A Kritikairoda
Kritikák

Mária Magdolna

2018.08.02. 17:36, Bogár Bence
Legenda új szemszögből.

 

Mária Magdolna a történelem egyik legérdekesebb személyisége. Nagyon sokáig úgy tartották, hogy nem volt több egyszerű örömlánynál, ám a helyzet az, hogy én ezt nehezen tudom elképzelni. Azóta persze tisztázódott, hogy a történelem félreismerte őt, annak ellenére is, hogy sok ember egyértelműem beskatulyázta. Garth Davis (Oroszlán) filmje arra vállalkozik, hogy megmutassa az embert, a nőt a név mögött. Hogy sikeresen-e?

A külföldi kritikák nem voltak túl kegyesek. Az a furcsa, nagyon ritkán előforduló eset áll most fenn, hogy míg több európai országban, köztük hazánkban is már rég játszották a mozik a filmet, sőt ma van a házimozis premier napja (a Cseheknél már előbb is kapható volt), addig Amerikában még mindig nem volt meg a mozis premier. Ez pedig furcsa dolog, hisz Garth Davis filmje alapvetően egy érdekes és működőképes filmalkotás is lett egyben.

A történet főszereplője Mária Magdolna (Rooney Mara) aki elnyomva érzi magát kis halászfalujában, úgy érzi hogy nem tartozik oda, valami másra vágyik. Világról alkotott képét alaposan befolyásolja egy bizonyos Jézus (Joaquim Phoenix), valamint annak nem mindennapi világnézete és tanítása. A nő pedig úgy dönt, hogy csatlakozik Jézus útjához, aminek célja a Szentföld…

Alapvetően az tetszett ebben a filmben, hogy semmiképp sem lett egy vallási propaganda. Sokkal inkább látszik, az volt a cél, hogy megismertessék a nézővel Mária Magdolna érdekes életútját, hisz sokan nincsenek tisztában vele, vagy pedig nem tudják hova tenni a címszereplő személyét. A Mária Magdolna lírai film, ahol nagy ereje van a szavaknak, valamint a gondolatoknak.

Megtekintéséhez nem árthat egy kis filozofikus gondolkodás, valamint nyitottság. Ha kedveled a nem mindennapos, egyedi filmélményeket, és nem zavar az újdonság ereje, akkor szerintem nem lesz gondod a filmmel. Nagyon örülök neki, hogy nem egy az egyben csak a Bibliát adaptálták, hanem inkább karakterközpontú lett a film.

A cselekmény végigköveti az eseményeket egészen a keresztre feszítésig (azt hiszem, hogy ez azért nem akkora nagy spoiler, remélem nem tévedtem nagyot). Természetesen a legjobban Mária Magdolna és Jézus jelleme lett lefestve, ezért mindenképpen azt mondom, hogy a filmnek valójában két főszereplője is van.

A látvány és az operatőri munka remek lett, szó szerint életre kel a korabeli Szentföld és Jeruzsálem. A hangulatot is nagyon jól belőtték ezúttal. Nem is kicsit borongós, elmélkedős lett, ami ennek az alkotásnak nagyon is jól áll. A dialógusok is nagyon érdekesek és élettel teliek.

Rooney Mara remekel a főszereplő eljátszásában. Eddig is tudni lehetett, hogy a színésznő nagyon tehetséges, most is letisztult és profi munkát láthatunk tőle. Tökéletesen játszott. Ugyanez igaz a Jézust alakító Joaquim Phoenix játékára is, akit pár hónappal ezelőtt nem győztem eléggé dicsérni a Sosem voltál itt kapcsán. Most is a tőle megszokott egyedi és nem átlagos alakítást kapunk, eme karaktert szerintem még senki nem játszotta el ennyire érdekesen.

Összegezve, nekem tetszett a Mária Magdolna. Nem egy átlagos filmélmény szerencsére, nem is lesz mindenki kedvence. Viszont személy szerint nagyon örülök annak, hogy ezúttal semmiképpen sem egy adag sablont kaptunk, hanem annál sokkal többet és mélyebbet is. Szerintem mindenki adjon a filmnek egy esélyt, hisz nagyon jó színészi alakításokat láthatunk, valamint a téma és a cselekmény is érdekes. Nagyon lírai és szép film.

 

Értékelés:80%

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)