A Kritikairoda
Kritikák

Escobar

2018.07.27. 17:27, Bogár Bence
"Loving Pablo, Hating Escobar."

 

Pablo Escobar minden idők leghíresebb drogbárója. Gyakorlatilag talán nincs olyan ember a Földön, aki még ne hallott volna róla. A rendkívül gazdag Pabloról rengeteg legenda terjeng, többek közt az is, hogy egyszer a kislánya nagyon fázott, de nem volt otthon fa, ez azonban nem zavarta őt, hisz helyette pár vaskos köteg pénzzel fűtött be. (Sajnos ilyen jelenet abszolút nem került a filmbe, pedig adta volna magát az alkalom.)

Természetesen nem az Escobar az első film a rendkívül híres figura életéről, pár évvel ezelőtt készült el egy másik változat, ahol Benicio Del Toro volt a főszereplő. 

Az Escobar érdekessége azonban, hogy nem egészen a címszereplő szemszögéből láthatjuk az eseményeket. A film Virginia Vallejo (Penélope Cruz) „Loving Pablo, Hating Escobar” című igaz történeten alapuló könyvét dolgozza fel. (Beszédes cím, ugye angolul tudók? :D) A történet bemutatja ahogy Vallejo és Escobar (Javier Bardem) találkoznak, s egészen a híres drogbáró halálának napjáig dolgozza fel az eseményeket. Annyi pedig biztos, hogy ha valakinek, hát Pablo Escobarnak nem volt egy átlagos élete…

Az viszont nem tetszett, hogy azzal nem foglalkozik a film, hogy címszereplőnk mégis hogy került fel a csúcsra. Utalások vannak, de azért lehetett volna több is. Igaz, olyan eseményekről van szó, mikor Pablo még nem találkozott Vallejoval, de egy kicsit azért ezzel is foglalkozhattak volna. A másik dolog, hogy az alkotás meglehetősen felületes. Oké, korrekt keretek közt láthatjuk a főszereplő életének fontosabb eseményeit, de nem volt olyan érzésem, hogy teljes betekintést nyerek eme nem mindennapi figura életébe. Az alapok megvoltak, és nagyjából ennyi.

Más kérdés, hogy legalább a hangulatot illetően legalább nincs panaszom, azt kifejezetten jól el tudták találni. Kár, hogy a két órás játékidő ellenére is észre lehet venni a kapkodást. Sokszor leírom, de most újra megteszem: akkor a legjobbak a gengszterfilmek (mert voltaképpen az Escobar is annak tekinthető), mikor a játékidő bőven meghaladja a 120 percet.

Lehet akár három is, ha magával ragadó, én akkor azt sem bánom, sőt. Itt is kapunk nagyjából két órát, de még 30 perc minden további nélkül belefért volna. Így csak végigfutnak a jelentősebb eseményeken, de komolyabban elidőzni sehol sincs esély. Azért is kár, mert egyébként a rendezés is bőven korrekt lett. Persze lehetne itt-ott még csiszolni rajta, de hát ez van.

Eddig nem sok igazán kiemelkedőt írtam a filmről, de hangsúlyoznám, hogy azért egy bizonyos „elfogadható” szintet még a leggyengébb pillanataiban is meg tud ütni az alkotás. Csak lehetett volna ez jobb, több is.

Főleg mert a színészi játék zseniális lett. Javier Bardem minden kétséget kizáróan korunk legjobb spanyol színésze, elképesztően tehetséges, s közben gyakorlatilag nincs két egyforma szerepe sem. Most is zseniálisat játszott, szó szerint átlényegült a karakterévé. Ha maga a film erősebb lett volna, akkor az ő Oscar-jelölésében nem kételkednék, így meg majd kiderül. Annyi viszont biztos, hogy az ő munkája számomra mindenképpen csillagos ötös kategória.

Összegezve, nem vagyok teljesen elégedett az Escobar című filmmel, de túlzottan rossz sem lett. Aki bővebb betekintést akar a drogbáró életébe, valószínű hogy inkább a Narcos című sorozatot fogja választani. Így leginkább Javier Bardem rajongóinak tudom ajánlani a filmet, mert ő most is nagyot játszik. Meg a hangulattal sincs gond. Klasszikus ebből a filmből sem lesz így, de egyszeri megtekintésre rendben van. Javier Bardem meg egy korszakos zseni, aki játékával mondhatni megment egy filmet, ami nélküle biztosan totál közepes lenne.

 

Értékelés:65%

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)