nem. Három lánytestvér tör be az egykori szenátor házába. Pénzre van szükségük, hogy tartozásuk kiegyenlítsék, máskülönben az sem biztos, hogy a holnapot megérik. Könnyű melónak ígérkezik, de nem lett az: a pincében megtalálják a szenátor lányát lekötözve, gondosan elzárva a külvilág elől. A lányok úgy döntenek, kiszabadítják. Nem is sejtik, hogy ezzel a legnagyobb hibát követték el…

Atyavilág, ez egy borzalmas film. Ilyen szenny alkotással sem lehet moziban találkozni gyakran. Egy fapados DVD-kiadást nem ér ez meg, nem hogy filmszínházas bemutatót. A filmet csak pár fesztiválon játszották eddig, szélesebb körben csak Mexikóban került a nép elé, meg persze idehaza. Hát a magyar néző torkán tényleg mindent le lehet tolni, amit horror címkével hirdetnek? Ne már…

A karaktereket nem lehet megismerni egy kicsit sem. Kapunk ugyan flashback jeleneteket, amik nagyon mélyek akarnak lenni, de valójában annál sekélyesebbek. Klisé klisé hátán. Látszik, hogy a készítőknek szó szerint nem futotta egyetlen egy eredeti gondolatra sem.

Azonban még eredetiség nélkül is össze lehetett volna hozni egy szórakoztató, paráztatós alkotást. Itt nem fogunk egyszer sem megijedni. Atmoszféra vagy feszültség sincs egy deka sem. Mindezt már 1973-ban láthattuk az Ördögűző című zseniális horrorban.

Az ugye nem tegnap volt, William Friedkin mesterműve azonban simán a földe tapossa ezt a mexikói szánalmat. A végére persze sikeresen beerőltettek egy fordulatféleséget, de erről sem süt más, mint az izzadtságszag. Nem tudom, hogy volt ember a földön, aki olyan bátor, hogy rábólintott eme film forgatókönyvére. Az egyetlen jó dolog amit megemlíthetik, hogy ez a borzalom meglehetősen rövid. Illetve másfél óra, ami még így is sok ebből az ízléstelenségből, de hála az égnek, annál tovább azért nem húzzák az időt.

Ilyen csődtömeg filmet én nulla rendezői tapasztalattal is elkészítettem volna. Sőt, még jobbat is… Színészi alakítások természetesen nincsenek. Nagy nevű és tehetséges embereket itt hiába is keresnénk. A testvéreket játszó csajok pedig biztosan nem eme kliséhalmaz után lesznek elismert színésznők, az egyszer biztos.

Összegezve, sokkal többet talán nem is kell írnom, biztos látszik ennyiből is, hogy számomra az Ahol a gonosz lakik az év egyik legrosszabb filmes élménye. Megtekintését senkinek nem tudom ajánlani. Maximum akkor, ha valaki őszintén kínozni szeretné magát, igényes embereknek viszont semmiképp. Inkább dobd a mozijegy árát a kukába, már azzal is jobban jársz…

 

Értékelés:20%

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

 
Címkék: horror thriller
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)