A Kritikairoda
Kritikák

Tébolyult

2018.07.19. 16:52, Bogár Bence
Soderbergh és az iPhone esete.

 

Steven Soderbergh alapjáraton egy tehetséges rendező, kedvelem a munkásságának nagy részét. Róla pedig aztán tényleg el lehet mondani, hogy szinte minden műfajú filmet készített már. Van, hogy a munka még az átlagosnál is jobban megy neki (lásd például a tavalyi Logan Lucky vagy a Mellékhatások esetét), de az is megesik, hogy gyengébb alkotást tesz le az asztalra (Szemtől telibe). A jó hír az, hogy legújabb rendezése, a hazánkban Tébolyult címet viselő alkotás egészen jó lett.

Odáig nem megyek, hogy Soderbergh legjobbja lenne, de elég érdekes és nem mindennapi néznivaló legalább. Érdekesség, hogy az egész filmet egy iPhone-nal forgatták, ami azért nem egy gyakori dolog. (Habár nem is példa nélküli, gondoljunk csak a Floridai álom rendezőjére, Sean Bakerre, aki Tangerine című munkáját készítette el, szintén csak egy almás telefon használatával). Mint láthatjuk tehát, a kreativitás ezúttal sem igen ismert határokat. A Tébolyultat sajnos nem vetítették itthon a mozik, de mától végre beszerezhető DVD és Blu-ray formátumban egyaránt.

A történet főszereplője Sawyer Valentini (Claire Foy) aki egy zaklatási eset után nagyon fél a férfiaktól, s minden egyes gyanús alakban egykori legnagyobb rémálmát véli felfedezni. A dolgát nem könnyíti meg, hogy véletlenül aláír egy papírt, minek következtében egy elmegyógyintézet-szerű helyen találja magát. Természetesen innen nem fogják elengedni egykönnyen, ráadásul az egyik ott dolgozó férfiban (Joshua Leonard) legnagyobb ellenségét is felismerni véli…

Elég érdekes egy film a Tébolyult, azt meg kell hagyni. Sajnálom azért, hogy mozikban nem futottak vele legalább egy szűkebb terjesztésű kört, habár igaz, hogy Soderbergh új rendezése azért közel sem egy átlagos horrorfilm. Ne számítson senki belezésre, de kísértetekre sem, inkább egy olyan az egész, mintha egy érdekes mentális játék peregne előttünk a képernyőn.

Vajon tényleg ott van a gonosz bácsi, az üldöző, s bármelyik sötét sarokban megtámadhatja főhősnőnket? Vagy az egész csak az ő képzeletében játszódik le, s valójában már régóta az elmegyógyintézet, s vele együtt az ódon falak rabja? Annyit elárulhatok, hogy erre egy idő után egészen egyértelmű választ fogunk kapni, tehát a film nem bízza a nézőre eme kérdés eldöntését.

Ennek ellenére azért egy elég jó kis pszichológiai hadviselést kapunk most, ha bizalmat szavazunk ennek az alkotásnak. Mint mondtam, azért túlzott brutalitást ne várjunk, itthon is megúszta a film 16-os karikával, de nem is kell rá nagyobb. Hozzátenném, hogy az egésznek van egy (egyébként egészen bájos) B-filmes atmoszférája, szóval ne tessék Oscar-díjas alkotásra számítani.

Viszont még mindig jóval többet ad, mint egy átlagos és sablonos horror, szóval túlzottan nem panaszkodom. Aztán az megint más kérdés, hogy kinek mennyire jönnek be ezek a pszichológiai alkotások. Én bírom őket, persze csak ha nincsenek túlzottan elbarmolva.

A színészi játék sem lett rossz. A főhősnő szerepében Claire Foy kifejezetten jól játszik, de a titokzatos zaklató(nak gondolt?) Joshua Leonard is bizonyítja, hogy tud színészkedni. Ha nem is Oscar-esélyesen, de azért bőven elfogadhatóan. (Sőt, egy kis vendégszerepre még Matt Damon is beugrott!)

Összegezve, nem mondanám rossz filmnek a Tébolyultat, egészen érdekes és nem mindennapi. Az meg csak mondhatni hab a tortán, hogy az egészet egy iPhone-nal vették fel. Nagyon érdekes ez a kísérletező jelleg. Persze az egészet belengi a B-filmek hatása, de úgy gondolom, Soderbergh direkt intézte így a dolgokat. Legalább az mindenképp tény, hogy nem egy szokványos sablon horrorral van dolgunk, szóval szerintem egy megtekintést megér a Tébolyult.

 

Értékelés:70%

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)